This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Lekre Scones
Av brødmat er scones noe av det aller beste som finnes, og samtidig noe av det aller letteste og raskeste å lage. Og det finnes nesten like mange gode oppskrifter som variasjonsmuligheter.
Selv liker jeg best scones som både er saftige og crunchy, som knaser litt i munnen når jeg tygger dem. Grovhetsgraden i melet, ingredienser – det er så mange mulige smaker og generelt så mye som kan varieres. Med ferske, deilige scones trenger jeg heller ikke pålegg; de er mer enn gode nok som de er.
En standardoppskrift for noen kan bestå av hvetemel, kulturmelk, smør, sukker, rosiner, valnøtter og bakepulver Men om du verken liker rosiner eller crunch, velger du bort både rosinene og valnøttene og eventuelt erstatter dem med noe – kanskje en ingrediens eller en smak du selv digger.
Dersom du heller velger å lage scones litt nøytrale, ikke så ulikt boller eller rundstykker, så er de kanskje enda mer egnet til å nytes sammen med godt smør og pålegg, som ost eller syltetøy. Men liker du dette, bør du prøve å integrere litt av de smakene i scones’ene – eksempelvis tyttebær- eller blåbærsyltetøy som topping. Og det er dette som er så kult med å lage scones; vi har noen basis-ingredienser som mer eller mindre er de samme hver gang. Men så er det både spennende og gøy å prøve ut nye ideer, variasjoner og kombinasjoner i jakten på den perfekte scones’en.
Noen liker å smuldre smøret inn i deigen. Selv liker jeg best å smelte smøret i en liten kjele og helle det smeltede smøret i bakebollen, sammen med melet, kulturmelken, sukkeret, bakepulveret og de grovhakkede valnøttene. Når alle disse ingrediensene røres og eltes godt sammen noen minutter, blir resultatet en ganske seig og klissete deig. Det fine nå er at vi slipper å vente på at deigen skal heve seg; vi kan gå rett på neste steg
Deigemnet ditt er stort nok til minst 20 scones, og vil fylle minst to stekebrett, dersom du lager scones’ene enkeltvis. Du deler først opp i tre-fire deigemner og jobber videre med hver av disse. Etter at du så har kuttet opp disse igjen i passe små prosjonsstykker, trenger du bare noen sekunder på å kna og forme hver av scones’ene. Siden alle disse små deigemnene er ganske klissete, er det fint å ha litt ekstra mel på underlaget du former dem på.
De bearbeidete, ferdigformede stykkene legges på stekebrettet, som du enten har penslet med litt smør eller dekket med bakepapir. Det bør være tre-fire centimeter mellom dem, da ovnsvarmen og dosen med bakepulver sørger for at scones’ene både hever og utvider seg, i omkrets.
Et raskere og arbeidsbesparende alternativ er å legge hele deigen over i en skuffekakeform. Da skjæres scones-stykkene med kniv – gjerne i kvadratiske eller rektangulære stykker, for enkelhets skyld – etter at «scones-kaken» er blitt bakt i ovnen, og har fått kjølt seg av på rist en stund.
Som et utgangspunkt stekes scones midt i ovnen, med over- og undervarme, på 200 grader i 25 minutter. Velger du skuffekakeversjonen, så vil denne kunne trenge noe mer tid – særlig dersom du vil lage fiberrike scones og derfor benytter grovmel og havregryn. Når jeg lager slike selv, reduserer jeg litt på varmen i stekeovnen, slik at «kaken» ikke brenner seg eller blir tørr ved litt lengre steketid, som grovbakst gjerne krever. Bruk bakepapir og pensle dette med smør, som underlag i skuffeformene; da vil ikke skuffekaken sette seg fast mens den stekes i ovnen.
Oppskriftsvariant for klassiske scones
- 1,2 kg hvetemel (1 kg til deigen, og 200 gram til utkjevlingen)
- 150 g smør (smeltes)
- 4 ss bakepulver
- 100 g sukker
- 200 g valnøtter (grovhakkes)
- 250 g rosiner
- 1 l kulturmelk