Sikkerhet

I 2017 så vi i den faste spalten på fem enkelthendelser i den norske padleverdenen. Men hvor mange padleulykker skjer det egentlig i Norge? Er det været som utløser ulykkene? Manglende utstyr? Lite kunnskap? Dårlig vurderingsevne? Eller bare uflaks? Padling har tatt en prat med forsker Eivind Aadland, som har gjennomgått alle norske padleulykker rapportert i media fra 2000 til 2014.

Tenker du over hvor du har kastelina i kajakken? Eller hva du har i frontlomma på redningsvesten? Å ha vært føre-var er viktig når ulykker først skjer på elv. Ved å tenke igjennom hva du har med deg av sikring – og førstehjelpsutstyr, og ikke minst hvor du har det plassert, har du allerede vunnet verdifull tid. Det er tid godt investert når det gjelder.

Om din kajakklubb inviterer til tur så er det klubben som har det juridiske ansvaret ved ulykker. Men hva så med juridisk ansvar i jungelen av klubb-avhengige og klubb-uavhengige Facebook-invitasjoner? Det kan være deg! Vi tok en prat med Norges Padleforbund om lover, forskrifter, Facebook og skjønnsmessige vurderinger.

Instruktøren Reg Lake sa engang; ”God dømmekraft oppnås igjennom erfaring, og erfaring oppnås gjennom utøvelse av dårlig dømmekraft.” Nøkkelen er å skaffe seg erfaring uten å havne i problemer. Gode sikkerhetsrutiner kjennetegnes ved tilpasningsdyktighet. Man har en plan A, plan B og C osv. Å vite hva man skal stille opp når noe skjer har å gjøre med øvelse.