2986 Views

Nordland på lista til National Geographic

November 11, 2023
Nordland, Kristin Nordhus Karlsen
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Nordland er nå på lista over steder som anbefales av Naturmagasinet National Geographic.Padler og kajakkinstruktør Kristin Nordhus Karlsen er ikke overrasket.

Kristin Nordhus Karlsson startet å padle i 2004. Hun kjenner fylket sitt fra Andenes i nord til Gutvika i sør. Fra hjemmet hennes i Rana, og ut til den fantastiske kysten beregner hun cirka en times kjøring med bil. På taket har hun selvfølgelig kajakk. Den siste tiden har hun vekslet mellom kajakk og kitesurfing. Havet og kysten her i nord er en stor vakker lekeplass, men været og naturforholdene må møtes med respekt og evnen til å tenke sikkerhet.

Nordland
Ut av disen: Nordland med sin levende kultur og utfordrende natur er nå oppdaget av naturmagasinet National Geographic. Foto: Kristin Nordhus Karlsson

Fylket byr på en genuin variasjon av både eksponert og skjermet farvann. Ved store deler av kyststripen finner man tusenvis av øyer, holmer og skjær. Her kan man padle et helt liv og oppdage nye vakre plasser. Kristin som til daglig arbeider som psykiatrisk sykepleier er mer enn villig til å dele padle-eldoradoet med både erfarne og nye padlere, men informerer om at mange av de fineste destinasjonene ligger ute på øyene. For å komme dit må du ta hurtigbåt eller ferge. Eventuelt kan du starte padleturen fra fastlandet og la denne transport etappen bli en del av turen.

-En spennende padledesinasjon er øy-været ute på Træna med eksempel øya Sanna. Stedet er kjent for Trænafestivalen. Her slår storhavet inn med sine råe variasjoner, og gir spennende og eksponerte forhold. Å padle her er ikke for amatører!

 

Bodø er kåret til europeisk kulturhovedstad i 2024 og naturen beskrive av National Geographic som voldsom.

 

Nordland, Sanna
Helt Sanna. Øya Sanna i Træna kommune er et yndet turmål, men ligger langt ute i havgapet. Foto: Kristin Nordhus Karlsson

Hittil har Kristin Nordhus Karlsson tilbydd sine padletjenester til arrangører som Rana Spesialsport, Meløy Adventure og Støtt Brygge, men vurderer etter hvert å starte for seg selv. I padlestigen, er hun på trinnet -Videregående Hav og har de siste årene avholdt grunnkurs og teknikk-kurs i kajakk samt guidet i ulike farvann. Når National Geographic nå lokker på flere turister, både norske og utenlandske, er positiv, men minner om at dette fordrer til at både de ulike kommunene, lokalbefolkningen og reiselivsnæringen er godt forberedt. Blant annet nevner hun nok og tilgjengelige sanitetstilbudene, avfalshåndtering og en god langtidsplan for å unngå unødvendig slitasje på terrenget.

– Både de tilreisende og besøksstedet har et ansvar her, sier hun. Videre sier Kristin -Når det kommer til selve turmålet og aktiviteten må turistene oppfordres til å lese seg opp og selv vurdere om de er kapable og har det utstyret som trengs i møte med en natur som National Geographic med rette beskriver som voldsom.

Fin fjord, Nordland
Fin fjord: Velg gjerne skjærgården eller fine fjorder når du skal padle i nord. Foto: Alexander Kuhn

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy