4875 Views

Kajakktur i området Bjarkøya-Meløyvær

Padling 5.14: Nord for Harstad finnes flere store og mindre øyer. De mest kjente er Grytøya, Bjarkøya, Kjøtta og Meløyvær. Rund disse er et mylder av mange små øyer, holmer og skjær. Dette er et svært spennende område for kajakkturer.

Januar 12, 2015
Turen startet fra Leirvåg på Bjarkøya.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Turen fra Harstad til Bjarkøya tar 1-1,5 time, som inkluderer ferge Harstad-Grytøya og en kort kjøretur på Gryta og ny fergetur til Bjarkøya (og Sandøya). Fergeturen fra Grytøya til Bjarkøya/Sandøya er utrolig nok gratis, og er som de fastboende sier, et svært vellykket prøveprosjekt.

20120623-Grytoya-Bjarkoya-035

På vei fra Flatøya til Krøttøya.

Vår tur startet fra Leirvåg, nordvest på Bjarkøya. I sol og vindstille padlet vi nordover. Vi krysset Flatøysundet og kurset inn til Flatøya. Her er det noen få hus igjen, men ingen veier. Vi dro videre mot nord og på vestsiden av Krøttøya, og fulgte broen over til Meløyvær. Her hadde vi en lang pause i fantastisk sommervær.

 

I Meløyvær og Krøttøya finnes 30-40 hus. En vei på tre-fire kilometer og en bro knytter området sammen. Fra Meløyvær til øyen Senja er avstanden rundt ti kilometer. Vi rundet nordsiden av Meløyvær og padlet sørover, og utpå kvelden til Helløya og videre inn i Hallevika. Her ligger det en nydelig, hvit strand omringet av små holmer. Vi satte opp telt, laget bål og grillet middag. En uforglemmelig kveld i strålende midnattssol.

20120623-Grytoya-Bjarkoya-045

Sundet mellom Krøttøya og Meløyvær.

Etter en stille natt padlet vi videre rundt Helløyas østside og gjennom Sundsvollsundet. På Helløy-siden av sundet ligger et fuglefjell med stor aktivitet. Etter en time i kajakk var vi tilbake i Leirvåg på Bjarkøya. Vi returnerte med fergen fra Bjarkøya til Grytøya. Igjen satte vi ut kajakker og besøkte den idylliske Horsevika, tre-fire kilometer lengre vest på Grytøya.

20120623-Grytoya-Bjarkoya-171_2_3

20120623-Grytoya-Bjarkoya-187_8_9

Helløya.

En av de første innspillingene av realityserien ”Farmen” ble gjort på den gamle gården i Horsevika. Etter en pause på ei nydelig, hvit strand fortsatte turen til Sandøya. Etter å ha kjøpt is på butikken returnerte vi til Grytøya og forsatte med bil til Grøtavær, vest på øya. I dette området finns mange små øyer, holmer og skjær. Dette er enda et spennende område for turer med kajakk. I den forbindelse vil jeg også nevne øya Kjøtta i samme område.

20120623-Grytoya-Bjarkoya-206

På tur fra Helløya til Bjarkøya (Bjarkøya sees foran oss).

Kjøreturen fra Tromsø til Harstad tar 4-5 timer.

Kjørturen fra Evenes flyplass til Harstad tar en halv time.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy