2213 Views

Planen er halve turen

Januar 06, 2024
hav og himmel
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Halve moroa med en tur er forberedelsene. Spesielt når du skal padle langt er det viktig å ha en skikkelig plan.

Impulsive avstikkere skal ikke undervurderes. Ikke sjeldent kommer det også uforutsette ting som gjør at en plan må endres. Like herlig er det trygt å ha en plan i bunn. Ikke minst er det inspirerende å lage en slik! Kanskje er svenskene mer organiserte enn oss nordmenn? Inkluderende er de også. Drømmer du om en lengre tur i kajakk eller kano, da får du god hjelp fra visitsweeden.com

Snø og svaberg
Par i padling: Bruk gjerne vinterhalvåret til å planlegge vårens og sommerens utflukter. Hva med en lengre padletur i år? Foto: Roger Borgelid

Dalsland – Nordmarken

Den første langdistansepadlingen som anbefales er strekningen Dalsland – Nordmarken. Distriktet kalles DANO-distriktet og er som skapt for lange kanoturer. Et tett mønster av elver strekker seg på kryss og tvers av landsdelen Värmland og måler 135 kilometer fra nord til sør. Her kommer du tett på både tett skog og et rikt dyreliv. Har du ikke selv kano kan denne leies på Silverlake Camp. Det er selvsagt lov å leie for en kort liten prøvetur, eller også for flere dagers ekspedisjon. Selskapet Swedish Country Living  tilbyr også spesielle tredagerspakker inkludert matlagingskurs der det benyttes lokale ingredienser. Basen er et 100 års gammel silo, nå oppgradert til et familiehotell Upperud 9:9 hotel.

Klarälven, Värmland

Navnet Klarälven vekker store forventninger.  Hvor klar kan den være? Elven strekker seg gjennom Värmland i sørvest Sverige og omtales som en paldedrøm. Her er lyes strender, små øyer og idylliske steder for stopp og fotografering.  Kanskje møter vi på en bever? Eller kanskje hører du bare beverens karakteristisk plask når den slår med halen?

Elvene Nissan og Ronneby i Småland

I Småland er det elvene Nissan og Ronneby som frister mest. På Nissan padler på et stille vann omgitt av dyp granskog. Ta med telt eller lei deg inn på det legendariske Isaberg Mountain Resort på stedet Hestra. Her bor du flott og kan i tillegg leie både kajakker og kanoer.

Ronnebyån er 110 km lang og et naturlig utgangspunkt er Village of Korrö.

to røde kanoer
Så stille: Ferie i kano er det stikk motsatte av byferie. Mer eksotisk. Foto: Alexander Hall

Innsjøen Vänern

Vänern er sveriges største innsjø og har, via Göta Kanal, direkte forbindelse med havet og Nordsjøen. Mer enn 22 000 små øyer pynter Vänern og inviterer til både strender, fjellformasjoner, blomster og dyreliv. En spesielt populær kanotur er den 10 kilometer lange strekningen over åpent vann fra øya Lurö og fram til nasjonalparken Djurö. Ved hjelp av Eco-turistbyrået Vänern Outdoor kan du organisere supre opplevelser.

Nord og Lapland

Fire av Sveriges største elver går gjennom Lapland. Dette er langdistanse-padlernes våte drøm! Du velger mellom de nasjonale elvene Torne, Kalix, Pite eller Vindel. Alle byr på timeslange ekspedisjoner gjennom urørt natur. Men igjen, lange turer krever trening. Krever utstyr. Krever planlegging. Nå går vi inn i  tilretteleggingens og forberedelsenes tid. Det er ikke et ork, men en i seg en stor glede! Tenk på alt det deilige vi har i vente!

Värmland midt på sommeren
Gode dager venter: Ta fram kart og kompass og finn din drømmepadleferie. Foto: Asaf Kliger

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy