3121 Views

Test: Vennlig grønlandsinspirert allroundkajakk!

Zegul Greenland GT er ingen ny kajakk, vi har testet den før under Tahe-navnet, men den har gått gjennom noen forandringer siden introduksjonen, slik at jeg mener vi kan ta en ny kikk på denne populære fortolkningen av en grønlandskajakk.

September 22, 2020
Slank kajakk i typisk Østgrønlandsk stil.
Skrevet av:

Hallvard Torp

Dette er hva produsenten sier (oversatt fra engelsk fra nettsiden deres): «Zegul Greenland GT har samme egenskaper som en klassisk grønlandskajakk, men med litt mer innvendig plass og mer stabilitet. Den er ment for padlere som vil ha en grønlandskajakk, men med stabilitet, plass og komfort for lengre turer. Den er bredere og har mer stabilitet og dessuten en større sittebrønn som gir lettere entring og exit. GT, som den originale Zegul Greenland har lavt volum og er ekstremt responsiv. Kajakken har knekkspant og god spring for å gjøre den manøvrerbar. Lavt bakdekk og ganske lavt fordekk gjør den lett å rulle med både for- og bakoverlente ruller.»

Zegul Greenland GT er ikke blant de med mest spring i kjøllinjen, men kort vannlinje og likevel bra spring, gir en svingvillig kajakk.
Zegul Greenland GT er ikke blant de med mest spring i kjøllinjen, men kort vannlinje og likevel bra spring, gir en svingvillig kajakk.

Begrepet grønlandskajakk

Grønlandskajakker, grønlandsårer og grønlandsrulling er en egen subkultur i padlemiljøet i Norge. Jeg innrømmer gladelig at jeg er en del av dette, og mener det er viktig å ta vare på røttene til kajakkpadlingen, og at vi kan lære veldig mye ved å se til den gamle kulturen på Grønland. «Tahe Greenland» var den første glassfiberkajakken som ble virkelig populær – ikke minst fordi den er så lett å rulle. Den har veldig lavt volum, slik at en stor nordmann knapt kan bruke den som annet enn en ren rullekajakk, og det var kanskje også meningen. Denne kajakkmodellen har nok med sin popularitet formet bildet vårt av hvordan en grønlandskajakk ser ut.

Grønlenderne lagde imidlertid veldig mange forskjellige kajakker. Det er nesten slik at den eneste fellesnevneren er at de er bygget i ramme og duk og har knekkspant. Det finnes brede kajakker med mye volum og veldig smale kajakker med veldig lavt volum, høye stevner og lave stevner. Fordelen med byggemetoden til grønlenderne er at hver kajakk kan tilpasses kroppen og bruken til hver enkelt padler. Kajakken var et jaktinstrument, og det hadde selvfølgelig mye å si for utformingen. Om man leser boken «Kayaks of Greenland» av Harvey Golden, ser man den utrolige variasjonen det er i kajakkene fra Grønland. Det blir dermed nesten absurd å si at grønlandskajakker er slik eller slik. De er minst like varierte som moderne kajakker.

Her ser vi hvordan denne kajakken har forbedret åreisett ved å dra strikkene inn mot midten foran sittebrønnen.
Her ser vi hvordan denne kajakken har forbedret åreisett ved å dra strikkene inn mot midten foran sittebrønnen.

Fint vær i testperioden

Denne kajakken har jeg testet noen uker i august. Det er ikke den måneden med mest vær, så jeg har ikke fått testet den i ordentlig ruskevær. Jeg har tatt den ut i vind opptil 10 m/s og bølger opptil en halvmeter. Mer var ikke å finne, så den kan jo ha både gode og dårlige egenskaper utenfor dette området.

Tahe Outdoors

Zegul er et av fem selskap som tilhører Tahe Outdoors. De startet som Tahe Kayaks i 1989 i Estland og har siden utvidet med flere selskaper og fabrikker. Tahe marine, Zegul, Robson, Artistic og Egalis er alle eid av Tahe Outdoors. Kajakkene produseres i Estland. Johan Wirsen fra Åland er hjernen bak grønlandskajakkene til Tahe. Den første grønlandskajakken Tahe Greenland ble en suksess i rullemiljøet, men var veldig trang og hadde nærmest rund sittebrønnsåpning. Johan utviklet så en utgave med større volum og større sittebrønnsåpning, Tahe Greenlang GT. Denne er nå blitt til Zegul Greenland GT med noen forandringer i detaljer, materialer og støpemetode, men samme skrog. Det kan også nevnes at Johan Wirsen har startet sitt eget produksjonsselskap, Rebel Kayaks som selger begge disse modellene under andre navn.

Dette er en enkel kajakk å mestre for nybegynnere da den er enkel å manøvrere (den ble prøvd i en liten, grunn, lukket lagune med 20 graders vann, derfor ingen vest).
Dette er en enkel kajakk å mestre for nybegynnere da den er enkel å manøvrere (den ble prøvd i en liten, grunn, lukket lagune med 20 graders vann, derfor ingen vest).

Lang og slank kajakk

Dette er en lang og lav kajakk med sine 545 cm. Den har typiske østgrønlandske trekk med lave stevner med veldig store overheng. Den er derimot ikke så smal med sine 54 cm, selv om det kan føles smalt i sammenligning med en moderne glassfiberkajakk for europeiske kropper. Stevnene er spisse fra alle vinkler, og sett ovenfra er kajakken bredest på midten og buer svakt konvekst ut mot endene. Den har liner rundt hele dekket og greit med strikk på for- og bakdekk. Som en fin detalj er det kuler på en strikk foran og bak slik at det blir lettere å tre en åre under strikken mens du sitter i setet. Strikk og liner er trukket litt inn mot midten foran sittebrønnsåpningen, noe som sammen med en skrå kant gir meget godt åreisett for denne typen kajakk. Det finnes gode bære- og redningshåndtak foran og bak.

Veldig enkel kajakk å komme seg opp på, da bakdekket er lavt.
Veldig enkel kajakk å komme seg opp på, da bakdekket er lavt.

Gode luker fra Kajaksport

Forluken er rund og av vanlig størrelse mens bakluken er stor og oval. Dette er oppsettet mange foretrekker og gjør kajakken lett å laste, på tross at den ikke er av de mest voluminøse. Dagsluken er fint plassert, men med en uvanlig liten åpning. Dette viste seg å ikke være noe problem, bare litt uvanlig. Sittebrønnsåpningen er stor og vid, og en aning kort både i for- og bakkant. Skottet bak setet er skråstilt slik at det er lett å få den helt tømt ved t-redning eller egenredning. Setet og ryggbånd er solide og enkle. Forstøttene er av plast og enkle å justere mens du sitter i kajakken, men er ikke av de mest solide eller stive. Sittebrønnskanten har to aggressive lårstøtter, som er en av tingene på denne glassfikajakken som gjør at du absolutt må prøvesitte den før kjøp.

Skroget har god spring og klassisk knekkspant. Bakdekket er meget lavt og fordekket er også rimelig lavt. Selv om dette er turutgaven av den originale Tahe Greenland er det ikke en høyvolumutgave. Den kan i beste fall sies å ha middels volum. Senkekjølen er stor, men kan ikke senkes så mye. Den reguleres enkelt med en knott på høyre side ved hoften.

Glassfiberen er ikke helt vanlig. Kajakken er støpt med en blanding av matte med bikubemønster og en bred stripe kevlarforsterkning i bunn. Dekket har også et mønster i relieff av felter som stikker ørlite opp fra underlaget. Dette er med på å gi kajakken et fint og unikt preg

Kajakken har ganske stor sittebrønnsåpning på tross liten plass under lårstøttene. Her ved siden av en NDK Greenlander pro med en riktig nøkkelhullsåpning.
Kajakken har ganske stor sittebrønnsåpning på tross liten plass under lårstøttene. Her ved siden av en NDK Greenlander pro med en riktig nøkkelhullsåpning.

Kvalitetsfølelse

Kvaliteten føles helt ok. Dette er en tung kajakk med sine 27 kg, men den føles litt spinkel, og gelcoaten har litt plastfølelse. Dette er litt vanskelig å forklare, men min NDK Greenlander Pro på samme vekt føles mye mer solid. Jeg har ikke utsatt Zegulen for annet enn å trykke litt på dem med hendene, men som sagt, den er helt grei, men den oser ikke kvalitet. Festene til fotstøttene er støpt på plass uten gjennomgående skruer, men alle de små line- og strikkfestene er skrudd på plass med gjennomgående skruer.

Fotstøttene er lette å justere, men ikke så stive som de i metall. Her ser vi også støpen og kevlar- og karbonforsterkningene i kjøllinjen.
Fotstøttene er lette å justere, men ikke så stive som de i metall. Her ser vi også støpen og kevlar- og karbonforsterkningene i kjøllinjen.

En drøm å kante

Primærstabiliteten er lav og sekundærstabiliteten er bunnsolid. Når jeg sitter i kajakken på flatt vann har den samme følelse som mange knekkspantbåter, den vipper litt fra side til side. Dette kan være uvant i begynnelsen, men de fleste kan venne seg til det med øving. Det Zegul har som ikke alle de moderne tolkningene av grønlandskajakker har, er en bunnsolid sekundærstabilitet. Denne slår inn relativt fort om du vipper kajakken litt over på siden og forsterkes jo mer den krenges. Zegul Greenland GT blir dermed en fryd å kante og leke seg med. Den er en av de enkleste kajakkene jeg har prøvd å holde på en ganske aggressiv kant. Den svinger også ekstremt lett når den kantes. Samtidig går den rimelig greit rett fram, og senker du kjølen blir den nesten umulig å svinge. Dekket har noen «utskjæringer» på siden foran sittebrønnen slik at åreisettet blir veldig bra, jeg vil si eksepsjonelt bra for en grønlandskajakk, uten å ødelegge det visuelle inntrykket.

Kajakken er enkel å ha med å gjøre i vind. Den oppfører seg som den skal, går lett opp mot vinden uten bruk av kjølen og lett med vinden når du slår kjølen ned. Senkekjølen virker godt. Senkekjølkontrollen er bra plassert. Det eneste er at den er på høyre side så du må slippe åren med høyre hånd for å bruke den. Den er plassert slik at den er lett å se, og dermed har du hele tiden kontroll på posisjonen til senkekjølen.

Effektiv senkekjøl som er lett å justere.
Effektiv senkekjøl som er lett å justere.

For middels store personer

Sittebrønnen er relativt trang, kanskje på størrelse med en NDK Romany Classic, men lårstøttene er laget slik at du ikke automatisk passer denne selv om du går nedi en Romany. Jeg vil tro 180 cm og 80 kg er i øvre sjikt for denne kajakken, men 70-75 kg og opptil 180 cm vil være det ideelle.

Lårstøttene er plassert langt ut mot siden og har en veldig rund form som griper om lårene. Dette fører til at de passer en mindre gruppe kropper, og om du faller utenfor denne gruppen vil de ikke passe i det hele tatt og gjøre kajakken uaktuell for kjøp. Slik var det med meg. Jeg kan presse lårene under, men det førte til ømme lår dagen etter. Om de passer deg er de nok gode, om ikke; grusomme. Denne kajakken er viktig å prøvepadle før kjøp!

Enkelt og solid er stikkord for sete og ryggstøtte.
Enkelt og solid er stikkord for sete og ryggstøtte.

Vennlig kajakk

Zegul Greenland GT stamper litt i motsjø, men går veldig mykt og fint i sidesjø. Den surfer veldig bra i små bølger opptil en halvmeter, både med og uten senkekjøl. Den er lett å kontrollere og bare en fryd å padle i medsjø. Kajakken er i det hele en vennlig båt, og en veldig snill utgave av en grønlandskajakk. Dermed mister den kanskje også noe av egenskapene mange liker ved disse båtene? Den ser unektelig ut som en turklar grønlandskajakk, men den oppfører seg mer som en mye kortere lekekajakk.

Fart turfart, treningsfart

Zegul Greenland GT er lettdrevet i vanlig turfart mellom 3,5-4,3 knop. Jeg klarer å holde 4,3 knop i mange timer uten å slite meg ut. Om jeg tar i klarer jeg å holde 4,8 knop i en time. Dette er helt greit for en allround havkajakk, men ikke spesielt bra for en kajakk som markedsføres som en turkajakk.

Zegul Greenland GT ligger lavt i vannet med en velvoksen mann ombord.
Zegul Greenland GT ligger lavt i vannet med en velvoksen mann ombord.

Rulle, redning

Zegul Greenland GT er ikke av de mest lettrullede grønlandskajakkene. Den rulles helt middels vil jeg si, og ingenting i nærheten av lillesøsteren Tahe Greenland. Egenredning er derimot veldig lett da bakdekket er lavt, stabiliteten god og sittebrønnsåpningen romslig. Åpningen er derimot ikke så lang, så om jeg på 182 cm sitter i setet er mine bein i nærheten av grensen for hva som vil være lett å få inn uten å skrape opp leggene.

Aggressive lårtstøtter som må prøves før kjøp. De passer ikke alle.
Aggressive lårtstøtter som må prøves før kjøp. De passer ikke alle.

Konklusjon

Zegul Greenland GT er en morsom og leken tolkning av en grønlandskajakk. Den føles veldig trygg i stabiliteten og egenredning går som en lek. Kajakken surfer veldig bra på typiske fjordbølger. Den har ikke spesielt bra fartspotensial, men er ganske lettdrevet i 3,5-4 knop. Jeg vil tro den passer personer opp til ca. 180 og 80 kg, med 70 kg som det ideelle. Zegul Greenland GT markedsføres som en turkajakk. Den kunne kanskje hatt ørlite mer lasteplass og fartspotensiale om det er hovedbruken, men som en allroundkajakk for de som ønsker en vennlig grønlandsinspirert kajakk er den fin.

Klassisk knekkspantform, med ganske bred bunn som gir veldig fin sekundærstabilitet.
Klassisk knekkspantform, med ganske bred bunn som gir veldig fin sekundærstabilitet.

FAKTA

Lengde: 545 cm
Bredde: 54 cm
Sittebrønnsåpning: 82 x 45 cm
Lastekapasitet: 135 kg
Veid avoss: 27 kg
Pris: 24 999,-
Importør/forhandler: Tequila sports beyond AS www.tequila.no
Pluss Leken Nøytral i vind Går mykt i sjøen Surfer lett
Minus Lårstøttene Sittebrønnsåpningen Fartspotensialet

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy