This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

16. oktober er verdens brøddag. Hvilket brød gir best uttelling for oss padlere?
Dessverre er det ikke bare et svar på dette, men opplysningskontoret for brød og korn, slår et slag for bygg. Denne kortarten gir mange helseeffekter. Korstfiberet betaglukaner hjelper til med å stabilisere blodsukkeret og forebygger flere livsstilssykdommer. Bygg skårer også høyest når det kommer til innhold av fiber. I tillegg får du en lengre metthetsfølelse når du spiser brød av bygg, kolesterolet senkes og du får en bedre tarmfunksjon.
Gammelt brød blir som nytt
Verdens brøddag 16. oktober er dagen da organisasjonen for mat og landbruk (FAO) ble etablert. Året var 1945. Dagen blir markert, ikke bare som en hyllest til brødet, men også for å belyse verdens sultproblematikk. 800 millioner mennesker sulter i dag. Før i gamle dager fikk man ofte beskjed om å spise opp maten sin – og tenke på de sultne barna i Afrika. Alle vet at det ikke hjelper de sultne barna, at vi eter oss proppmette. På en annen side må vi se til å holde matsvinnet vårt nede.

Studio Dreyer Hensley / Studio Dreyer Hensley
Middag og brød er det vi kaster oftest. Gjennmsnittlig kastes 170 000 brød i søpla daglig i Norge. Et tiltak her er å kunne bevare brødet på riktig måte slik at det ikke blir tørt. Et annet triks er å lage noe godt av brødrestene. Dette kan eksempelvis være brødpudding, suppeterninger, rista eller stekte brødskiver.
Det er uetisk å kaste mat. Vi padlere trenger også mye næring. Velger vi bygg, da velger vi mat for både verden og din egen kropp.