9498 Views

Test av to årer i carbon

Markedet flommer nesten over av forskjellige padleårer til kajakk. Det hender at selv garvede padlere sliter med å finne den ”rette” padleredskapen. Vi har denne gang sammenlignet to klassiske karbonårer i hver sin ende av prisskalaen. Testen stod på trykk i Padling 1.2008.

Mars 31, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Kan en flott og kostbar karbonåre forsvare en pris på nivå med en rekreasjonskajakk i plast? Er det på den annen side mulig å få en god åre i dette materialet til en folkelig pris? Vi ønsker å finne et svar ved å sammenligne Werner Corryvrecken Bent Shaft med Seabird Designs B-4 Mk.II. Den førstnevnte er laget i USA og koster 5300 kroner. Utfordreren fra Seabird er kinesisk og er priset til 1600 kroner. Men det ble vanskeligere å kåre en vinner enn vi på forhånd hadde trodd.

 

Samme materiale

Både Corryvrecken og B-4 Mk.II er produsert i karbon/epoxy-kompositt. Blandingen gjør dem både lette og stive. Den lave vekten fører til at man bruker mindre kraft til å løfte og bevege åren. Energibesparelsen merkes, spesielt på lengre turer. Begge årene er av den såkalte klassiske typen. Den tradisjonelle utformingen foretrekkes gjerne når surf, rulle og en del småavanserte padletak står på menyen.

 

Werner, med det pussige navnet Corryvrecken, er en åre i premiumsegmentet. Skaftet er av typen Bent Shaft, noe som innebærer at det har en markert bøy/knekk på hver side. Tanken bak utformingen er primært at håndleddene skal bli mindre utsatt for belastning. Padlebladet har et areal på hele 710 kvadratcentimeter. Ytterste del av bladet er forsterket med et ekstra lag karbon. Fasongen er tilpasset høy åreføring. For ikke å slite seg fullstendig ut bør åren være minimum fem centimeter kortere enn hva man ellers er vant til. Et såpass stort blad med den spesielle utformingen, får et godt tak i vannet og støttetaksegenskapene blir helt prima.

 

Corryvrecken er særlig godt egnet til styretak, sideveis forflytning og andre spesialteknikker. Ulempen er at størrelsen og fasongen gjør den litt følsom for kraftig vind. Bladvinkelen kan da med fordel justeres til nærmere nitti grader. Store og effektive blader krever mye kraft i hvert tak og passer best for dem med stor styrke. Delingsmekanismen til Werner er smart, solid og forbilledlig enkel i bruk. Selv med kalde hender kan vinkelen med letthet reguleres under veis. -Trykk på knappen, dra ut, vri og sett sammen igjen. Lengre tid tar det ikke. Åren veier kun 836 gram og byggekvaliteten er kort og godt imponerende!

 

 

Delingsmekanismene.

 

Seabird Designs B-4 Mk II er mer tradisjonelt bygget. Den er utstyrt med et helt bent skaft uten bøy.  Mk II er en ny utgave av populære B-4 Carbon. I tillegg til et nyutviklet blad, er den nå blitt delbar. Midtstykket kan kjøpes i forskjellige størrelser slik at årelengden kan tilpasses individuelt. Padlebladet har et areal på 680 kvadratcentimeter og er mer konkavt enn hos Werner. Også Seabirdåren er spesielt tilpasset høy åreføring. Men i motsetning til ”amerikaneren”, setter den ikke like høye krav til padlerens styrke og fysikk.

 

Bladet har litt mindre areal og fasongen er annerledes. Derfor kan den trygt bestilles i den lengde man fra før er vant til. Den er heller ikke like følsom for vind som konkurrenten. Likevel er det slett ingen ulempe at bladvinkelen også på B-4 økes når det er sterk motvind. Delingsmekanismen er av normalt god kvalitet. Midtstykket har gjenger slik at man må vri et par omdreininger når skaftet skal deles. Operasjonen krever mer krefter og tid enn hos duellanten. Med kalde hender kan midtstykket være vanskelig å løsne hvis det er strammet for hardt. Skaftets diameter er spesielt tilpasset redningssystemet til kajakkene fra Seabird Designs og VKV. Vekten er 840 gram, hvilket er ubetydelige fire gram mer enn motstanderen.

 

Måling av gjennomsnittsfart

 

Werner : 3830 meter på 24 minutter, 15 sekunder.   Fart : 5,12 knop.

B-4 Mk.II : 3830 meter  på 23 minutter, 58 sekunder.  Fart : 5,18 knop.

 

Testpersonenes personlige valg

Tre personer har deltatt i sammenligningen av de to årene, og kajakken som ble brukt er en Struer Raptus treningskajakk. Testpanelet har forskjellig bakgrunn, erfaring og padleinteresse. 

 

Jarle Gjerde, 45 år:

-Jeg har padlet i to år og har selv en stødig havkajakk i karbon. B-4 åren fra Seabird Designs falt umiddelbart i smak. Det kreves ingen tilvenning for at den skal ”sitte” skikkelig i vannet. Vekten er lavere enn hva jeg fra før er vant til. Den er veldig behagelig i bruk og gir meg alt jeg ønsker av gode egenskaper. Prisen er svært gunstig og den føles som et uvanlig godt kjøp.

 

Werner har i likhet med B-4 behagelig lav vekt. Finessen knyttet til ”bent shaft” var veldig uvant. Overgangen fra den andre åren føltes stor. Det bøyde skaftet gjorde at Corryvrecken virket litt ubehagelig i begynnelsen. Teknikken måtte legges om, noe som medførte at jeg ikke fikk ut samme kraft som jeg ellers er vant til. Jeg hadde nok trengt litt tid for å kunne bli helt fortrolig med den. Prisen virker voldsom, og jeg er ikke blant dem som er ute etter en slik ”spesialgreie”. Selv om prisforskjellen hadde vært mye mindre, ville valget vært enkelt og gått i favør av B-4.

 

Mitt valg: Seabird B-4.

 

Trond Eriksen, 50 år:

-Jeg har padlet i syv år. Prøver å padle 4 – 5 ganger i uken i den isfrie årstiden. Det kan gjerne bli over hundre turer i løpet av en sesong. Jeg har en rask havracer, en turracer og en klassisk skjærgårdskajakk. B-4 åren er på flere punkter en del bedre enn min egen i glassfiberåre. Lav vekt og gode åreblad gjorde at jeg fikk mer ut av treningsturene i testperioden. Den virker velbygd og fremstår som et kupp rent prismessig. Denne åren gir mersmak!

 

Overgangen til Werner var merkbar selv om vekten er omtrent identisk. Det bøyde skaftet føltes veldig riktig og passet godt til min padleteknikk. Belastningen på håndleddene ble mindre ved hard padling. Dessverre synes jeg den er så stivt priset at jeg ikke faller for fristelsen. Egentlig litt synd, for den er virkelig flott på alle måter.  Byggekvaliteten er imponerende høy og noen vil helt sikkert la seg friste. Det koster å være kar!

 

Mitt valg: Seabird B-4.

 

Jan Fjelde, 47 år:

Testansvarlig i PADLING, med cirka 650 loggførte turer. Det er ingen tvil om at B-4 Mk.II  fra Seabird Designs gir svært mye for pengene. Den puster langt dyrere årer i nakken. Bladene har god virkningsgrad og vekten er nesten helt identisk med utfordreren. Åren er veldig behagelig i bruk og uventet rask!  Den passer til padlere på de fleste nivåer. 

 

Werner er godt kjent for sin fantastiske byggekvalitet. Det bøyde skaftet er helt etter min smak. Den er svært anvendelig og passer både til lek i bølger og på langtur. Lav vekt kan også i dette tilfellet føres på bonuskontoen. Den er kostbar, men åren er på alle måter så lekker at den er vanskelig å overse om man setter spesielle krav.

 

Mitt valg: Werner Corryvrecken.

 

Vinneren er….

Det er ikke vanlig å sammenligne to produkter der prisforskjellen er så stor. Paradoksalt nok var det nettopp derfor ideen om en duell dukket opp. Werneråren oser av ”spitzenklasse” fra ende til annen. Delingsmekanismen til denne produsenten er blant mine absolutte favoritter.  Det bøyde skaftet passer ikke alle, selv om jeg personlig mener det er en aldri så liten genistrek.

 

Den kinesiske B-4 har meget tilfredsstillende byggekvalitet, selv om den mangler den siste ”touch” for å kunne matche amerikaneren. Alle i testpanelet er enige om at den praktiske forskjellen mellom de to årene primært ligger skjult i skaftenes forskjellige utforming. Padleegenskapene er veldig bra hos begge årer og kvalifiserer ikke på noen måte til den enorme prisforskjellen. Selv om jeg personlig hadde valgt Corryvrecken, deler jeg nok majoriteten av padlerne og de to secondtesternes konklusjon. Seabird Designs B-4 Mk II stikker derfor av med seieren! Forholdet mellom pris og kvalitet er uvanlig bra og blir utslagsgivende i totalvurderingen.

 

Tekniske data

 

Werner Corryvrecken:

Bladareal                   710 kvadratcentimeter

Vekt                          836 gram

Tilgjengelige lengder   Fra 205 – 230 centimeter

Pris                            Kr.5.300,-

Utlånt av                    God Tur Norge AS

www.god-tur.no

 

Seabird Designs B-4 Mk II:

Bladareal                     680 kvadratcentimeter

Vekt                            840 gram

Tilgjengelige lengder     Fra 210 – 230 centimeter

Pris                              Kr.1.600,-

Utlånt av                      Kajakk.net

www.kajakk.net 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy