Full rulle på havet!

Hjemme i Norge er kajakksporten nå en trenings- og naturopplevelse, da spesielt på vår, sommer og høst. Eskimorulle er morsomt, nyttig og lett å lære. Kajakk-klubber og firmaer tilbyr opplæring. For folk som måtte ut i all slags vær ble «roll or die» motivasjon til å utvikle kajakkrullen. Hvis kajakken velter, er den eneste sikre redningen å komme seg ut av den. Inuittene på Grønland visste ingenting om våtdrakt, tørrdrakt, flytevester, dykkebriller og neoprenhansker. De utviklet derimot ulike teknikker for å rette opp en kantret kajakk med og uten padleåre, også ved å bruke en hånd. I dag kalles ofte en slik rulle for «hoftesnap», hvor du virkelig viser at eskimorullen sitter i hoften og knærne.

Det finnes årer som har lange og smale åreblad. Noen foretrekker å bruke de såkalte grønlandsinspirerte årene. Dette krever litt annen teknikk en de mer vanlige årene. Smale årer gir liten belastning for skuldre og overkropp da de gir mindre motstand i vannet. Eskimoene hadde flere ulike teknikker, og også ulike årer etter behov.

John Lind ved Helgeland kajakk (bildet) er en av flere aktivitetsledere som er utdannet gjennom Norges Padleforbund. På Helgelandskysten, ved øya Tomma, finnes en padlebase. Her demonstrerer John Lind eskimorullen med en god innebygd teknikk. Han er glad i teknisk padling og ruller gjerne for moro skyld. Eskimorullen er en teknikk du lærer best av dyktige instruktører og de fleste lærer å rulle løpet av en kveld eller to. Om du prøver deg alene kan du bruke lengre tid på å lære det og for din egen sikkerhet er det tryggeste å oppsøke miljøer hvor du kan lære av erfarne padlere. Kajakkpadling på havet gir andre utfordringer, ikke minst når det gjelder sikkerheten, så vær alltid flere sammen. Helgelandskysten er blitt ett populært turmål for havkajakk. Besøker du Tomma eller andre steder på vinteren krever det gjerne to lag ulltøy under tørrdrakten for å holde seg varm. Man må forvente bølger og ruskevær. Som oftest drar John Lind ut i fint vær som gir en helt annen opplevelse, samt at eskimorulla blir gøy å utføre, og ikke en nødvendighet.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

© 2021 MedieVekst AS. All Rights Reserved.

Bla til toppen