3883 Views

Ny sydenopplevelse med oppblåsbar kajakk

Etter flere år med utforsking av de greske øyer med scooter, var det på tide å prøve ut noe nytt under et 14 dagers ferieopphold på den greske øya Skopolos. Hvorfor ikke ta med en oppblåsbar kajakk i bagasjen?

November 10, 2014
Enkel montering og pumping, tar bare 5 minutt.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Med bakgrunn i padling hjemme i Norge med både kano, skjærgårdskajakk og havkajakk, var oppblåsbar kajakk på sydentur en forlokkende tanke. Vekt er avgjørende med kun tillatt 20 kilo flybagasje. Jeg begynte derfor å sjekke mulige oppblåsbare kajakker på internett, og endte opp med å bestille en kajakk fra USA til en pris, inkludert transport og toll, på ca. 4.500 kroner, som med firedelt åre og fotpumpe veier bare elleve kilo.

Bilde av F. Arild Eriksen
Artikkelforfatteren med sekk med kajakk og klær for 14 dagers ferie. Samlet vekt er 18 kg.

 

Kajakk på sydentur må ta liten plass

Pakkevolumet for denne kajakken er også slik at den er enkel å sende som bagasje med fly. Sammenpakket, inkludert åre, har den målene 60x40x18 cm. I Norge ble det kjøpt en spesiell kajakkryggsekk som også hadde plass for klær og annet for 14 dagers ferie.

Turen nedover med kajakken gikk over all forventning. Den ble sendt som spesialbagasje fra Gardermoen (mindre bagasjekø). Reisemålet var den greske øya Skopolos, men dit går det kun ferje fra Skiathos (hvor flyet landet), så kajakken fikk også taxitur og ferjetur uten at dette bød på noen form for problemer. Som ryggsekk var det helt uproblematisk å bære kajakksekken de få hundre meterne opp til hotellet.

Kajakken veier kun 8,6 kilo. Arild Eriksen
Kajakken veier kun 8,6 kilo

 

Oppblåsbar kajakk er ypperlig transportmiddel

Morgenen etter ankomst leide vi en 125 kubikk scooter (12 euro/dag) for å kunne transportere kajakken og to personer til forskjellige deler av øyen som utgangspunkt for spennende padleturer (far padler og mor soler seg på stranden). Ved å benytte scooter som transportmiddel, kan man velge hvor kajakkturen kan starte alt etter vær og vindforhold. Kajakken får fint plass mellom setet og styret.

Så var det bare å komme i gang med padling mens konen og reisefølget kunne nyte sol og badevann fra de fine strendene Skopolos har å by på. Kajakken består av to aluminiumsbøyler, en liten styrefinne og tre luftkamre, som må pumpes opp. Utpakking, montering og oppblåsing tar rundt fem minutter, og nedpakking enda kortere.

På vei inn mot stranden på Limonari i oppblåsbar kajakk. Foto: Arild Eriksen
På vei inn mot stranden på Limonari.

En veldig stødig oppblåsbar kajakk

Allerede på første tur på tre timer, fikk jeg bekreftet at dette var en ny og spennende måte å oppleve øyen på. Jeg opplevde fantastiske grotter med dryppstein og unikt fargespill, små og lune strender hvor vinden ikke nådde frem og mulighet for skygge var til stede, samt en nærhet til naturelementene som ikke en gang kan oppleves med båt. Ja, dette var noe nytt.

Kajakken tar grov sjø meget godt og er nesten umulig å velte med, så det var bare å velge og vrake i nye opplevelsesmuligheter. I dønninger og nær klipper, blant fugleliv og krystallklart vann, ble det 12 kajakkturer med til dels forskjellig utgangspunkt.

Flott natur i oppblåsbar kajakk.
Flott natur.

Anbefalt utstyr

Av utstyr anbefales: Flytevest, badesko, svamp, pumpe, lappesaker, tau for fastbinding av åre, solbriller, drikkevann, dykkemaske, padlehansker, caps, mobiltelefon i vanntett pose og selvsagt fotoapparat. Denne ferieformen kan virkelig anbefales. I og med at oppblåsbare kajakker er utrolig stødige, er det ikke all verdens erfaring som trengs. Dette ga mersmak og nye utfordringer er allerede under planlegging.

Les mer: Se våre tester av kajakkutstyr

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy