Testet og anbefalt:Nikon D300/700

Testet og anbefalt:Nikon D300/700

Forevigelsen av det gode minnet er for mange like viktig som opplevelsen i seg selv. Vi er invadert av små og store digitalkamera, fra pocketutgaver til speilrefleks. For en aktiv friluftsentusiast er det flere hensyn å ta enn bare fotokvalitetshensyn. Vi trenger et kamera som tåler å bli brukt. Overalt, hele året, i all slags vær.


I 2008 kjøpte jeg Nikon D300 etter anbefaling av Randulf Valle, fotograf, bokforfatter og ansvarlig redaktør i magasinet Friluftsliv. Mitt kamera har siden anskaffelsen vært med på noen hundre døgn ute med flittig forevigelse av minner. Jeg har en gang levert inn kameraet til vedlikehold/rensing. Ut over det har jeg ukritisk fisket det frem når jeg har villet ta bilder. Vær og temperaturer har jeg aldri tatt hensyn til. Begge deler har det vært nok av.

 

Siden jeg kjøpte mitt Nikon D300, har Nikon kommet med oppfølgeren D700. Forskjellen på de to kameraene ligger hovedsakelig i utviklingen av det fototekniske. Robustheten er den samme hos begge.

 

Speilreflekskamera er produkter som inneholder så mange finesser at omtaler fort kan bli av bibelske dimensjoner hva mengde innhold angår. For å holde det på et lesbart nivå her, velger jeg å presentere Nikons egen generelle omtale, så får de tekniske detaljer oppsøkes for de som vil dykke dypere inn i materien. Nikon forteller følgende:

 

«D300S er et kompakt, profesjonelt speilreflekskamera med DX-format som gir kreative fotografer mer fleksibilitet. Det har Nikons D-movie med mulighet for redigering i kameraet, og du kan raskt bytte mellom å ta stillbilder og ta opp filmklipp i stereo. Det kan ta utrolige 7 bilder i sekundet i serieopptak, og det har en følsom CMOS-sensor på 12,3 megapiksler. Spor for CF- og SD-kort gir større fleksibilitet. Du kan for eksempel lagre stillbilder på det ene kortet og filmer på det andre. Nikons anerkjente 51-punkts AF-system gir god dekning og høy følsomhet i svakt lys. Valgbare bildekontroller effektiviserer etterbehandlingen, og den 3-tommers LCD-skjermen i HD støtter D-movie og to Live View-innstillinger. D300 beskyttes av et solid og lett kamerahus i magnesium som er forseglet mot ytre påvirkning, og vil forandre måten du jobber med fotografering på.»

 

For D700 kameraet er det som beskrives som utrolig her, blitt enda mer utrolig. Eksempelvis er D700 enda mer lysfølsomt, har en langt høyere bildekvalitet på høye ISO-verdier og tar enda flere bilder i sekundet. For å nevne noe.

 

Grunnen til at jeg legger vekt på D300 i min produktanbefaling denne gangen, er at dette er det kameraet jeg selv har brukt. Prismessig ligger de to nå omtrent likt i nypris, mens D300 er en del rimeligere på bruktmarkedet. Er du av den sorten som alltid må ha siste nytt, så kan det nevnes at D800 nylig er lansert. Pris D300/D700: ca 14500,-/15000,-. Mer info: www.nikon.no

  • Categories: Nyheter

    Om journalisten