Mat

Torsketunge og skreimølje

Som nordmenn er vi nysgjerrige av natur; dette har medført at vi har adoptert mange matretter og mattradisjoner fra andre land. Torsketunge har vi sluppet å importere – dette er like urnorsk som smalahove, brunost og fårikål. Denne vesle, undervurderte råvaren fra torsken er tilgjengelig i ferskvaredisker i skreisesongen – og det beste er at den på få minutter kan tilberedes til en smakfull delikatesse.

Et festmåltid skal se deilig ut, men det viktigste er likevel smaksopplevelsen. Denne retten har det hele.
Et festmåltid av kveite

Kveite er – nær sagt uansett hvordan den tilberedes – et festmåltid. Har du skaffet deg kveitefileter, så får du her noen tips til hvordan du kan lage et smakfullt og sunt middagsmåltid. Når du er ute på padletur går det fint an å droppe noen av ingrediensene som ramses opp, men kjører du «full pakke» kan jeg garantere deg og padlekompisene dine en rett av høy klasse.

Herlig hjortegryte med gode råvarer

Høres hjortegryte til padleturen uoverkommelig ut? Jeg kan love deg at det ikke er det. Det er faktisk ganske lett å lage en god hjortegryte når du har gode råvarer. Nå er det sesong for hjortekjøtt, så hvorfor ikke prøve?

Skagensalat på brødskiva – med rødløkstrimler og sitronbåter «on-the-side». Dette er en salat som er et perfekt følge til brødskiva. Salaten bør imidlertid lages hjemme kvelden før padleturen. Smakene blir bedre når de får satt seg. Unngå rødløk direkte i denne typen blandinger – det er bedre å servere det «on-the-side».
Skagensalat til brødskiva

Det er sommer, været er stabilt pent og padleturen sammen med vennene dine er i morgen. Du finner frem padleremediene og lurer deretter på hva du skal ta med i matpakka. Da har jeg et velsmakende forslag til deg; skagensalat! Lag såpass mye at du kan dele med de andre.

Blåskjell er ferskvare. Når de er ferdig dampet, som dette, er det bare å ta ut musklene og spise dem. Men hvorfor ikke lage en smakfull, kremet blåskjellsuppe når vi først er i gang? Vi bruker kraften fra oppkoket til de dampede blåskjellene og legger til fløte, crème fraïche (eller rømme) og litt sjømatkrydder – og rører godt om – så er basisen for suppen klar.
Kremet blåskjellsuppe

Blåskjellsuppe bør ikke være forbeholdt gourmetrestauranter og større festmiddager. Her får du en enkel oppskrift og en detaljert beskrevet fremgangsmåte på hvordan du hvitvinsdamper blåskjell, og deretter lager en deilig kremet suppe med nevnte myteomspunnede hovedingrediens.

Focaccia er svært anvendelig – det egner seg blant annet veldig godt som tilbehør til supper. Dette middelhavsbrødet er definitivt kosemat, men det kan også brukes som livreddende middel til skrubbsultne padlevenner mens de venter på hovedretten. Lunt brød smaker alltid best, men for hver oppvarming er det fint om du tilfører litt olivenolje, slik at saftigheten bevares. På bildet ser vi tørkede, røde tranebær i snittene på brødstykkene. Når tranebær er blitt innarbeidet i deigen, slik som her, bevares saften i dem, og de bidrar til en frisk og deilig smak på det ferdigstekte brødet.
Focaccia – kosemat og anvendelig tilbehør

Focaccia er noe av det mest populære og anvendelige vi nordboere har importert fra det italienske kjøkken. Som tilbehør kan brødet brukes til det meste, og du avgjør selv hvor avansert du vil gå til verks med hensyn til garnityr og ekstra smakssettere.

Bacalao con sanfaina er en klippfiskrett fra Catalonia, Spania. Den minner mye om en fransk variant, ratatouille, som vi nordmenn er blitt anbefalt av norske mesterkokker.
Klippfisk på katalansk vis

Jeg har tidligere oppfordret leserne av denne spalten til å være litt kreative med råvaren klippfisk, som det produseres så mye av her til lands, men som for en stor del havner i det store utland. En katalansk vri – bacalao con sanfaina – presenteres denne gang.

I årevis har vi padlet i matfatet uten å tenke på det!
På lynvisitt i barndommens Taremareby

Tenk alle disse årene vi har padlet i matfatet uten å tenke på det. Begrepet «tang og tare» har alltid vært der, men har du smakt på det, bokstavelig talt? Det siste året har vi gjort det, og aldri tidligere har det vært så mye grimaser og latter under kajakklunsjen på svaberget!

Breiflabb servert med moste poteter, stekt bacon og paprikasnadder, puré av brokkoli og ferske basilikumblader, og en smakfull sjy fra steking av ulike ingredienser. Unngå å steke breiflabben for mye; stekt fisk blir best når fiskestykkene er saftige og smidige. Dampsteking – med lokk – kan være et bra alternativ; da vil vi lettere lykkes med å beholde saften i fiskestykkene.
Breiflabb

For alle som liker fisk og ønsker et eksklusivt måltid til padleturen, er breiflabb et utmerket valg. Har du først fått tak i en fersk, god råvare, så er det bare å hive seg rundt. Du trenger ikke en lang rekke av ingredienser og tilbehør for å imponere eller skape et festmåltid; breiflabben vil uansett komme til å spille hovedrollen.

Strimlet svinekjøtt surret i smakfull saus akkompagnert av fersk fettuccine-pasta, pinjekjerner, cherrytomater, paprika, hvitløk, chilipepper og manchego; osteskivene er ikke bare til pynt – disse kompletterer smakspaletten fra kjøttsausen og tilbehøret. Et dryss timian hever finishen i det hele.
Strimlet svinekjøtt

Med oppkuttet eller strimlet svinekjøtt på menyen er det i utgangspunktet duket for rask, sunn og smakfull middagsmat. Tilberedningstiden avhenger litt av hvilket tilbehør vi velger – og hvor mye vi scorer på sunnhetsskalaen avhenger også av dette.

Kjøttboller

Lyst til å skjemme bort dine beste padlekompiser med noe ekstra digg? Da skal du prøve kjøttboller i tomatsaus – servert med fullkornpasta og dryss av revet ost og friske urter.

Kyllingsuppe

Det enkle er ofte det beste, vet vi. Men i den varmretten som presenteres her, er det noen ingredienser som sammen, i kombinasjon, vil utgjøre forskjellen. En deilig kyllingsuppe er på menyen denne gangen – med marinert kyllingfilet, nudler, gulrøtter, kokosmelk, koriander, ingefær, hvitløk, chilipepper og indiske tørrkrydder. Sunn og smakfull mat til padleturen!

Lager du fiskekakene selv, fra grunnen av, blir disse garantert både sunnere og bedre på smak enn de industriproduserte som vi finner i dagligvarebutikken. Med stekte gulrøtter, al dente, trukket brokkoli og en fyldig puré av poteter og kålrabi som følge, har du en energirik, sunn og smakfull varmrett å tilby padlekompisene dine på turen. Logistikken forenkles når fiskekaker og puré er laget ferdig hjemme på kjøkkenet. Men husk å ta med deg stekeolje, salt og pepper.
Fiskekaker

Hjemmelagde fiskekaker er både tradisjonsrik husmannskost og festmat på en gang. Men altfor få av oss gidder å lage slike fra grunnen av. Hvorfor kan vi jo lure på – det er definitivt verdt innsatsen. Ikke minst, så får vi langt større andel av råvaren fisk i fiskekaker som vi lager selv. Disse blir både sunnere og smaker bedre enn de industriproduserte vi får kjøpt i dagligvarebutikken.

Skrei servert med rotgrønnsakspuré, ruccola og en smaksrik blanding av stekte pepperonipølseskiver, soltørkede tomater og rødløk. Skrei har et høyt næringsinnhold, men er likevel ingen fet fisk. Musklenes spesielle fibre og struktur, som trolig skyldes dens lange vandringer, gjør skreien til en svært anvendelig råvare for kreative, dyktige kokker. Vi kan trekke den, slik som beskrevet her; vi kan også dampkoke, pannesteke, grille og ovnsbake den – for å nevne noe.
Skrei

Torsk er ikke bare torsk. Den aller beste utgaven til kulinariske formål kalles skrei, som er minst fem år gammel, gytemoden torsk som er kommet tilbake til gamle tufter ved norskekysten, etter en lang vandring fra Barentshavet, skreiens viktigste beiteområde. De iboende kvalitetene til denne råvaren er nesten uten sidestykke i matverdenen.

Scampi og nudler med på tur

Scampi er sunt og godt, og er kjapt å tilberede. Her får du også tips til hva som kan være egnet følge til slike sjøkrepshaler.