4076 Views

Hvorfor heter det «padle»?

Mai 07, 2023
stor bølge
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Ord vi bruker ofte kan virke så naturlige at vi ofte glemmer at de har et opphav. «Padle» har kommet sjøveien til Norge. Helt fra Malaysia.

Å undersøke ordets grunnbetydning hører til fagfeltet «etymologi». Her kan vi finne ut hvorfor ting heter det de gjør. Ofte kan det også spores hvilket språk ordet tilhører. Ikke sjeldent har det en logisk forklaring. Ordet «padle» viser seg eksempelvis å stamme fra det nederlandske «pagaai» som igjen er en variant av det franske «pagaïe». Disse landene har igjen lånt ordet fra malaysisk. Nord-Pagai, kalles på indonesisk for «Pagai Utara». Sør-Pagai heter på indonesisk «Pahai Selatan». Begge tilhører de øyriket Mentawai i Sumatra Barat, Indonesia, Sørøst Asia.

kart over Pagai
Sumatra: Det antas at ordet «padle» stammer fra øyene utenfor Sumatra.

Høyt hav

I Mentawai-området benyttes smale kajakklignende båter. Ikke umulig er det derfor vi har hentet vårt ord «padle» fra dette distriktet. Likevel må det legges til at havet på disse breddegrader, nærmere bestemt -3°3’57.24, regnes som svært røft. Området er også preget av jordskjelv og påfølgende sterke vinder, sågar tsunami. Med tanke på sikkerheten, kan det derfor anbefales å heller padle i Norge enn å padle i selve padlingens hjemland.

Takk for lånet

Eides språksjov, laget av Linda Eide, sendt på NRK, har en fast post som heter «Takk for lånet». Her spores opp ord og uttrykk som vi flittig bruker i Norge, men som faktisk er et låneord. «Padle» er et slikt ord.

øygruppen Mentawai i India.
Opphav: Ordet «padle» stammer fra øygruppen Mentawai i India. Foto: Serge Guenette

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy