4236 Views

En rolig reise på en dansk flod

De fleste padlere har hørt om Tour de Gudenå. Ikke så mange norske turpadlere har deltatt i løpet, men det er ingen grunn til ikke å prøve seg! På denne 176 km lange danske floden har det derimot vært mange på tur i kajakk og kano, robåter og andre åredrevne farkoster. Det er mange ilandstigningsplasser og teltplasser, så det eneste man nå fikse selv, er logistikken. For dette er en elv, og det er enklest å padle nedover.

Mai 08, 2020
Skrevet av:

administrator

Njørd Ro-og kajakklubb i Bergen hadde lagt årets høst- tur Gudenåen, uten telt og camping.  Vi  losjerte  på dan-skebåten, på ungdomsherberge og et nyde- lig hotell som heter Kongensbro kro. Det er luksus å padle medstrøms i rolig elv, og for vestlendinger en fullstendig annerledes kajakktur enn vi er vant til. Noe motvind måtte vi tåle på de åpne sjøene, men det hadde vi egentlig godt av. Det ble en rolig reise i kajakk der vi fikk nærkontakt med livet langs elvebredden, og som fristet til å ta en ferieuke i Danmark og følge hele vassdraget.

Over Julsø.
Over Julsø.

På vår ovale helg var det ikke mulig å få med seg både turen fra Bergen og hele Gudenåen fra sør til nord. Klubbens lokal- kjente danske hadde valgt en bit av indre- fileten. Planen var utsetting i Ry, men pga. vind på Julsø startet vi ved det typisk dan- ske og idylliske utfartsstedet Ludvigslyst Kro. Like ved er der holdeplass for båten til Himmelbjergets kai, og tilrettelagt for å kano og kajakk.

Venter på lavvann ved slusen i Silkeborg.
Venter på lavvann ved slusen i Silkeborg.

Himmelbjerget?

Vi er på Julsø, og med litt godvilje kan vi ane Himmelbjerget i sør. På strekket er det som å være på Sørlandskysten, med fine hus og hytter, båtplasser og en seilforen- ing som har plass i en vik; mye å se på i litt masete motvind. Vinden gir drivende skyer.

God fart i strømmen nedenfor slusen i Silkeborg.
God fart i strømmen nedenfor slusen i Silkeborg.

Også i oktober varmer solen og vi padler jevnt og trutt fremover i kurant tempo. Vi er blant annet langs tettstedet Sejs, men Danmark er et flatt land og fra kajakk på en flod er utsynet begrenset. Vi koser oss med de nære detaljene og det gode selskap.

Danmark sett fra Gudenåen.
Danmark sett fra Gudenåen.

Silkeborg

Det er rundt åtte kilometer til Silkeborg. Vi sikter på stedets ungdomsherberge som ligger ved elvebredden, med stor gressplen foran. Et lysthus er egnet til å henge opp padleutstyret i, og godkjennes først av betje- ningen. Heldigvis er alt rimelig tørt, og etter å ha funnet seng beveger de fleste seg ned foajéen ved resepsjonen, som har rettighe- ter til å selge forfriskninger. Og middag.

Silkeborg en fredagskveld i oktober er ikke verdens navle. Men langs elven, ned- enfor slusene der vi skal padle neste dag, ligger en variant av Akers Brygge, med kafeer og gassvarmere over bordene. Den mest populære er full, men nabokafeen duger også, og gir en smak av stedets uteliv. Bak vinduene i boligene over, sitter beboer- ne og kikker utover sin lille by. Turlederne er strenge, så det blir tidlig kveld.

Evig blid padler.
Evig blid padler.

Slusing

Vinden har løyet neste dag, litt grått i været, men ikke regn. Dagens første begivenhet er å padle gjennom slusen i Silkeborg, der vannet tappes ut når vi skal igjennom. Vakten, en ung dame, kommer ut av buret sitt og setter i gang maskineriet mens hun tar seg en røyk eller to. Karene på turen ser hvor langt de kan strekke armene før de må slippe kanten–eller bli løftet ut av kajak- ken. Ønsket om å bli med kajakken videre er sterkest.

Oppdemningen i Silkeborg Langsø er opprinnelig bygget for å drive  maskine-ne i Silkeborg Papirfabrik, nå nedlagt. Nedenfor demningen ble det anlagt et kunstig stryk for at fisk skal kunne pas-sere og vandre videre oppover vassdraget. Slusen slipper småbåttrafikken forbi dem-ningen.

Kajakkbytte.
Kajakkbytte.

Mangfoldig fugleliv i sivet

Lørdagens ferd byr på mye siv og herlig fugleliv på vannet, og i trærne. Danskene er nøye med forvaltningen av elven og mangfoldet omkring for å bevare fisk- og fuglelivet. Vi ser mange svaner, og skrem- mer noen, alltid et underlig skue når disse fuglene tar av med alle sine krefter, tunge  i sessen som en fullastet Boeing 747. Her kommer vi tett på. De ligger noen hus inne på jordene, her må det bli vått i kjellerne hvis regner mye?

Rasteplasser

Solen kommer når vi trenger den mest, i pausen ved Sminge Sø teltplass (tror jeg). Her, vel halvveis, lander vi kajakkene ved en trebrygge bygget til formålet kajakk, kano og robåt. Danskene har tenkt på dette, for her er det rasteplass med grillplass og teltplass like bak. Vi graver frem termoser og solide nistepakker idet solen løfter seg over tretoppene. Vi får en fin stund ved elvebredden her inne i den danske villmar- ken. Dette med at det er godt å være norsk i Danmark får flere fasetter.

Solen innbyr til flåtebilde. Litt styr er det å samle kajakker som ligger på en elv, men det går på et vis. Når fotografen omsider kommer seg på vannet igjen, er gjengen forsvunnet i sivet.

Idyllisk langs breddene.
Idyllisk langs breddene.

Overnatting med sjarm

Vi koser oss nedover. Dagens strekk  er  ca. 20 km, ingen grunn til å stresse; vi padler på en flod og får mye  gratis.  Vi skal overnatte på Kongensbro Kro, som på sjarmerende vis er et luksuriøst sted med høy komfort. Etter å ha installert oss på gode rom med nydelig utsyn over elven,  er det en samling i baren for de som vil,  og god stemning da vi setter oss til bordet og blir servert en utsøkt treretters i tradi- sjonsrike lokaler med lang historie. Her har vært serveringssted siden 1663. Dagens fasiliteter er fra 1949, har internasjonalt ry for både beliggenhet og sitt gode kjøkken. Ønsker man en spesiell overnatting langs Gudenåen, er stedet en godbit.

Litt motvind forkorter turen

Alle er på vannet 09.30 neste morgen. Planen siste dag er å padle over Tangsø til Bjerringbro. Det er imidlertid meldt  noe vind. Fordi vi i dag også skal nå båten til Bergen, samt besøke et kjøpesenter i Hirtshals som frister med tollfritt utvalg, blir det bestemt å avslutte turen ved byen Ans. Det blir en fin morgen på elven, men ti km går fort når vi siger medstrøms. Selv er jeg lite interessert i kjøpesentereret. Uansett må logistikken gå opp; bilene står nær utgangspunktet vårt for to dager siden og vi trenger litt margin til hjemreisen.

Mens vi venter på sjåførene, benytter vi anledningen til å spasere litt langs Trækveien, som har vakker skog og myke grusveier. Langs sjøen ligger idylliske små landsteder i ulik størrelse og med varierende vedlikehold. Turveien er mye brukt, og godt skiltet.

Kartet er fra brosjyre utgitt av Gudenaakomitéen.
Kartet er fra brosjyre utgitt av Gudenaakomitéen.

Hyttebesøk ved Århus

Underveis mot Hirtshals får vi anledning til å besøke turlederens hytte nær Århus, et vakkert, nøkternt og usedvanlig trivelig sted mellom høye trær og utsyn mot grønne enger og gårdsbruk på åsene på hin siden av dalen.

Turen til Hirtshals går bene veien, og de som ønsker får forsyne seg det lommeboken orker i butikkene før vi kjører på danskebåten ut på ettermiddagen. Den er fylt med særs feststemte mennesker, men vi får til slutt et bord til siste servering. Danskebåten har en utmerket buffét, med fri tapning av vin inkludert, og vi koser oss til vi litt trøtte etter intense dager, finner lugarene og sover oss (nesten) til Bergen. En kort sagt annerledes padletur på en flod vel tilrettelagt for friluftsliv med årer.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy