
Vi er nå inne i den kalde, fine tida. For noen, og kanskje de som trives aller best inne, er nok dette uttrykket litt ironisk ment. For andre er det ensbetydende med vinteraktiviteter som skigåing, alpint og snowboard. Men selvsagt kan vi padle også! Jeg står i fare for å gjenta meg selv, men den som legger bort padleremediene når sommeren er over, vil definitivt kunne gå glipp av mange fine padleopplevelser.

I 2015 hadde jeg min første kajakk tur til Lofoten. Det var Kajakk Nord med Kristoffer Vandbakk som arrangerte en tur til Lofotodden. Allerede da ble den lille klumpen ute i havet utenfor Mosken og Værøy lagt merke til. Der og da virket det uoppnåelig å padle ut dit i en liten båt vi kaller kajakk. De grove bølgene som dundret inn på svaberget var jo farlige.

Det er nok mange av oss som har en eller annen mental sperre når det gjelder å dra på overnattingstur med kajakk. Men det trenger absolutt verken være farlig eller medføre altfor krevende logistikk å gjennomføre denne typen stunt. Begynn med korte turer i nærområdet – så kan du og padlekompisene dine etter hvert heller øke ambisjonsnivået knyttet til ekspedisjoner, og det å padle i mer ukjente farvann.

I disse koronatider måtte vi i år feriere i eget land. Mulighetene er mange. Man trenger ikke å reise langt når mange av oss har så flotte turmuligheter rett utenfor stuedøren. Her kommer en liten historie fra en kajakktur kona og jeg tok i fjor høst. Jeg håper historien kan inspirere andre til å gjøre noe lignende utover denne høsten eller til neste sommer/høst.

Her til lands er vi ennå så heldige å kunne oppleve forskjellig vær og ulike årstider, som bidrar til varierte og spennende opplevelser i naturen. Jeg er veldig glad i høsten – særlig når den viser seg fra sin beste side. I solskinn og krystallklar luft blir høstfargene en opplevelse i seg selv; det flotte fjordlandskapet blir enda vakrere.

Denne artikkelen er mellom anna frå nordsida av Tysnes, frå dei tronge sunda mellom Våge og Malkenes, med Bjørnafjorden utanfor. Ein førstegongspadlande i området vil oppleve sunda mellom øyane og holmane som ein labyrint. Enkelte passasjar er så smale og grunne at det på fjøre sjø er vanskeleg å komme gjennom sjølv med kajakk.

Thor Mittet, den pensjonerte politimannen, er en av Bergens mest lidenskapelige padlere. Han er «alltid» på tur med padleklubbene, og alltid like smilende. Hobbyen hans er å lage grønlandsårer. Det er årene som har gitt ham så god kontaktflate. Thor er kjendis i padlemiljøet i Bergensområdet med venner overalt.

Endelig var det blitt helg og omsider ble da bilen ferdig lasta og klar for å ta oss med på tur. Det var ungene på to og fem år, meg selv, kano, årer, redningsvester, skifteklær, mat, leker og uvanlig mye optimisme. Vi kjørte til et av de mange vatna i vårt langstrakte land som har fått navnet Krokvatnet. Tar man en rask kikk på kartet, skjønner man fort hvorfor.

Jeg har fått smaken på havpadling. Samtidig er interessen for fyrholmer stigende. I mitt nærmiljø manglet jeg bare Flørauden, før jeg gjorde strandhugg der en herlig aprilkveld – under coronapandemiens første bølge. Etter uker med dårlig vær, hjemmekontor og en noe depressiv tilværelse, fikk jeg akkurat den etterlengtede oppturen jeg trengte.

Som feriedestinasjon er Norge godt kjent for bratte fjell og dype fjorder som kan gi enhver padler uforglemmelige opplevelser i storslagen kystnatur. Men hvis vi forflytter oss innenfor flostrengen og de ytterste, bratte kystfjellene, finnes det også der et stort antall flotte vann og vassdrag som kan by på unike padleturer gjennom varierende natur og kulturlandskap i både kjente og mindre kjente ferieområder.