6977 Views

Vi prøver Airframe opplåsbar kajakk

Oppumpbare kajakker er på vei inn i markedet i Norge. Karina Birkeland Kjellsen (26) oppdaget en oppumpbar kajakk da hun bodde i USA for noen år siden. Hun kjøpte en kajakk og en pumpe, og siden har hun og kajakken reist sammen over innsjøer i USA, kanaler i København, i Oslofjorden og til fjords og til fjells i Norge.

August 12, 2005
Oppblåsbare kajakker
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Noe av det beste med «bærbarkajakken» synes Karina, var at hun faktisk kunne eie en kajakk selv om hun ikke bodde fast på et sted i nærheten avsjøen, men leiet leilighet midt i byen. En annen er friheten til hvor den kan brukes. Stort sett kan den jo taes med overalt. Selv på fly kan den fraktes.

Urbankajakk

-Den er jo ikke særlig rask, men jeg er ingen konkurransepadler heller. Den føles trygg og stabil, og passer fint til en som meg, som padler langsomt og nyter utsikten og sola, sier Karina, som prøver ut kajakken sin på Langevik på Bygdøy en vintervårdag. Karina kaller kajakken sin for «urbankajakk». Det tar henne rundt 15 minutter å pumpe den opp før hun kan sette den på vannet. Kajakken hennes får plass i en stor sekk og veier 16 kilo.

En oppblåsbar kajakk som tåler røff bruk

Kajakken koster rundt 6.000 kroner hos Bull Ski & Kajakk i Oslo. De solgte til sammen bare fem av denne modellen i fjor, så den er neppe særlig kjent ennå. Den er trukket i PVC-duk avstivet med aluminium. Ifølge produsenten skal den tåle like mye bruk som andre, vanlige hardplastkajakker. Hvis man holder den unna unødvendig soling, og bærer den i luften i stedet for å dra den langs bakken, skal oppumpbare modeller kunne vare i mer enn ti år. Tim Rosenham distribuerer oppumpbare kajakker i USA og Canada, stort sett i villmarksforretninger. Han er selv seiler og har alltid en «gummikajakk» med på tur.

Til Timbuktu i oppblåsbar kajakk

De fleste modellene er raftingmodeller, men den typiske «urbanbruker» kjøper allbrukskajakk-typen. Oppumpbare kajakker skal ifølge Rosenham være mer allsidige og tåle flere situasjoner enn mange av de vanlige kajakkene. Dette gjelder for eksempel for modellen «Safari», som var den oppumpbare kajakken National Geographic-eventyrer, Kira Salak, brukte da hun padlet 1.000 km ned Nigerelven i Mali til Timbuktu.

 

Les også: Ny sydenopplevelse med oppblåsbar kajakk

 

Bade- og familiekajakk

PADLING lot båtansvarlig i Oslo kajakklubb, Arve Josephson, foreta en uhøytidelig test av kajakken. En «bade- og familiekajakk» var hans dom, men til å være sammenleggbar og oppumpbar var han overrasket over hvor funksjonell den var. -Den er overraskende stabil, ganske rask til stoffkajakk å være og dessuten behagelig å sitte i og padle, sier Josephson. Kajakken fikk pluss i margen for slitesterk barrakuda-duk på oversiden der åren treffer, slitekant på undersiden der den trekkes opp, for «småfikse detaljer» (som glidelås foran og bak på cockpiten) og glidelåsåpning inn til flytelementet i tilfelle det må lappes. Men den fikk smekk over fingrene for veik kjøl.

Ingen eskimorulle

-Du trenger ikke kunne eskimorullen for å operere denne kajakken. En slik gummikajakk er usedvanlig stabil. Dessuten kan den lappes på tur hvis noe går galt, sier Josephson, og mener det er en fordel. Men han ville ikke tatt gummikajakken på dagstur i Oslofjorden, og enda mindre på langtur. -Dette er en typisk «familiebåt», en nybegynnerkajakk og en bra båt til å padle med rundt brygger og i bukter, eller å ta med på sykkelen inn i marka. Den er sikkert utmerket for turer i skog og mark, sier han. Han demonstrerer at han synes den er svært vanskelig å velte og gir kajakken turpluss for at den har lappesaker og kan lappes.

Nybegynnere

Men til tross for at pumpekajakken var overraskende mye bedre enn forventet, påpeker Josephson, som erfaren padler, at en myk, oppumpbar stoffkajakk uansett er og blir i en helt annen kategori og familie enn en hvilken som helst hardkajakk. Og for potensielle nybegynnere minner han om de generelle farene med kajakkpadling: -Kle deg etter vanntemperatur i stedet for lufttemperaturen. Bruk vest og hold deg i sikkerhet framfor å bruke forkjørsretten overfor andre båter. Husk at andre båter mest sannsynlig ikke legger merke til deg, sier han.

For info: www.bull-ski-kajakk.no, www.advancedelements.com.

 

Oppblåsbar kajakkData for oppblåsbar kajakk

Lengde: 320 cm
Bredde: 87 cm
Vekt: 16 kg
Pris: Kr. 5.990,-
Importør: Bull Ski & Kajakk,
tel 22569486.
(Fås også K2-utgave til kr. 8.490,-.).

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy