4542 Views

Med kajakk i Tysfjord

Tysfjord ligger i Nordland fylke, mellom Bodø og Narvik. Tysfjord har lange, dype fjorder og høye bratte fjell. Kontrastene er store i det vakre landskapet.

Februar 06, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Hovedveien E6 krysser Tysfjord med bilferge. Ved Hellmobotn, lengst inne i Tysfjord, er avstanden fra havet til Sverige kun 6,3 kilometer. Øst for Hellmobotn ligger en av Nord-Europas lengste
Canyon.

Tysfjord er et lulesamisk område, og en betydelig del av befolkningen er samisk, eller av samisk opprinnelse. Tysfjord har i perioder på høsten store flokker med spekkhoggere som jakter på sild. Å se på disse er en populær turistattraksjon, og gjerne fra kajakk.

 

Stefjorden, på vei tilbake.
Stefjorden, på vei tilbake.

 

En av de ytre fjordarmene i Tysfjord er Stefjorden. Her ligger Stetind, som også er Norges nasjonalfjell.

I 1992 fikk Kjøpsvik fast veiforbindelse. En av tunnelene i denne veiforbindelsen går gjennom Stetind. Like ved fjellet ligger en utmerket parkerings og rasteplass. Denne plassen er utgangspunkt for klatreturer til Stetind eller padleturer i området. Det kommer fjellklatrere fra hele verden til Tysfjord for å bestige Stetinds mange klatreruter.

 

Stefjorden.
Stefjorden.

 

Fra Tromsø på ca. 6 timer

Vi (Jan Hugo, Viktor og Sigmund) kjørte til fra Tromsø til Stetind en varm fredag i midten av juni. Kjøreturen fra Tromsø tar ca seks timer. Neste morgen satte vi ut kajakkene våre i Stefjorden. Fra parkeringen og ned til sjøen er det knappe 50 meter grei bæring. Fjæra har småstein og er fin for å sette ut kajakker i. I dette området er Stefjorden rundt en kilometer brei og godt skjermet for ekstrem vind og sjø.

 

Sildpollen.
Sildpollen.

 

Vi startet turen med å padle inn til bygda Stefjordbotn ved å følge nordsiden av Stetind. Man får nesten stiv nakke etter å ha stirret opp på den blankslitte fjellsiden i en time. Inne i Stefjordbotn snudde vi utover og padlet forbi Stefjordneset og inn til sidefjorden Sildepollen. Sildepollen har stupbratte fjellvegger på tre sider. En av sidene er ”baksiden av” fjeltoppen Huglhornet (981 moh). Jeg vil tro at Sildepollen har fått navnet sitt fordi fjorden enkelt kan ”stenges” mens sildestimer var inne på besøk.

 

Strandhugg i Sildpollen er enkelt og teltplassene mange.
Strandhugg i Sildpollen er enkelt og teltplassene mange.

 

 

Over Stefjorden til Haukøya

Etter en lang pause inne i Sildepollen padlet vi tilbake og over Stefjorden til Haukøya. Vi padlet gjennom det smale sundet mellom Haukøya og Haukøyholmen og kom inn i Tømmeråsfjorden. Så rundet vi Haukøyholmens vestside og fant oss en fin teltplass midt på Haukøyholmens nordside. Den dagen hadde vi padlet ca 20 kilometer i rolig tempo.

Fra Halls fortopp mot Stetind.
Fra Halls fortopp mot Stetind.

Tropenatt på Haukøyholmen

Første oppgave etter vi kom på land var å legge en passe mengde øl til kjøling i lunkent sjøvann. Drikkevann bør man ta med hit, for Haukøyholmen ser veldig tørr ut. Vi grillet en god middag og hadde en rolig og avslappende kveld. Siden dette er en nordvendt plass, skinte sola ustoppelig. Men en varm tropenatt i Nord-Norge bør man slett ikke klage over. Neste morgen padlet vi tilbake til Stetind. Vi hadde frisk motvind, men uten store bølger, og returen på rundt ti kilometer tok to-tre timer.

Haukøyholmen - Kajakktur
Haukøyholmen

Halls fortopp

Ved ankomst til parkeringsplassen byttet vi om til fjellsko og gikk så opp til ”Halls fortopp” (1314 moh). Dette er en grei gåtur uten noen tausikring. ”Halls fortopp” er stedet hvor den enkleste klatreruta ut til Steind (1390 moh) starter. Dansken Carl Hall prøvde i 1889 å bestige Stetind, uten å lykkes. Imidlertid fikk fortoppen senere hans navn. I 1910 ble Stetind besteget for første gang av Ferdinand Scheldrup, Carl Willelhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn.

Om kvelden var vi tilbake ved parkeringsplassen vår etter to spennede turdager rundt Stetind. Ved en senere anledning så vil jeg ta en ny tur i den fine Tysfjorden, gjerne inn til Hellmobotn som ligger inne i bunnen mot øst.

 

Kart over padleruten vi valgte.
Kart over padleruten vi valgte.

 

 

Litt om avstander i Tysfjord

Evenes flyplass, ca 2 timer med bil.

Bodø flyplass, ca 2 timer med bil pluss ferge fra Drag til Skarberget eller Kjøpsvik (fergetur ca ½ time).

Tromsø, ca 6 timer med bil.

Narvik, ca 1 time med bil.

Kjøpsvik er kommunesenter i Tysfjord og har ca 950 innbyggere. Kjøreturen fra Stetind til Kjøpsvik tar ca 20 minutter. Det er et hotell i Kjøpsvik. Turrapporter fra både padleturen og fjellturen ligger på min hjemmeside www.ryggsekk.net

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy