14361 Views

TEST: Hvilke solbriller er best til havsport?

Solbriller er nesten et must på padletur, og det selv om du er tilhenger av caps eller hjelm med brem. De siste 6 ukene har vi i Padling testet fem ulike solbriller, alle laget for aktivt friluftsliv, og gjerne i nærheten av sjø!

Juni 20, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Før vi startet testen så gjorde vi et valg. Vi skulle prøve ut de solbrillemerkene som mange av oss bruker allerede. De som er litt i den dyre ende av prisskalaen, fordi vi nå regner oss som så voksne at vi etter hvert bør klare å ta vare på dyre solbriller! Vi endte dermed opp med den spennende trioen Oakley, Maui Jim og Northug.

Fra sportsbriller til streetwear
Fra Northug har vi testet tre ulike solbriller. To går under betegnelsen «raske briller»/sportsbriller, mens et tredje par har en mer streetwear-følelse. Fra Maui Jim har vi testet et par tettsittende solbriller med assosiasjoner til Matrix-filmene. Og fra Oakley gikk vi for et av de klassiske «raske briller»/sportsbrillevariantene. Northug-brillene var velvillig utlånt av Northug.com, mens Oakley- og Maui Jim-brillene er i privat eie.

Disse testet vi! Fra foran: Maui Jim Makaha, Oakley Radar EV Path, Northug Daycruiser (blå), Northug Daycruiser (orange), Northug Platinum Performance (gul), Northug Gold Pro Watersports. Alle brillene har polariserte galss. Foto: Laila Johanne Reigstad.

Hvem prøvde dem?
Vi har vært et variert testpanel bestående av to padleinstruktører som padler flere dager i uken, året rundt. Videre har vi hatt inne to friluftsinteresserte tenåringer, samt deltakere på Intro- og Grunnkurs Hav, og noen padlere på helgetur i eksponert farvann. Diversiteten i flokken har gjort at vi har fått belyst mange aspekter med alle brillene, og de har vært brukt over tid.

Hvor prøvde vi dem?
Solbrillene har vært aller mest brukt under både lange og korte padleturer på sjøen og ut mot åpent hav, samt padlekurs på sjøen. De var også med på Påskens 2-dagers packraft-ekspedisjon fra ferskvann til ferskvann. I tillegg har de blitt testet under joggeturer i terreng. Alle brillene ble prøvet ut i april og mai i år.

Hvilke egenskaper vurderte vi?

Siden alle brillene er av høy kvalitet så hadde vi tilsvarende høye forventninger til de alle. Vi var spent på lyset og fargene de gav både i skarp sol, da det var lett overskyet, og da solen var i ferd med å gå ned og skumringen seg på i det man skulle starte å padle hjemover igjen. Videre lurte vi på om de ville dugge under bruk, for eksempel om man skulle stoppe opp etter å ha padlet jevnt med litt fart. Vi var også interessert i om det hang seg mange vanndråper på glassene slik at man måtte pusse dette bort gjentatte ganger i løpet av turen, eller om det var så få dråper at det ikke var noen å legge merke til. Viktig var også at de satt godt på hodet uten å skli ned slik at man må dytte dem opp igjen. Ville de føles behagelige å ha på tross forskjellige bredder, lengder og fasonger på glassene?

Polariserte og fotokromatiske linser
Før vi ser på solbrillemodellene og deres egenskaper er det greit å kjenne til hva polariserte linser og hva fotokromatiske linser er. Når sollys reflekteres fra sjøen blir lyset som treffer deg sterkere og det oppleves mer intenst. Ved bruk av solbriller med polarisert glass vil øynene dine være mer avslappet, og synet føles behagelig og lett. Du vil også se tydeligere fargekontraster når øynene beskyttes med polariserte glass. Solbriller med polariserte linser gir deg bedre sikt og økt komfort. De polariserte linsene justerer ubehagelige refleksjoner og reduserer gjenskinn, spesielt når man er ved vann og sjø. Den har også egenskaper som anti-dugg. Fotokromatiske linser er sensitive mot UV-stråler og derfor endrer linsene seg automatisk ved skiftende vær- og lysforhold. Derfor har de et intervall fra 0-3 i beskyttelseskategori, der linsene går fra å være helt klar til mørk etter lysforholdene. Lysgjennomslippet varier fra 16-84 prosent i Northug-brillene. Ved mye sol og sterkt lys reduseres innslippet av lys og brilleglassene blir mørkere.

Maui Jim Makaha. Foto: Forhandler.

