5637 Views

Møt padlerne: Fri fant i Bergensmiljøet!

Thor Mittet, den pensjonerte politimannen, er en av Bergens mest lidenskapelige padlere. Han er «alltid» på tur med padleklubbene, og alltid like smilende. Hobbyen hans er å lage grønlandsårer. Det er årene som har gitt ham så god kontaktflate. Thor er kjendis i padlemiljøet i Bergensområdet!

November 16, 2022
Skrevet av:

Torill Refsdal Aase

-Jeg trives med å være på sjøen, på den levende vannflaten, den fleksibiliteten og den nærheten til elementene og naturen som kajakken gir, forklarer 68-åringen om hvorfor han er så glad i å padle kajakk. Vi møter ham en solskinnsdag på familiehytten på Kvamskogen, et fjell- og utfartsområde en times kjøring fra Bergen. Her har han åreverkstedet sitt.

Båtliv

Det begynte som med mange andre; med familien der faren var ivrig fisker og båtinteressert. Om sommeren tok han sønnene med på fisketurer til øyene rundt Bergen, på moped. Senere fikk familien båt, og forholdet til sjøen var etablert. Som ungdom fulgte han utforskertrangen og laget en pram sammen med en kamerat, som fløt. Da han var 18 kom faren hjem med en veltepetter av en kajakk, som utfordret balansen til sønnen. Men Thor Mittet var ung og sterk, og padleinteressen ble vekket.

Deretter fulgte studietid i Oslo. Sammen med venner dro han på kano- og telttur på Hardangervidda, og øvde seg på elvepadling i Sørkedalselven på Røa. Han har padlet fra Bygdøy til Nesodden i elvekajakk; viktigst var å være på sjøen.

Åreverkstedet er på hytten på Kvamskogen. Her et utvalg årer klare for testing, og noen for levering.

Slutt på ungkarslivet

– Da jeg var 33 ble slutt på ungkarslivet, og konen var absolutt ikke interessert i verken padling eller ekstremt friluftsliv. Padling og barn går heller ikke så godt sammen. Men min kone lot meg dra avgårde. Hun så at jeg trivdes bedre når jeg var jevnlig på tur.

Sin første grønlandskajakk kjøpte han hos Nemo i Bergen. Han fikk et godt forhold til eieren Eivind Kjellevold og fikk prøve mange kajakker, heriblant en grønlandsmodell.

Men en grønlandskajakk måtte jo ha grønlandsåre. Det var det eneste riktige.

Thor Mittet i fint driv i en av sine mange kajakker. Dette en polsk båt.
Thor Mittet i en av sine mange kajakker.  Dette er en Kitiwec, portugisisk, modellen ble laget for en ekspedisjon fra Nordkapp til Bretagne!

Grønlandsåren

Han satte så smått i gang med å lage sine egne årer. Nå er vi kun 10-11 år tilbake i tid, og grønlandsårer var ikke så vanlig i havkajakkmiljøet. Siden har det vært en sterk økning i interessen.

– Folk jeg møtte ble nysgjerrig på årene. Jeg laget dem i furu, farget noen brune, minnet om mahogni. Min venn i Nemo ville gjerne vise og selge årene mine, men jeg var ikke helt komfortabel med det etter litt, jeg ville selv ha kontroll på tilpassingen overfor bruker.

Det dreier seg om størrelse på hender, kropp og ulike styrker med mere. Bladbredder, lengder, tykkelse på åren, hvilken båt man bruker; alt bør tilpasses brukeren, da blir de mest fornøyd, og det finnes ingen åpenbar fasit, slår Thor fast. Han nevner en episode for et par år siden, da han hadde laget åre til sønnen til en padlekompis. Han fikk video av første turen, og så at det var full klaff.

– Dette funker jo, utbrøt guttungen Jesper Husa. Slike tilbakemeldinger gir pur glede, og tårene sitter løst da, når ungene får det til.

Jesper Husa (11) fikk åre av Thor Mittet da han var åtte år. Med denne knekket Jesper padlekoden på første taket.
Jesper Husa (11) fikk åre av Thor Mittet da han var åtte år. Med denne knekket Jesper padlekoden på første taket.

Treverk fra New Zealand

Treverket betyr også noe for kvaliteten på en åre. Gran, furu, annet?

– Kvistfritt treverk er viktig for styrken. Jeg brukte furu inntil jeg ble kjent med eieren av en trevarebedrift som blant annet importerer treverk fra New Zealand. Dette treslaget i furufamilien er rettvokst, har stor styrke, er lett og passer godt til padleårer. Eieren ble interessert og ville involvere en datastyrt fres om jeg ville.

– Vi legger åreprofildata inn i programmet og skjærer til lengde, bredde og nøyaktige skuldre. Vi freser 10-20 emner, og så tar jeg de med på årebua og lager ferdig årene der, mye høvling og pussing må til. Når de så blir satt inn med olje kommer skjønnheten i treverket frem. Det er gøy dette, gliser han.

Per nå i november 2022, sliter jeg/min leverandør fortsatt med tilgang på egnet treverk, mye har blitt irregulært i denne koronatiden, og det er temmelig frustrerende å ikke kunne levere bestilte årer som noen har ventet på i lang tid!

Dette er Thor Mittet der han liker seg best, i kajakken i solskinn blant holmer og skjær like utenfor Bergen.
Dette er Thor Mittet der han liker seg best, i kajakken i solskinn blant holmer og skjær like utenfor Bergen.

Populær turdeltaker

Ryktene om Thors padleårer har spredt seg i padlemiljøene. Han er med i klubbene for både å presentere årene, og bli med på tur. Han er en habil padler og liker å prate med folk – hvis de vil. Sånn litt stille og rolig, litt anonymt, treffer han stadig nye folk, det begynner gjerne med at de er nysgjerrige på disse årene. Termos fylt med te og en rungende latter gjør det enda enklere å bli kjent med alle slags mennesker.

Enkemann

Han har vært enkemann i syv år, han pensjonerte seg da konen fikk kreft. Hun døde etter to år med sykdommen, og hun var klar på at Thor sitt liv måtte gå videre, at han måtte kose seg og treffe nye mennesker. Det gjør han når det passer ham, spesielt altså, hvis de padler kajakk.

Gnager ikke på skjærene!

– Jeg stiller på alle slags turer, vil ikke låse meg til et miljø, selv om jeg har medlemskap i en av klubbene. Padlemiljøet er åpent og inkluderende her i Bergen, og det er godt å være frifant og padle med flere klubber. Det er en fordel å være allrounder, men jeg blir ikke med ut og gnager på skjærene, smiler han.

Denne stripsbygget kajakken er også et restaureringsprosjekt; Thor reparerte en skade, forsterket bunnen og pusset det hele møysommelig opp.
Denne stripsbygde kajakken er også et restaureringsprosjekt; Thor reparerte en skade, forsterket bunnen og pusset det hele møysommelig opp.

– Din favorittur?

– Ingenting kan måle seg med en speilblank Hardangerfjord, uansett årstid. Fra hytten på Kvamskogen er det kort tur til Norheimsund og Øystese, eller et vann på Hardangervidda. Jeg setter gjerne ut fra Øystese når fjellene med snø og bre speiler seg i sjøen, når blomstringen er på fullt og det grønnes i fjellsidene. Jeg padler langs fjorden og kanskje en tur innover mot Fyksesund og Botnen.

Milde og øyene vestom er mitt nærområde hjemme, Glesvær og Algrøy i Øygarden kommune, og områdene rundt Herdla, er også steder jeg liker meg godt. Jeg koser meg med det meste. Det viktigste er å kjenne kajakken på levende sjø, sier Thor Mittet.

Han er en helt vanlig kjendispadler i Bergen, som liker å være på padletur og blir alltid med hvis han ikke har andre gjøremål, som å passe barnebarn, for eksempel, ta dem med på Kvamskogen og sette dem i kajakk på et vann i nærheten!

Artikkelen on Thor Mitter ble skrevet av Torill Refsdal Aase, og stod på trykk i semtember 2020.
Artikkelen er oppdatert i november 2022.

Zegul Greenland GT
Thor nevnte grønlandskajakk i artikkelen over, er du interessert i å lese mer om de?
Sjekk Hallvard Torps test av den vennlige grønlandsinspirerte Zegul Greenland GT HER!

Slank kajakk i typisk Østgrønlandsk stil.
Les den grundige testen av Zegul Greenland GT, som er en slank kajakk i typisk Østgrønlandsk stil. Foto: Hallvard Torp/Privat.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy