2702 Views

Angelsey symposium 2014

Padling 4.14: Se for deg vestlandskysten med nesten konstant sørvest frisk bris til stiv kuling og bølger som slår mot de ytterste skjærene. Så legger du til strøm, sterk strøm. På kysten av Wales kommer strømmen opp i over seks knop enkelte steder, og der dette strømmer over grunner og rundt nes oppstår heftige bølger.

November 28, 2014
Ut i bølgene igjen.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Padlingen på kysten av Wales kan minne om elvepadling, men når du legger til havdønningene, får du noen helt unike forhold for padling.

 

Første helgen i mai 2014 gikk startskuddet for den 31. utgaven av Angelsey symposium i Wales. Sentrum for dette symposiet er Angelsey outdoorcentre som ligger landlig til mellom Holyhead og Treaddur bay. Senteret er som en norsk leirskole, og det er plass innendørs i to åttemannsrom og massevis av plass til telt og bobiler utenfor.

Wales
Rolig strøm i «The inner race» på Penrhyn Mawr.

 

Main symposium weekend

Første helgen der jeg var med var «Main symposium weekend». Så følger BCU week med forskjellige kurs og eksamener i kursstigen til det britiske padleforbundet. Siste helg er «Tidal races and overfalls weekend», altså «playboating» for dem som holder ut til siste slutt.

 

Ved Angelsey outdoorcentre er det også forskjellige produsenter og butikker med rikholdig utvalg, og for nordmenn, til lave priser. Reed, Howardjeffs Design, Valley (butikk, ikke kajakkprodusenten), Celtic paddles, Rockpool og Angelsey stick hadde alle hadde boder og mye fjorårs modeller og annensortering på tilbud.

Wales
«The middle race» 

 

Naturlig samlingspunkt

Puben «Paddlers return» ligger rett ved siden av og er åpen hver ettermiddag og kveld, og er et naturlig samlingspunkt for padlere og lokale i alle aldre med veldig inkluderende, hyggelig og avslappet stemning. Hver kveld er det foredrag på ulike steder med pub. Vi hørte blant annet et forrykende show om en padletur over den nordlige Atlanteren fra Newfoundland til Irland!

 

Kystlinjen i Angelsey består stort sett av klippekyst med lite øyer og holmer utenfor og er derfor ganske eksponert med få muligheter for å gå i land. Turene må derfor planlegges godt og tilpasses mye etter vær og vind. I tillegg kommer tidevannet som kan skape strømmer som er for sterke til å klare å padle motstrøms, i alle fall i gruppe.

 

I tidevannet finner vi årsaken til at de fleste av de beste padlerne i Norge drar til Wales for å trene. Som en i padleklubben min uttrykte det: Wales vil gi alle norske padlere et ekstra moment å jobbe med, tidevannstrømmen. Uansett hvor god du er å padle vil du få utfordringer ved å reise til Wales, i tillegg til den fantastiske naturen, opplevelsen og stemningen på festivalen.

Wales

Alltid smilende Anja.

 

Min tur

Jeg var der første helgen og mandagen etter. Vi var seks padlere fra Bergen som deltok på forskjellige turer og kurs. I helgen var det hver dag tre ulike turer til tidevannstrømmer med ulikt nivå, middels, middels pluss og avansert. Det var rulling, teknikk, lang og kort dagstur, halvdagstur, incident managment og fabrikkbesøk hos Nigel Dennis Kayaks (NDK). Mandagen var det endel teoretiske kurs i regi av BCU i tillegg til Greenland games, og så braket det løs med BCU kurs på havet tirsdag til fredag.

 

Lørdag bar det ut på den middels heftige strømturen som gikk til Penrhyn Mawr og South Stack. Det var en stor gruppe og mange guider, og det var en ren kosetur for oss som var med. Vi varmet opp på veien i en liten strøm litt før vi kom til selve Penrhyn mawr, og da vi kom fram var det tre vanskegrader i selve strømmen, «inner race, middle race og outer race», der det ytterste var det heftigste. Denne dagen var det bare å padle i strømmen og prøve å surfe der det gikk. Noen redninger ble det også.

Wales

Det er bra system på morgenen når kursene og turene skal avgårde.

 

Rough water practice

Søndag hadde det blåst opp såpass at tidevannstrømmene var ganske rotete. Da ble det fokus på ulike øvelser i bølger og vind «No surfing today, It`ll be rough water practice» var beskjeden vi fikk på morgenmøtet. Vi startet med å krysse på tvers av bølger og vind og surfe inn mot stranden for så å avansere til rulling, reentry og rulle i noe av det mest rotete jeg har padlet i. Vi måtte padle ganske langt med kajakken full av vann. Det var ingen mulighet for å klare å pumpe eller ta på spruttrekket. Det var bare å komme seg gjennom løypen vi hadde fått beskjed om og inn i en lun vik for tømming. «Dette er noe ALLE padler bør gjøre», bemerket turlederen John etterpå.

 

Mandag var det «Angelsey greenland games» arrangert av Grønlandsentusiasten Marc Martin fra Spania, som har deltatt i grønlandsmesterskapet i padling og rulling fem ganger. Konkurransen bestod av et padlerace på tre kilometer og harpunkast i fart på blink. Så var det bare å vise alle ruller man kunne – på begge sider – fra den offisielle listen over grønlandsruller som teller 33 i alt. Alle måtte bruke grønlandsåre, men de fleste brukte vanlige britiske kajakker. Stemningen var god, men også preget av stor konkurranselyst!

Wales

Det er bra system på morgenen når kursene og turene skal avgårde.

 

Stakk av med førsteplass

Arrangør og dommer Mark er en mann med godt humør og smittende entusiasme og han fikk deltakerne til å slappe av. Om det var noe vi lurte på forklarte han hva vi skulle gjøre. Det var flere som klarte ruller vi aldri hadde klart før! Jeg vant racet og ivrig etter å ha tatt en god ledelse rullet jeg bedre enn jeg noen gang har gjort, og fikk til flere ulike scullingruller, foroverruller og håndrulle med stein i hånden, samt knyttneverulle. Et par av de andre fikk til håndrulle med murstein i hånden for første gang!

 

Det viste seg heldigvis at de fleste absolutt ikke hadde peiling på harpunkast, så da jeg fikk to fulltreffere på tre forsøk visste jeg at jeg var inne i tetkampen på tross av at jeg ikke var den beste til å rulle. Akkurat det var forøvrig litt vanskelig å vite, da jeg ble rimelig svimmel og desorientert etter 50 ruller. Jeg mistet tellingen på både mine og de andres poengsummer. Da det var prisutdeling seinere på kvelden viste det seg at treffsikkerhet med harpun lønte seg, så jeg stakk av med førsteplassen.

Wales

Fornøyd danske som nettopp har klart mursteinsrulle for første gang.

 

Faktaboks:

BCU:

British canoe union – det britiske padleforbundet.

 

Tidal race:

Tidevannstrøm

 

Overfall:

Tidevannstrøm som strømmer over en grunne og det dannes stående bølger.

Wales

Fin stil i Greenland games

 

Flo og fjære i Holyhead:

Forskjellen mellom flo og fjære varierer mellom 2,5-5 meter. Det er imidlertid ikke den vertikale bevegelsen som er mest framtredende i padlesammenheng. Angelsey stikker ut som et nes i Irskesjøen og det gjør at den horisontale bevegelsen i vannmassene blir formidabel rundt spissen av dette neset og forsterkes ennå mer lokalt rundt nes og grunner.

 

Fra Bergen til Angelsey og tilbake:

SAS flyr direkte mellom Bergen og Manchester. Fra Manchester er det tre timers grei kjøretur til Holyhead. Leiebil er rimelig. Det er også greit å ta tog, men du må regne med en eller to togbytter (med endel padleutstyr å slepe på). Det går også greit å ta tog fra London.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy