1272 Views

AU! Kan det fikses?

Mars 07, 2024
reparasjon
Skrevet av:

Marte Ostmoe

– Klart det kan! Det svarer Byggmester Bob, men også Fremtiden i våre hender og forfatteren Marte Ulltveit-Moe. Padlespesialisten i Arendal sier det samme: – Klart vi kan!

Alle fire jobber på ulike måter når det kommer til reparasjon. Bob hamrer og slår. Fremtiden i Våre henger gransker dem som kaster brukbare varer. Marte Ulltveit-Moe har nettopp kommet ut med en bok som skal gjøre Norge til det hun kaller et reparatørsamfunn. Padlespesialisten i Arendal har i ny og ne reparert både kajakker og kanoer, men det var først i april i fjor, 2023, de kunne tilby et dedikert verksted tilpasset padlere. 

Plaster på såret og epoxy i bunn

– Vi er nok de eneste i landet som har dette tilbudet. Dette sier Johan Heffermehl fra Padlespesialisten i Arendal. Johan modererer uttalelsen litt: – Å fikse en plastkajakk det kan de fleste gjøre, men vi tar også båter av glassfiber og karbon. Gutta på verkstedet har merket seg det faktum at padlerne dette landet er blitt flere og flere. For dem resulterer dette at de nå er på jakt etter en ny lærling. De klarer rett og slett ikke å holde tritt. – Innen dette faget er det ingen utdannelse, forklarer Johan, – man ha det i hendene og være flink med laminat og epoxy.

Tre reparasjoner
Fra venteværelset: Tre kajakker venter spent på å bli satt på vannet igjen. Foto: Padlespesialisten Arendal

Fremtiden er å reparere

Forrige uke varslet fremtiden i Våre hender om en sportsbutikk som hadde fylt en hel container med ski. Butikkeieren påsto at varene var ubrukelige. Fremtiden i våre hender mener likevel at handlingen bokstavelig talt var forkastelig. Mange av skiene var helt nye og hadde fremdeles prislappen på.

Noe slikt opplever Paldespesialisten sjeldent, en Johan kan fortelle at noen kunder kommer inn med den gamle kajakken sin for å reparere den, dette med øye for å selge den videre og dermed se sitt snitt til å kjøpe en ny til seg selv. – Men de må kjøpe noe som holder, oppfordrer han.

Padlespesialisten innrømmer at også de selger plastkajakker, men sier det rett ut:

 Disse har kortere levetid! Plastkajakker kan du bare hive når de er brukt opp!

 

Kajakkkvern

Johan Heffermehl er enig i at disse kajakkene tåler nesten alt, aberet er at de ikke fikses! Eksperten har hørt om muligheter for å kverne disse vrakede båtene opp til mindre plastpartikler. I prinsippet skal de kunne resirkuleres og bli til noe annet, kanskje til og med en ny kajakk, men denne prosessen krever ikke bare energi, men også transport. I følge Johan går ikke regnestykket opp. Han konkluderer dermed med at det er mer gunstig både for miljøet og for padleren å legge mellom 2000 – 4000 kroner mer i et kjøp. Dermed kan kunden få en bedre padleopplevelse og også en båt som både varer lengre og eventuelt også kan repareres.

Johan Heffermehl sier det slik:

 Det hender seg at kunder velger å reparere en kajakk til 20 000 kroner i stedet for å kjøpe seg en ny for den doble prisen. På dette viset sparer vi verden for mer skrot og eieren sparer penger.

– Vi ser bare skinnende blanke overflater og en prislapp. Dette skriver Marte Ullstein-Moe i sin blogg. Hun spør: – Kan tingen repareres? Og har arbeiderne fått skikkelig lønn? Dette er en del av isberget som vi som konsumenter ikke ser!

Hva vi ser: Det vi får representerer mindre enn halve sannheten. Her fra boka Kan det fikses? Illustrert av Elise Motalli

Over dette isberget beveger padlerne seg. Av dem blir det flere og flere. Men også mange ødelagte skrog. Fikse, eller kjøpe ny? Svaret fra Padlesialistene i Arendal er entydelig. – Fikses! Klart det kan!

 

Typiske skader på kano og kajakker:

1.Brudd på kompositt (glassfiber/carbon). Årsak: Har mistet båten mens den er på land, på taket av bil eller  de gått på grunn. Utfallet er gjerne hull og sprekker i båten som må fikses – alt fra små roser i overflaten til større skader.

2. Skifting av ror og styresystemer. Det kan være eldre pedalsystemer som byttes ut med moderne standard, fiks av gamle pedalbrett eller bytte av ror hvor det gamle fjernes og erstattes med et nytt moderne smarttrack-system.

3. Skifte av liner og polering, tetting av skott som lekker mer vann enn de skal, tilpassing av ryggstøtte ect.

Til info: Padlespesialisten i Arendal melder at de så langt hatt inne god og vel 40 år gamle kajakker, men de fleste er av nyere modeller.

Nye liner
Rødt ska være rødt: Kajakken har fått polering og nye snorer. Foto: Padlespesialisten Arendal

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy