Tørrdrakt til prisen av en padlejakke

Enkel og funksjonell tørrdrakt
Drakten har glidelås foran. Alt av «doble løsninger» er sløyfet. Her er det enkelt og praktisk. Knærne har fått forsterkninger. Jeg valgte å bruke padlestøvletter, selv om sokkene er laget av tykk neoprene. Den behagelige halsmansjetten går såpass høyt at den gir god beskyttelse mot kald vind.

Kajakkpadling i Norge ligger høyt på verdenstoppen rent sikkerhetsmessig. Norges padleforbund har gjennom sin våttkortstige sørget for at svært mange padlere har kunnet gjennomføre kurs på forskjellige nivå. Elevene får på et tidlig stadium kunnskap om hypotermi. Siden nedkjøling av kroppen er et tema som blir ilagt stor vekt, lærer vi at vi må kle oss etter vanntemperaturen. Selv om det finnes mange gode løsninger på padlebekledning, står trolig en tørrdrakt øverst på ønskelisten for utøvere som strekker sesongen ut over de varme sommermånedene. Denne gangen har vi testet en enkel og funksjonell tørrdrakt som de aller fleste kan ta seg råd til.

Sjekk dine behov

Hvor avansert bekledning trenger du egentlig på dine padleturer? Har du behov for reimer med borrelås rundt legger, håndledd og i livet? Må du ha hette som kan strammes, flere lommer, dobbelt «skjørt» og ekstra lukkemuligheter rundt hals og ansikt? Skal den puste like godt som mors nettingstrømper? Jeg skjønner godt at instruktører, veiledere, ekspedisjonspadlere, og enkelte superentusiaster ønsker seg en påkostet drakt fra øverste hylle. Dersom du finner ut at du kan klare deg med noe enklere, er det mulig å spare noen tusenlapper.

 

Tørrdrakt med forsterkninger i setet
Det er forsterkninger i setet.

 

 

 

Drakten er produsert i Kina og er fremstilt av 85 prosent polyester og 15 prosent av noe som bare defineres som «syntetisk». Den øverste delen er signalgul, mens resten er farget grå med sorte forsterkninger i sete og over knærne. På den ene armen finner vi en liten lomme med kraftig borrelåslukking. Armene er utstyrt med refleks. Glidelåsen har kraftige tenner og er frontmontert. Drakten har faste sokker av neoprene. Selve sålen er mønstret. For å beskytte sålen mot steiner, valgte jeg i tillegg å bruke padlestøvletter. Mansjettene rundt håndledd og i hals er også laget av neoprene. Innsiden har et glatt belegg som sikrer maksimal kontakt mot huden. I likhet med langt dyrere drakter, har den innvendige seler. Drakten har ikke hette. Mange padlere mener at løse hodeplagg av neoprene er en bedre løsning er en fast hette.

 

Slitesterk tørrdrakt

Jeg er ikke i besittelse av et datablad hvor vannsøylen er spesifisert. Denne angir hvor stort trykk som skal til for å presse en gitt vannmengde gjennom drakten i løpet av en fastsatt tid. Stoffet synes å være det samme som på Nemodrakten jeg testet for noen år siden. Den forrige versjonen av Nemo sin padledrakt har via pålitelige tilbakemeldinger vist seg å være utrolig slitesterk. Min faste padlekompis har i løpet av tre sesonger verken skylt eller stelt den etter bruk. Selve stoffet og neoprenemansjettene er fremdeles like hele. Lekkasjer er heller ikke oppdaget. Lateksmansjettene rundt leggene begynner imidlertid å synge på siste verset. På testobjektet er disse erstattet med sokker i neoprene.

Tørrdrakt med sokker av napropene
Sokker av neoprene er langt mer hardføre enn latex, eller et stoff som er hentet fra selve drakten.

 

Under tørrdrakttestene bruker jeg den fire ganger så dyre Kokatat Expedition som referanse. For min egen del står denne som selve normen innen padlebekledning. Nemos evne til å respirere er mindre enn på referansedrakten. Forskjellen kommer hovedsaklig frem ved et høyt aktivitetsnivå. Ved alminnelig turpadling puster testplagget helt greit. Mansjettene i hals og rundt håndledd holder vannet ute, selv om man oppholder seg lenge i sjøen. Det forutsetter imidlertid at de ligger direkte mot huden. Den aller siste testdagen lå ulltoppen i press under den ene mansjetten rundt håndleddet. De nederste fem centimeterene rundt det ene håndleddet ble derfor våt. Ellers var drakten potte tett i løpet av hele testperioden.

 

Testmetode

Nemo Force 10 Surface har blitt flittig brukt. Enkelt ganger har dens funksjoner utelukkende vært målt opp mot utførelse av forskjellige rulleteknikker, samt sculling, wet-réntry og cowboyredning. Tidsforbruket under slik trening har vært omtrent to timer per gang. I andre tilfeller har jeg kun padlet, uten å være i vannet. Intensiteten har vekslet fra rolige, sosiale turer til hardere trening. Den lengste turen varte i tre timer. På testturene har jeg stort sett bare brukt syntetisk sportsundertøy. Dette transporterer fukt vekk fra kroppen og ut i drakten.

 

Solide borrelåser på tørrdrakten
Lommen på høyre arm har solid borrelås.

 

 

 

Med unntak av de kaldeste dagene, hvor jeg hadde jeg ull innerst mot kroppen, har jeg utelukkende brukt teknisk undertøy. Den siste padleturen gjaldt den avsluttende testen av Tahe Greenland Touring. Forholdene var mildt sagt ufyselige med kald vind på mellom 15 og 18 sekundmeter. To uker senere hoppet lå jeg i sjøen og ble der i 20 minutter. Jeg vekslet mellom å ligge i ro («ventemodus») og å svømme, og drakten slapp ikke inn en dråpe vann. Den har blitt skylt i ferskvann og hengt til tørk etter hver økt.

 

Mansjettenes innside er helt glatt
Mansjettenes innside er helt glatt.

 

 

 

Les også
Den ligger litt dypere i vannet med testeren på 85 kg.

Konklusjon

Dette er en enkel og fornuftig tørrdrakt uten mye av ekstrautstyret som man finner på mange ganger så kostbare versjoner. Likevel har den faste sokker og en solid, frontmontert glidelås. Evnen til å holde vannet ute er svært god. Neoprenemansjettene tåler etter min mening mer strekk, tøying og hardhendt behandling enn hva som er tilfellet med latex. Kun ved høy padleintensitet merkes det at draktens pusteevne er lavere enn på de mest påkostede ekspedisjonsmodellene. Nemo Force 10 Surface er en usnobbete og solid tørrdraktdrakt som jeg ikke nøler med å anbefale. Prisen taler for seg selv!

 

 

Forhandler: Nemo Classic Diving, Bergen

www.nemo.no

Pris: Kr. 2900,-

 

 

Se flere av våre tester av tørrdrakter

 

_______________________________________________________________________________________________________________

© 2021 MedieVekst AS. All Rights Reserved.

Bla til toppen