Vellykket nyhet fra North Shore

Vellykket nyhet fra North Shore

Ocean er det siste skuddet på stammen til North Shore. Denne produsenten har laget kajakker siden 1982. Valley kjøpte North Shore i 2006, men kajakkene designes fremdeles av opprinnelig grunnlegger Mike Nelson.


North Shore har spesielt design på denne kajakken, nemlig «vinger». Det gir deg både en rask og stabil kajakk med veldig gode kanteegenskaper. Ocean er laget for personer i «medium» størrelse. Den har en del interessante detaljer som jeg setter pris på. Bak sittebrønnen er det nedfelte spor hvor man kan legge padleåren stabilt ved egenredning. Bakskottet har buede skottvegger for å gi akterdekket mer stivhet. I tillegg er skottveggen bak ryggstøtten flyttet frem. Som følge av dette er det lettere å få tømt kajakken for vann ved egenredninger. Dette gir også bedre plass i dagluka. To av lukene er ovale, noe som gjør det lett å pakke kajakken for tur.

 

 

Nyheten er flott å se til.

 

Nedfelte dekkfester

Dekkfestepunktene er nedfelt i skroget, noe som gjør at de ikke kommer i veien ved egenredning. De hekter seg heller ikke fast i ting og tang. Jeg synes forøvrig North Shore har vært litt sparsomme med strikkene foran sittebrønnen. Framfor den fremste lasteluken er det nedfelt plass til kompass, noe som kan ettermonteres. North Shore kajakkene blir produsert i samme fabrikk som Valley sine. Kvaliteten og finishen er av aller høyeste kvalitet. Ocean fremstår som solid, og oser av kvalitet og godt håndverk.

 

 

Best for medium og small

Som jeg nevnte i starten, passer Ocean best for personer i medium størrelse, ned mot small. Jeg er selv 1,77 meter og 77 kilo. Sittebrønnen er 78 cm. Dekkshøyden fremme er 29 cm, bak er den 23 cm (overkant, cockpitring) Personlig synes jeg at North Shore kunne ha strukket sittebrønnen noe. Det ville gjort egenredning lettere for personer med lange ben, meg selv inkludert. Knærne mine stusset så vidt fremre cockpitkant ved egenredning. Ocean har gode lårstøtter som gir padleren god kontakt med kajakken.

 

 

Klar for test i friske forhold.

 

Setet og sittestillingen er upåklagelig. Her kan man gjerne sitte i timesvis! Jeg har god plass til føttene mine (bruker str 43 i sko) Setet er trukket bakover mot cockpitkant. Ved egenredning fra siden smatt rompa mi fort ned i setet, uten at den hang seg opp i ryggstøtten. Dette er et vanlig problem med en del andre ryggstøtter. Ulempen er når man tar bakoverrulle. Da får man cockpitkanten litt nær ryggen, noe som gjør det vanskelig å legge seg bakover. Jeg prøvde meg derimot på en håndrulle, noe som gikk veldig fint. Jeg er positivt overrasket over de gode rulleegenskapene til Ocean, til tross for den omtalte cockpitkanten.

 

 

Bak sittebrønnen er det nedfelte spor hvor man kan legge padleåren stabilt ved egenredning.

 

Lav profil og spesielt design

North Shore har et noe annerledes skrog enn det man vanligvis ser. «Vingene» er noe jeg ikke har sett på havkajakker før. Lengden på kajakken er 5,18 m, og den er 55 cm bred. Ocean har lav profil med kun 29 cm høyde på dekk foran cockpit. Dette gjør den mindre påvirket av vind. Bakre delen på kajakken er strukket ut som en innebygd kjøl. Dermed blir vannlinjen lenger, og skroget får et bedre fartspotensial når man padler rett fremover. Dette gjør den også mer retningsstabil. Jeg tok ingen GPS målinger på Ocean, men synes kajakken er lettdreven å padle.

 

 

Positivt overrasket

Alle havkajakker er et kompromiss mellom fart og manøvreringsevne. Ocean har lykkes veldig bra med det nye designet sitt. Jeg fikk en veldig positiv overraskelse når jeg la kajakken på kant. Den har veldig god primær og sekunder stabilitet. Jeg kjørte full runde med ulike styretak og kombinasjonstak, og opplever kajakken som meget god for teknisk padling.

 

 

Pedalene er enkle å regulere.

 

Videre tok jeg kajakken med ut til Alnes på Godøy (øy utenfor Ålesund). Dette er en kjent surfeplass. Her fikk jeg testet Ocean skikkelig i litt røffere forhold. Jeg følte meg trygg og sikker fra første padletak. Her er det bare å gi på! Jeg fikk mange flotte surfer, en av de beste var faktisk en “bakoversurf”. De gode carvingegenskapene fikk jeg teste til det ytterste. Disse betyr mye når man padler under slike forhold. En annen positiv ting jeg la merke til når jeg gikk i land, var at cockpit nesten var tom for vann! Dette er et resultat av cockpitringens avrundede form som gir et jevnt press på spruttrekket, som dermed slipper inn mindre vann. Jeg prøvde også å fylle cockpit halvfull med vann for å få en pekepinn på hvordan kajakken er å padle, for eksempel etter å ha foretatt en re-entry og rulle. Ocean oppførte seg forutsigbart og trygt.

 

 

Setet i Ocean er av plastikk, produsert av Valley. Dette setet er veldig godt, ett av de beste etter min smak. Men smaken er jo som baken…

 

Denne kajakken har alt

Allround egenskapene til Ocean er meget gode. Denne kajakken har alt! Man har selvsagt kajakker som er mer spesialiserte til både surf og fart, men jeg synes North Shore har gjort en veldig god jobb med Ocean. Jeg ble veldig begeistret for kajakken da jeg prøvde den på Alnes under “rufsete” forhold. Den var både forutsigbar og god å håndtere.

 

 

Spantrisset viser godt skrogprofilen, legg merke til vingene som avsluttes rett under setepartiet. Senkekjølen er ekstra inntrukket for å hindre problem med “rusk” og lignende.

 

Ocean har bra lastekapasitet til små ekspedisjoner, samtidig som den er lettdrevet. Den passer de fleste padlere, fra den mest erfarne til nybegynneren. Ocean er lett å lære teknikk i, og du kan utvikle dine ferdigheter med den. Skal du ha bare en kajakk er denne båten å satse på! Et generelt råd er at man alltid prøver ut en kajakk før man går til innkjøp. Er du over 1.80meter høy og mer enn 80 kilo bør du nok prøvesitte Ocean for å se om du får plass. Men om du ikke får plass, så fortvil ikke! North Shore har lansert en større variant, «Ocean 17.6», en høyvolums versjon for større padlere.

 

 

Ocean bryter gjennom.

 

Mike Nelson om designprosessen:

«Tidligere var alle mine North Shore design basert på en del mer spring enn andre kajakkdesign.

Det gjorde kajakkene noe tregere når man ville sette opp tempoet, men desto bedre når det gjelder å manøvrere i stor sjø og surf. Etter å ha blitt spurt mange ganger om å produsere en kajakk med større fartspotensial og lastekapasitet, brukte jeg to år på å utvikle Ocean. Den nye modellen har en rettere kjøllinje med mye mindre spring enn i andre North Shore kajakker.

 

Under utviklingen av Ocean økte vi bredden under vannlinjen i bakre del av skroget. Dette gjorde at kajakken ikke “satte seg” når man akselererte hardt. Men egenskapene for manøvrering var dårlige. Jeg fikk derfor laget korte knekkspant ved hoftene. Dette gav gode kanteegenskaper og lett manøvrering i bevegelse. Men når man lå stille og la den på kant for å sveipe den rundt, ble det for mye motstand bak. Jeg bestemte meg derfor for å kutte av knekkspantene rett bak seteområdet. Slik fikk kajakken de karakteristiske “vingene”. Dette prinsippet har også blitt brukt på “river play boats”, men aldri før på havkajakker. Det fungerer bra, og nå snur den “på femøringen”. Etter mye arbeid med strømlinjeforming, var Ocean født. “

 

 

Skal du ha bare én, er dette kajakken å satse på!

 

 

Tekniske data:

Lengde:                                              5.18 m

Bredde:                                              55 cm

Vekt:                                                  25 kg

Cockpitlengde:                                  78 cm

Dekkhøyde i fremkant av cockpit:    29 cm

Dekkhøyde i bakkant av cockpit:      23 cm

Kajakken er utlånt av Yst ute Padlesport

 

Om meg selv:

Edd Bjørke, 35 år, fra Ellingsøy utenfor Ålesund. Har padlet i 7 år, er utdannet turleder hav i Norges padleforbund. Driver «Kajakk-Navigatøren» som tilbyr kurs i våttkort – stigen.

 

Forhandlere:

Yst ute Padlesport (Fosnavåg)          www.ystute.no

God tur (Bergen)                               www.god-tur.no

Ut i naturen (Stavanger)                    www.utinaturen.no

Havpadlern (Risør)                            www.havpadleren.no

Kajakkentusiastene (Nevlunghavn)   www.kajakkentusiastene.no

  • Categories: Nyheter
    Tags: Kajakk, Tester

    Om journalisten