4593 Views

Padleekspedisjoner på Svalbard

Foto over: Noora Partamies, Svalbard Wildlife Expeditions Om du ønsker deg en kajakktur noe utenom det vanlige, er Svalbard en fristende destinasjon for mange. Svalbard Wildlife har satt opp to turer med kajakk kommende sommer, en syv dagers ekspedisjonstur i fjordene i hjertet av Svalbard, og en fire dagers tur i Billefjorden. Innlagte toppturer hører med til opplegget.

Januar 04, 2018
Arktiske opplevelser på Svalbard. Foto: Noora Partamies, Svalbard Wildlife Expeditions.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Svalbard byr på storslått natur

Sommeren på Svalbard gir varierte opplevelse av storslått natur, rikt dyreliv, historiske kulturminner og ikke minst følelsen av fred og ro i urørt natur. En reise gjennom det arktiske landskapet blir flottest gjennom tilstrekkelig med tid og stillhet til å sanse og fordøye opplevelsene. Syv dager på tur med kajakk i storslått arktisk naturs gi deg tid og stillhet til en uforglemmelig reise, i følge arrangøren. I tomanns kajakker legges turen til fjordene i hjertet av Svalbard. Her vil man komme oss inn i den urørte naturen, og møte varierte natur- og kulturopplevelser, fra storslagne fjell, via åpne sletter til spektakulære brefronter.

Ekmanfjorden – en av de flotteste fjordene på Svalbard

I løpet av dagene vil turfølget bruke tid i Ekmanfjorden, som er en av de flotteste fjordene på Svalbard med idylliske bukter, holmer, spennende geologi og historie. Videre går ferden langs østsiden av fjorden inn til Tolmodbukta og Coraholmen, der det blir ilandstigning. Her finnes kritthvite strender med utallige koraller og et fascinerende landskap med mange små innsjøer.

Padleturen fortsetter til de innerste delene i Ekmanfjorden og inn til Selfstrømbreen. Underveis blir det strandhogg hvor deltakerne vil få se gamle fangstanlegg. Her inne er fjellene i karakteristisk i rød sandstein, og dersom været er bra kan en topptur opp på fjellet Colosseum være en fin avveksling og mulighet til å få se Svalbard og fjordene fra et fugleperspektiv. Dette er bare noe av det deltakerne vil oppleve på det som karakteriseres som en uforglemmelig padletur. Det er satt opp to syv dagers turer denne sommeren, som arrangeres i juli og august.

Et yrende dyreliv i Billefjorden

Når det gjelder Billefjorden og kajakkturene der, kan det neves at dette er en fjord der sjøfuglene hekker i fjellklipper, reven går på jakt etter gåseegg i strandsonen og isbjørnen jakter etter sel på isflakene inne ved breene. Denne fjorden, som ligger innerst i Isfjorden, er en slik fjord med et yrende dyreliv om sommeren. Samtidig byr dette området på et fantastisk fjell- og brelandskap, i tillegg til mange kulturminner etter tidligere menneskelig aktivitet på Svalbard.

På denne turen vil padlerne, som tidligere arktiske oppdagerne, utforske fjorden via sjøveien. I løpet av fire hele dager med kajakkpadling, vil du på denne turen få en rikholdig Svalbardopplevelse. Avreise skjer fra Longyearbyen med båt, som tar rundt to timer til startpunktet for begge nevnte padleturer. Første etappe for Billefjord-turen er på rundt 15 kilometer, og målet er den russiske gruvebyen Pyramiden. Byen ble grunnlagt på grunn av kullforekomstene, men i 1998 ble den forlatt. Fra leiren første natt vil deltakerne kunne nyte utsikten mot Nordenskiöldbreen.

Etter noen urbane inntrykk fra Pyramiden fortsetter kajakkturen andre dag til nevnte Nordenskiöldbreen. Her blir det leir med fri sikt til den mektige brefronten og et rikt fugleliv. I dette området er det stor sjanse for å få oppleve Svalbards største sel, storkobben, som kan bli opptil 350 kilo. Det kan være et spennende møte når man sitter i kajakken. Det er satt av god tid til padling i dette området. Neste leir etableres ved Brucebyen, som ble grunnlagt av skottene i 1919. Som så mange andre oppdaget også de at mineralutvinning på Spitsbergen er en dyr fornøyelse, så de fire hyttene ble forlatt etter noen få år. Siste dag går turen utover Billefjorden og ut til Phantomodden, som er siste stopp på turen. Underveis vil landskapet åpne seg opp, og kysten domineres av vide tundrasletter. Det er satt opp tre turer til Billefjorden, to i juli og en i august.

Les mer om Svalbard Wildlife sine turer på: http://www.wildlife.no/

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy