6203 Views

På samme kanal

Mai 11, 2023
kanalfestivalen
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Bli med på en todagers padletur i Østfold. «all inklusive»: Teltnatt, middag og  tre sluser.

 – Jubileet for denne turen skulle vi egentlig arrangere neste år. Dette forteller Anette Kvamsdal. Hun har vært med siden 2004, helt fra oppstarten av kanalfestivalen i Halden. Nå er hun også leder av Halden Padleklubb. – Kanalturen startet med en henvendelse fra Norges Vassdrag og Energidirektorat i forbindelse med deres 200-årsjubileum, forteller Kvamsdal. – Halden Padleklubb hadde ansvaret for Iddefjordløpet i noen år, men ble spurt om vi var interessert i å arrangere et kajakkløp og kajakktur i Haldenvassdraget. Turen var ment som en engangsforeteelse, men slik ble i stedet en tradisjon.

kanalfestivalen
Slektstreff: Mange padlere treffes her hvert år. Foto: Anette Kvamsdal

Fra fødsel til tradisjon

Debuten i 2004 ga mersmak og i år pakker nye og gamle deltakere sakene sine for 18. gang. – Alt er i sin helhet basert på dugnad, sier Kvamsdal.

– De som drar det hele i gang er både erfarne og nye padlere, unge og godt voksne. Den yngste som noensinne har bidratt var 7 år. Den eldste var 85. Gode opplevelser og samhørighet er nøkkelordene for turen og etter kort tid blir deltakerne, som Anette Kvamsdal sier det: – En stor familie. Alle inkluderes, og det spiller ingen rolle om du komme alene eller som en del av en større gruppe.

rast Kanalfestivalen
Fra starten: Bildet er tatt fra den aller første kanalfestivalen i 2004. Foto: Haden Padleklubb

Europatoppen

Turen varer i to dager, men for dem som bare har tid eller krefter til en etappe, er det lov å bli med likevel. Noen padler to og to. Noen padler litt for seg selv Andre foretrekker å padle tett sammen. Gjennomsluseanleggene er det kajakker som sild i tønne. Kvamsdal gleder seg: – I løpet av de to dagen vi er på tur, er vi gjennom tre sluseanlegg! Hun mener bestemt at det ikke er farlig å sitte i en liten kajakk mens vannet stiger, men at dette er en helt spesiell opplevelse, ja det er sikkert! Spesielt Brekke sluser skiller seg ut. Løftehøyden er 26,6 meter og disse fordeles på fire slusekamre. Faktisk er denne slusen Europas høyeste. 

Kanalfestivalen
Ligger lavt: Slusene legger til rette slik at du kan padle 55 kilometer på to dager. Foto: Anette Kvamsdal

Alt annet enn tørrprat

Padleturen starter på lørdag 3. juni. Begynner ved Ørje, fortsetter på  Øymarksjøen, over på Bøensfjorden og avsluttes ved slusene i Strømsfoss. Her er slås opp teltene og i vakre Strømsfoss mølle blir det servert felles middag. Praten går og hva er tema? Jo, kajakk, kajakkutstyr, kajakkstæsj, tips til kajakkturer og hvordan har du egentlig hatt det siden sist?

Sluser, sandstrender og svaberg

Søndag morgen er målet Tistedal, men først passeres mektig natur og mye kulturhistorie. Anette Kvamsdal forteller: – Vi padler Aremarksjøen og sørvestover i Aspern og til Brekke sluser. Fra Brekke er det cirka en times padling over Femsjøen til «Turistbrygga» i Tistedal. Underveis på turen tar vi selvfølgelig matpause og benstrekk, vi går i land på vakre sandstrender og svaberg.

kanalfestival
Ikke helt som andre festivaler: Der det herjes og ropes på andre festivaler, er denne festivalen av den fredlige sorten. Foto: Anette Kvamsdal

Følges tett opp

Hele kanalturen i Halden utgjør til sammen 55 kilometer. Dag en tilbakelegges cirka 22 kilometer. Dag to byr på 35 kilometer. For at alle skal føle seg trygge er det en følgebåt med. Blant deltakerne er også dyktige, erfarne padlere. Disse har gjerne gule vester på slik at de skal være lette å se. – I løpet av alle årene har det kun vært et eneste uhell, opplyser Kvamsdal. – Hendelsen fant sted på land i Strømsfoss. En deltager skled i en skråning og brakk beinet, vi fikk ringt ambulanse og sendt han til sykehus hvor han fikk god hjelp.

Kanalfestivalen
Ekte idyll: Du padler som par, alene eller som gruppe. Foto: Anette Kvamsdal

Gode antenner

Også i år skal Anette Kvamsdal være med på kanaltreffet, turen eller også festivalen som noen kaller den. Hun er ikke typen som skryter, men kan gjengi det andre deltakere har sagt: – Dette er et proft arrangert, ikke for stort, og ikke for lite. Det er et hyggelig miljø og det er ikke om å gjøre å komme førstemann i mål, men å ha det så fint som mulig. Underveis er alle i hver sin båt, men på samme, gode kanal.

kanalfestival
Seier: Det er ingen vinner av Kanalfestivalen, men desto flere fornøyde deltakere. Foto: Anette Kvamsdal

Oppfordring: 

Meld deg på turen innen 15. mai. Påmeldingsportalen stenges bom 22. mai, men melder du deg på etter den 15. mai er du ikke sikret plass og prisen er også høyere.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy