This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Jomfrutur på Innlandshavet!
Norge har verdens nest lengste kyst, bare Canada slår oss. Den norske kystlinjen er hele 100 915 kilometer med alle øyer! Havområdene våre er Barentshavet i nord, Norskehavet i vest og Nordsjøen og Skagerrak i sør, men hva så med Innlandshavet? Her kan du lese Øyvind Wolds 4-timers jomfruelige padleeventyr nettopp der, på Innlandshavet!

Mjøsa kan med sine store proporsjoner, nesten virke litt skummel for en padler. Den er ni kilometer bred, nesten tolv mil lang, og på det dypeste mer enn 450 meter. Du kan altså senke hele Eiffeltårnet nedi dypet, og toppen på tårnet vil likevel ligger mer enn hundre meter under vannflaten. Arealet på sjøen er så stort at du kan få plass til hele Europas befolkning, om isen hadde tålt det. Mjøsa er et innlandshav, der det av og til kan blåse kraftig opp på kort varsel. I dette bildet blir en kajakk veldig liten.
Norges største innsjø
Vår tur er likevel ganske udramatisk. Vannet ligger som et digert speil foran kajakkene. Himmelen rundt oss er en blanding av blå felter og store mørke skyer som kanskje, kanskje ikke, vil by på regn i løpet av kort tid. Vi skal ut og padle på helt ukjente trakter, på Norges største innsjø, og satser på værgudene er på vårt lag i dag.
Helgøya
Vi skal prøve å runde Helgøya, og regner med å bruke omtrent fire timer, og vi vil holde oss ganske tett på land hele tiden. Helgøya ligger plassert omtrent midt i Mjøsa mellom Hamar og Kapp. Med sine 18 kvadratkilometer er den Norges største innlandsøy. Som sykkelentusiast her jeg vært flere ganger rundt denne attraktive øya, som domineres av åser, store praktgårder, noe hyttebebyggelse og koselige bygdeveier, tett besatt med markblomster. Ved en stopp på turistkontoret oppdaget jeg tilfeldigvis at de leide ut kajakker. Havkajakker i innlandet – dette måtte prøves!

Møte med Skibladner
Etter å ha signert papirer på turistkontoret, og bekreftet blant annet at vi kan svømme, er fysisk kapable til å padle, skal bruke vest og holde oss edru, setter vi kajakkene uti fra Tingnes og skal krysse parallelt med sundbroa over til Helgøya.
Ikke før har vi fått kajakkene opp i fart før vi må bremse opp. Godeste skovldamper «Skibladner», 179 (!) år gammel, kommer dundrende i full fart på kryssende kurs av vår. Wow, jeg hadde fra før en oppfatning at dette var en liten treig lekebåt, en artig museumsgjenstand som ble holdt i drift utelukkende av sentimentale årsaker. Men i virkeligheten er båten hele 50 meter lang og gjør 14 knop, så dette er ikke noe leketøy! I løpet av få minutter forsvinner den i soldisen mot Kapp, og vi føler oss brått veldig langsomme i kajakkene våre.

Medstrøms på vestsiden
Vi er ute tidlig og vårflommen har ennå ikke gitt seg. Vannet står høyt på bryggene, og strendene er så vidt synlige. Noen steder kan vi ta små snarveier grunnet høy vannstand, men må også passe på så vi ikke treffer stein rett under overflaten. Vi valgte å padle i retning mot klokka, og kjenner at vi får en liten ekstra puff av strømmen i Mjøsa, og gjør god fart selv om det er til dels helt vindstille. Strandlinjen veksler mellom stein, tett skog og noen mindre strender.
Fra landeveien er øya en idyll, et inntrykk som bare forsterkes fra sjøsiden. Trivelige små hytter og masse velholdte sommerhus dukker opp flere steder. Vi begynner selvfølgelig å fabulere om kjøpe oss hytte, her også, slikt som fort skjer når man padler flotte steder i Norge.
Når vi nærmer oss sørenden av øya, dukker Hovelsrud gård opp. Den kan nesten minne litt om kongsgården i eventyret, med sin suverene plassering med utsikt over Mjøsa, store alleer og fete kornåkre. Hovelsrud drives av entusiaster, og er kjent ikke minst for sin historiske restaurerte hage, møysommelig tilbakeført til originalen fra 1840, et arbeid som har gitt dem den europeiske kulturvernprisen i 2014. Hagen er åpen for omvisninger.

Lunsj på Skafferiet
Vi runder sundet mellom Helgøya og Hovinsholm og legger til ved stranda ved fellesbryggen. Hit kommer det mange båtfolk fra Hamar og omegn, og alle skal samme sted; opp til Skafferiet kafe. Dette er kanskje den kafeen i landet med den koseligste uteserveringen, med bakverk, kaker og lunsjretter med kortreiste, lokale råvarer. På en solskinnsdag skal du være tidlig ute for å slippe å stå i kø på Skafferiet.
Returen på østsiden av Helgøya gir et annet inntrykk. Her er øya brattere, og en lang strekning padler vi langs en bratt fjellvegg. Det kan være at vi begynner å bli litt slitne, eller at det kanskje er litt strøm imot, men vi syntes denne strekningen virket mye lengre. Det finnes flere steder å gå land om man ønsker det.

Tilbake til utgangspunktet, etter snaut to mil, har vi bare fått bekreftet vårt positive inntrykk av Helgøya. Vi følte padleturen var lang nok til å være en liten utfordring, men samtidig såpass variert at den aldri var kjedelig. Å padle tett på kulturlandskapet på denne måten ga en ny opplevelse, og var veldig uvant i forhold til for eksempel svabergene og småholmene i Oslofjorden. Det var også langt færre båter her enn det vi har opplevd langs kysten.

Andre gjøremål i området
Helgøya klatrepark tilbyr klatreløyper mellom trærne, fra lett opp til krevende, de har også en av Norges lengste Ziplines – 430 meter. Infoteket leier også ut el-sykler, noe som kan være en fordel i det kuperte landskapet på Nes og Helgøya. Om du vil fiske kan du også leie en jolle med en liten el-motor. Umiddelbart rett vest for der man setter ut kajakken, ligger det store grøntområdet og badeplassen Velstranda.

Innlandspadling ga mersmak. Hva med å padle hele Mjøsa rundt en gang? Litt kjapp hoderegning viser at det fort vil kunne bli en ekspedisjon på 10-12 dager.
Lyst å lese om en annen herlig tur som ikke krever så mye logistikk?
Sjekk Rolf-Erik Berges vinterpadletur med overnatting HER!