Mat

Havetsfestsuppe

Havetsfestsuppe

Suppe er godt året rundt, vet vi. Gjennom internett, diverse matspalter og kokebøker nærmest vasser vi i innspill i jakten på den perfekte oppskriften på den perfekte retten. Som matglad sunnmøring, oppvokst ved kysten, er det få ting jeg setter høyere enn en god fiskesuppe. Når fisk og skjell kommer sammen – i samme tallerken – velger jeg å kalle det havets festsuppe.

Grillet klippfisk

Grillet klippfisk

Klippfisk er en veldig anvendelig råvare for matlagning, til tross for at vi i Norge tenderer til å bruke den bare i et fåtall retter og variasjoner, enten kokt eller stekt. Derfor har jeg denne gangen valgt å fokusere på en klippfiskvariant hvor hovedingrediensen grilles. Tipset snappet jeg opp fra to fantastiske klippfiskkokker ved Klippfiskakademiet i Ålesund, Mindor Klauset og Tiago Lopes.

Torsketunge og skreimølje

Torsketunge og skreimølje

Som nordmenn er vi nysgjerrige av natur; dette har medført at vi har adoptert mange matretter og mattradisjoner fra andre land. Torsketunge har vi sluppet å importere – dette er like urnorsk som smalahove, brunost og fårikål. Denne vesle, undervurderte råvaren fra torsken er tilgjengelig i ferskvaredisker i skreisesongen – og det beste er at den på få minutter kan tilberedes til en smakfull delikatesse.

Et festmåltid av kveite

Et festmåltid av kveite

Kveite er – nær sagt uansett hvordan den tilberedes – et festmåltid. Har du skaffet deg kveitefileter, så får du her noen tips til hvordan du kan lage et smakfullt og sunt middagsmåltid. Når du er ute på padletur går det fint an å droppe noen av ingrediensene som ramses opp, men kjører du «full pakke» kan jeg garantere deg og padlekompisene dine en rett av høy klasse.

Herlig hjortegryte med gode råvarer

Herlig hjortegryte med gode råvarer

Høres hjortegryte til padleturen uoverkommelig ut? Jeg kan love deg at det ikke er det. Det er faktisk ganske lett å lage en god hjortegryte når du har gode råvarer. Nå er det sesong for hjortekjøtt, så hvorfor ikke prøve?

Skagensalat til brødskiva

Skagensalat til brødskiva

Det er sommer, været er stabilt pent og padleturen sammen med vennene dine er i morgen. Du finner frem padleremediene og lurer deretter på hva du skal ta med i matpakka. Da har jeg et velsmakende forslag til deg; skagensalat! Lag såpass mye at du kan dele med de andre.

Kremet blåskjellsuppe

Kremet blåskjellsuppe

Blåskjellsuppe bør ikke være forbeholdt gourmetrestauranter og større festmiddager. Her får du en enkel oppskrift og en detaljert beskrevet fremgangsmåte på hvordan du hvitvinsdamper blåskjell, og deretter lager en deilig kremet suppe med nevnte myteomspunnede hovedingrediens.

Focaccia – kosemat og anvendelig tilbehør

Focaccia – kosemat og anvendelig tilbehør

Focaccia er noe av det mest populære og anvendelige vi nordboere har importert fra det italienske kjøkken. Som tilbehør kan brødet brukes til det meste, og du avgjør selv hvor avansert du vil gå til verks med hensyn til garnityr og ekstra smakssettere.

Klippfisk på katalansk vis

Klippfisk på katalansk vis

Jeg har tidligere oppfordret leserne av denne spalten til å være litt kreative med råvaren klippfisk, som det produseres så mye av her til lands, men som for en stor del havner i det store utland. En katalansk vri – bacalao con sanfaina – presenteres denne gang.