Maui Jim Makaha
Maui Jim solbriller kommer fra Hawaii. De har alle polariserte, herdete glass med antirefleks, som har opp mot ni lag beskyttelse slik at hele 99,9 prosent av reflekser fjernes. De to separate glassene har også et vann- og fettavvisende belegg både foran og bak. Vi valgte å prøve unisex sportsbrillemodellen Maui Jim Makaha. Modellen har avlange, separerte og avrundede glass, som er 42 mm høye og er 73 mm på det lengste. Glassene er opplyst å gi god kontrast og farge, og de skal fjerne 100 prosent av skadelige UVA-, -B og -C-stråler. Glassene har ingen ramme rundt seg, og ingen åpninger eller hull til lufting. Brillene kommer både i en bruntone og en svarttone. I tillegg er skruen i hengslet laget i rustfritt stål, som er en stor fordel når man padler mye i saltvann og innimellom glemmer å skylle utstyret! Brillene kommer i en Hawaiiblomstret myk pose og et trekantet etui som kan flatpakkes på 1 sekund og dermed passer fint ned i både tørrposen sammen med mobilen, og i kajakkens dagluke. Maui Jim Makaha koster rundt 2000 kroner.

Northug Gold Pro Watersports Polarized. Foto: Forhandler.

Northug Gold Pro Watersports Polarized
Vi hadde med 3 ulike Northug solbriller. Modellen «Gold Pro Watersports», har et stort, sammenhengende og polarisert glass som er innrammet. Mellom glasset og rammen er det hele seks åpninger for lufting. Man kan ta rammen av, men dette prøvde ikke vi. Denne brillen kommer i to størrelser, referert til som «Narrow» og «Standard». Glassene og rammen på «Narrow» er på det høyeste punktet 60 mm høyt og 75 mm langt fra midt på neseroten og mot øret, mens den på «Standard» er 63 mm høyt og 87 mm langt fra midt på neseroten og mot øret. Glassene ligger i beskyttelseskategori 3 med lysgjennomslipp på 14 prosent, og har altså ikke en fotokromatisk linse. De er videre anti-dugg og anti-smuss-behandlet, i tillegg til at de vann- og fettavstøtende. Pro-linsen har en unik fargefiltreringsfunksjon slik at man skal få maksimal effekt av aktivitet på dager ved vannet. Linsene filtrerer bort blått lys og blåtoner opp til 420 nm på havoverflaten, for å beskytte øynene og for at du kan se detaljer lettere. Du får et bedre syn ved at gjenskinnet mellom grønt og rødt filtreres bort. Den polariserte linsen blokkerer gjenskinn og sterkt lys. Northug «Gold Pro Watersports» koster 1990 kroner.

Northug Platinum Performance Polarized. Foto: Forhandler.

Northug Platinum Performance
Modellen «Platinum Performance» er en sportsbrille for høyintensiv aktivitet med mer eller mindre lysforhold. Disse solbrillene kommer i fire ulike farger. Vi testet det gule glasset. Glasset har fotokromatisk linse slik at glassene automatisk tilpasser seg lysforholdene. De bruddsikre polykarbonatglassene er oleohydrofobisk behandlet slik at minimalt med vann, dugg og smuss skal feste seg til glassene. UV-linsen gir derfor god beskyttelse mot solen, men passer også på overskyede dager med eller uten nedbør.
Begge disse Northug-modellene ble levert i et svart, avstivet, ovalformet etui, inklusive pusseklut og en ekstra nesebøyle. Etuiet kan ikke minimeres når det ikke er i bruk, og krever derfor sin egen tørrpose under padlingen dersom man ønsker å holde det rent og pent. Northug «Platinum Performance» koster 1990 kroner.

Northug Daycruiser Polarized. Foto: Forhandler.

 

Northug Daycruiser Polarized
«Daycruiser Polarized» er en unisex-solbrille til både fritid og aktivitet. Hele 99 prosent av solbrillene består av noe så sjelden som resirkulert fiskegarn! Brillene har høy UV-beskyttelse og ripebestandig Revo-linse av polykarbonat. Denne utgaven har polarisert linse. Glassene kommer i tre ulike farger: blå, orange og blank. Det er ingen store optiske forskjeller på glassene, men det kan forekomme noen subjektive oppfatninger. Sorte linser gir det mest nøytralt fargebilde, blå kan redusere gjenskinn og orange fremmer farger som rødt og grønt. Brillene leveres i et halvstivt lite brilleetui, som kan oppbevares i tørrposen sammen med mobiltelefonen. Northug «Daycruiser Polarized» koster 1499 kroner.

Oakley Radar EV Path Polarized. Foto: Forhandler

 

Oakley Radar EV Path Polarized
I denne testen har vi prøvd de klassiske Oakley Radar EV Path. Brillene har et stort, sammenhengende og polarisert glass som kun er innrammet i øvre kant. Mellom glasset og rammen er det fire åpninger for lufting. På det høyeste er glasset 47 mm høyt og 85 mm langt fra midt på neseroten og mot øret. Glasset har en avrundet fasong under øynene. Det oppgis at Oakleys Prizm® linser sørger for sylskarpt syn fra alle synsvinkler og en rå kontrast med unik fargegjengivelse. Brillene leveres i et avlangt og hardt etui, litt mindre enn Northugs, men også dette er for stort til å ha i tørrposen sammen med mobiltelefonen, og krever egen tørrpose. Det følger med ekstra nesepute og pusseklut. Oakley Radar EV Path koster 2450 kroner. Våre venner fra Ghostwriter Deutschland elsker denne brillemodellen.

Vekt
Det er mulig at det er små vektforskjeller på de 5 ulike brillemodellene vi testet, men ingen av testpersonene merket noe til eventuelle vektforskjeller.

Total brillestørrelse
Man merket at de ulike brillene hadde ulik total størrelse. Begge sportsbrillene fra Northug ble brukt med rammen rundt glassene, og både er, og føltes, store å ha på. Det var markant forskjell på de to størrelsene «Narrow» og «Standard». Selv om forskjellene i glasshøyden bare var på noen millimeter, så merket man at standard-glassene er 12 mm lengre. Dette, i kombinasjon med at standard-brillene er bredere, så satt brillene for løst rundt hodet. Alle testpersonene foretrakk «Narrow»-størrelsen, og vi la vekk «standard»-modellen.

Fasong og passform
Fasong og passform henger sammen, og de ulike brillene føltes svært ulike å ha på. Dette er nok det punktet da testpersonenes erfaringer og meninger sprikte mest! Til tross for at Maui Jim-brillene har to glass og ikke ser ut som er sportsbrille sammenlignet med de andre brillene i testen, så sitter de tett på nesen og glassene kommer helt inntil huden rundt hele øyet. At glassene er små og sitter tett på gjør at det ikke sniker seg inn sol, hverken når man padler, eller løper i terreng. Flere av testpersonene sa at man helt glemte at man hadde briller på når man brukte Maui Jim-brillene fordi de ikke er særlig i kontakt med kinnene.
Begge sportsbrillene fra Northug hviler i mye større grad på brukerens kinn, og man merket derfor hele tiden at man hadde de på. Noen av de voksne i testpanelet bemerket at neseputen ikke hviler på nesen fordi brillene har så høye glass at de stoppes i kinnene før nesen nås. Begge Northug-sportsbrillene hviler altså ikke på nesen i det hele tatt, men kinnene. Det ble prøvet å bytte til den medfølgende ekstra neseputen, samt å justere på disse, men brillene stopper likevel i kinnene. Etter noe tids bruk og man tar de av, så vises «brillemerker» på kinnene til de i testpanelet som har høye kinnben. Det skal nevnes at ikke alle i testpanelet opplevde dette. Oakley-brillene har annerledes fasong nederst på brilleglassene i forhold til Northug-brillene, slik at de ikke henger på, eller treffer kinnene noe særlig. Her settes neseputen lett opp på nesen og brillene sitter godt.

Brillene kommer i ulike etuier, noen mer praktisk på padletur enn andre. Northug sportsbriller (tv), Northug Daycruiser, Maui Jim, Oakley sportsbriller (th). Foto: Laila Johanne Reigstad

Dugging
De to Northug-sportsbrillene, Oakley og Maui Jim ble alle brukt både på kajakktur og på terrengløpetur. Så lenge man var i fart, både i kajakk og under løpingen, så dugget ingen av brillene, men om man stoppet opp og stod rolig og snakket, så dugget både Oakley og Maui Jim-brillene. De dagene det var mye vind ute og man løp i terrenget, for så å stoppe, så dugget disse brillene svært lite. Vi merket ikke dugging på Northug sportsbrillene, hverken i stille vær eller i vind. Northugs «Daycruiser»-briller ble ikke testet på løpetur, men på packrafttur og funnet både duggfri og stilig!

Fotokromatiske glass
Ingen i testpanelet hadde tidligere prøvd solbriller med fotokromatiske glass. Samtlige som brukte Northugs «Platinum Performance»-brillene på en padletur eller to ble derfor overrasket over hvor deilig det var for øynene å bruke disse brillene. De føltes til å gi litt dårligere vern mot den skarpe solen i forhold til «Gold Pro», men straks det var litt overskyet, grått, eller skumringen begynte, så var det en fornøyelse å bruke «Platinum Performance»-brillene med de fotokromatiske linsene!

 

Testpanelets padlende ungdommer med sine solbrillefavoritter fra testen, Northug Gold Pro Watersports Polarized (tv) og Northug Daycruiser polarised, blå (th). Foto: Laila Johanne Reigstad

Farger
De ulike brillene gir ulike farger til omgivelsene. Mens Maui Jim-brillene virker som at de toner fargene noe ned, så gir Northugs «Gold Pro»-briller en skarpere, lysere og kraftigere farge på omgivelsene, kanskje særlig på rød- og grønnfarger. Man opplever ikke like kraftige farger med «Daycruiser»-brillene, som med «Gold Pro», men de gir likevel mer farge til omgivelsen enn Maui Jim-brillene. Oakley-brillene gir gode farger slik som «Gold Pro», men noe gir noe mørkere omgivelser. Og så var det «Platinum Performance» med fotokromatiske linser og varianten med gule glass. I forhold til alle de andre brillene så føler man at det er en sommerdag nesten uansett under hvilke forhold man tar de på seg!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy