1736 Views

Kampen mot bakteriene

Husker du den herlige følelsen av nytt neoprenutstyr, de nye padleskoene, den myke tettsittende buksen og de varme hanskene med supert grep? Men, tiden går og lukten kommer! Bli med da Padling tok ringerunden til kajakkbutikker i landets fem største byer, i søken etter den beste kuren mot stinkende neopren!

Februar 03, 2017
Skrevet av:

administrator

Neopren er syntetisk gummi. Faktisk den aller første syntetiske gummien som ble laget. Alt dreier seg om den organiske forbindelsen chloroprene. I neopren går millioner av chloroprene forbindelser sammen i lange kjeder. Prosessen kalles polymerisering. Ved å tilføre kjemikalier og gasser i polymeriseringen, dannes det broer mellom de lange chloroprene-kjedene, i tilleggtil tusenvis av ørsmå, enkeltstående gassbobler. Dette øker styrke og fleksibilitet, og gir mulighet for å lage neopren i ulike tykkelser og tettheter alt etter hva den skal brukes til.

 

Hvorfor lukter neopren?

Neopren sitter tett til kroppen, men den slipper ikke ut svette, kroppsoljer, kroppsodør, eller døde hudceller. Dermed blir disse avfallsproduktene liggende på innsiden av neoprenet og gir perfekt grobunn for bakterier. Og når bakteriene forsyner seg av knasket, produserer de forbindelser som lukter dårlig. Der har vi stanken av neopren!

 

Forebygging og nødhjelp

Vi kjenner alle den karakteristiske stanken i nesen, men fortvil ikke, hjelpen er på vei! Padling har snakket med fem sentrale aktører i det norske padlemiljøet og fått frem både kjerringråd og personlige erfaringer. Vi har også kikket litt på hva som brukes i det store utland. Nedenfor finner du konkrete råd hvordan du gir ditt neoprenutstyr en lang og luktfri levetid!

 

Fem råd til forebygging

Det å la utstyret henge i et kjølig naust eller garasje inntil neste padletur er ikke særlig effektiv mot lukt! Å forebygge at neopren begynner og lukte er nemlig ikke så vanskelig, men det krever at man gjør en innsats etter hver bruk: – Bruk (ull) sokker i neoprenskoene – Bruk undertøy under Long Johnbuksen – Skyll i ferskvann etter hver bruk, gjerne straks du kommer hjem – Vreng hansker, hetter, sokker og drakt slik at de luftes godt på innsiden – Alt neoprenutstyr bør tørkes helt mellom hver bruk. Det klarer du ved å plassere utstyret der det er litt varme, for eksempel på badet. Eller du kan bruke barnas skotørker på lav varme inni sko og hansker. ●●

 

LES OGSÅ: Fluer – skjulte farer

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy