Norsk dokumentarfilm prisvinner i Canada

Norsk dokumentarfilm prisvinner i Canada

Dokumentarfilmen «Den umulige reisen / The Impossible River Journey» (90 min) vant pris på den 16. Vancouver International Mountain Film Festival i Canada som Best Water Film i helgen.


– Vi er svært stolt og takknemlig for pris under VIMFF. Det er et svært høyt nivå på festivalens filmer og det er i det hele tatt en ære å være finalist, sier produsent og regissør Arild Mehn-Andersen.

 

”The Impossible River Journey” er filmen om eventyreren Helge Hjelland sitt forsøk på å krysse det afrikanske kontinentet i en oppblåsbar kano. Underveis plukket han opp en illegal flyktning, Joseph, som medhjelper. Sammen krysser de et Sør Afrika som fremdeles har dype og synlige spor etter Apartheid.

 

 

Helge Hjelland, som også har vært bidragsyter i Padling. Foto: AMEHN production – www.amehn.no

 

Filmen har i tillegg til VIMFF har filmen blitt plukket ut som finalist på Sheffield Adventure Film Festival (SHAFF) som arrangeres 1-3 mars. Den er også en av svært få filmer som skal turnere hele verden gjennom Reel Paddling Film Festival World Tour 2013. 

 

– Deltagelse på Reel Paddling Film Festival World Tour er fantastisk for oss. I en global verden er det om å gjøre å møte sitt nisjepublikum, og dem møter vi akkurat her, sier produsent og regissør Arild Mehn-Andersen.

 

Reel Paddling Film Festival World Tour når ut til 35.000 padleintresserte publikum i over 100 byer rundt om i verden. 

 

Produksjonsselskapet AMEHN production har foreløpig produsert tre TV episoder med Helge Hjelland som hovedperson. I «Den grusomste reisen» fra 2007 følger vi Helge Hjelland i det han reiser hele Nigerfloden fra kilde til utløp i en 10 fots gummibåt med påhengsmotor. I «Den umulige reisen»  fra 2010/2011 krysser Helge Hjelland det afrikanske kontinentet i en oppblåsbar kano. Ekspedisjonen ble til to TV-episoder; ”Tugela elven” og ”Orange elven” og portretterer et tverrsnitt av Sør Afrika, med dets svarte og hvite enklaver.

 

Foruten hyppige visninger på TV2, har filmene vært vist på de Europeiske TV-kanalene; ZDF, Arte, France, TSR, Phoenix, YLE og DR.

 

 

Helge Hjelland under padling med gummibåt i Afrika. AMEHN production – www.amehn.no

 

PRISER / NOMINASJONER:

Filmen har tidligere vunnet Sølvkvisten, hovedprisen på WT Int. Film Festival, vært nominert til Ahmed Attias Award for the Communication of Cultures på Medimed i Spania, vært nominert for Eventyrer- og utforskerprisen på Naturvision Filmfestival i Tyskland, samt fått hederlig omtale på Den Norske Dokumentarfilmfestivalen. Den var også finalist på BANFF Mountain Film Festival. 

 

Filmen har vært støttet av Vestnorsk Filmsenter og Sørnorsk Filmsenter og hatt distribusjonsstøtte fra Norsk Film Institutt.

 

‪BIO – HELGE HJELLAND (F:1969)

Etter en dramatisk klatreulykke i 1993, knakk Helge Hjelland (f: 1969) ryggen og fikk beskjed av legene at han var heldig om han kunne gå igjen. Denne beskjeden fikk Helge til å flytte inn i en jordhytte i skogen utenfor Lillehammer sammen med en venn for å trene seg opp igjen i 1993-95. Siden har han aldri sett seg tilbake og fortsatt å jakte etter drømmene sine:

1997 – Han syklet verden rundt.

2001 – Han krysset Sahara ørkenen på sykkel og med 42 liter vann i bagasjen.

2004 – Han krysset nordsjøen i en 10 fots gummijolle med påhengsmotor og laget noe oppstuss da han brøt sikkerhetssonen til oljeplattformene underveis.

2005 – Han krysset USA på rollerblades.

2005-06 – Han reiste Nigerfloden fra kilde til utløp i en 10 fots gummijolle med 9HK motor. Reisen er dokumentert i filmen ”Den grusomste reisen”.

2009-10 – Han krysset det Afrikanske kontinentet i en oppblåsbar kano på to elver med den samme kilden i Lesotho fjellene. Reisen er dokumentert som TV-serien og feature filmen ”Den umulige reisen”.

 

‪BIO – ARILD MEHN-ANDERSEN (F:1970)

I 2001 etablerte han produksjonsselskapet AMEHN production, hvor han har bl.a. skrevet, filmet, klippet, produsert og regissert flere kort- og dokumentarfilmer, som: Mission Mongolia (2005), The Fable of the Leaf (2007), The Cruellest Journey (2007), The Impossible River Journey (2010) som også er hans debut som feature dokumentarfilm regissør. 

Selskapets filmer er solgt til flere Europeiske TV-selskap, som: ZDF, Arte, France 5, TSR, DR, TV2, NRK, YLE, Phoenix, France Ô, etc..

 

Trailer er tilgjengelig her:

http://vimeo.com/17006925

  • Categories: Nyheter
    Tags: Canada