590 Views

Påskegult er pent, men ikke bare positivt

Mars 26, 2024
Kayak Gozo
Skrevet av:

Marte Østmoe

Påsken er gul. Fargen gjør oss glad og synes dessuten god på havet. Likevel er det noe som ikke stemmer. 

– De gule kajakkene går fortere i stykker enn de andre. Dette konkluderer Chris Vermaak fra Kayak Gozo.

I mars holder havet 15 grader, men er både klart og fristende. Påsken er sesongstart på denne øya midt  mellom Europa og Afrika.  I løpet av vinteren har bedriftens 150 kajakker fått en skikkelig overhaling. Spesielt de gule.

Chris viser til 15 år som kajakkisntruktør. Under de siste fem årene har han bodd på den lille øya Gozo. Her er det over 3400 soltimer i året. Det snør aldri, regner sjeldent, men UV-strålingen kan være svært høy. Dette, i tillegg til høy konsentrasjon av salt i havet, gir kajakkene hard medfart. I tillegg kommer selve bruken. Mange av dem som padler med Kayak Gozo er nybegynnere. Ikke sjeldent stanger de inn i bergarter som kalkstein, vulkanske og dessuten skarpe stalaktitter og stalagmitter. Ikke desto mindre hender det at deltakerne krasjer inn i hverandres båter. Chris Vermaak sukker. – Se på dette, sier han og peker.

Det er unektelig de gule kajakkene som får flest skader!

 

Kayak Gozo
Kalk og salt: Klimaet på Gozo er midt, men salt, UV-stråler og uvørne debutanter gjør at kajakkene kan få hard medfart. Foto: Kayak Gozo

Varme farger og farger som varmer

Hanne Telling fra DesignKayak i Danmark er litt med moderat når det kommer til å gi skylden på selve fargen. – Kvaliteten avhenger nok mer av platstypen, sier hun, men legger til at plastens tykkelse spiller en sentral rolle, samt hvordan båten behandles. DesignKayak har sterk interesse for fargenes virkning og egenskaper. Hanne Telling bekrefter at varme kan ha en spesielt uheldig virkning på plasten. – Det er forskjell på  hvordan de forskjellige fargene reagere på varme, konkluderer hun, –  men det vil primært være plastkvaliteten og typen, som utgjør forskjellen.

Plast og hvordan det behandles er en hel videnskab!

På øya Gozo midt ute i Middelhavet løfter Chris 15 kajakker tilbake i stativet. Dagens andre grupper er tilbakelagt. Han stryker over plastbåtene. – Hm?

Hele vinteren har gått med på reparasjoner. Hvor lenge vil de holde? Båtene som har mest skader er definitivt de gule.

Gul eller rød: Fargen spiller en sentral rolle når det kommer til kajakkenes varighet. Det mener Chris Veraak. Foto; Marte Østmoe

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy