2951 Views

Planlegger padleåret nå

Desember 01, 2023
Ut i det fri, Per Olav Ellingsen
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Ut i det fri er ikke bare en herlig visjon, men navnet på en kurs- og turarrangør innenfor kajakkpadling. Stedet er Moss og Østfold, men turen går også til Sverige og Hellas.

– For det kommende året har jeg som mål å ha programmet klart i oktober året før. Dette sier Per Olav Eliassen (55). For to år siden gikk han ut av den faste jobben som lærer ved Jeløy folkehøyskole i Moss. I et år drev han firmaet Ut i det fri AS parallelt med undervisningen innen reiseliv, friluftsliv og vannsport. Nå er han mer ute. Mer fri!

Kokekaffe og den gode samtalen

Lenge var det dykking som var Eliassens store interesse. Også her er han sertifisert instruktør. Han har drevet dykkeskole i Moss og jobbet i Hellas som dykkeinstruktør. På et tidspunkt tok padlingen mer og mer over. I tillegg til å arrangere turer, tilbyr han padlekurs av ulik vanskelighetsgrad, men også kurs innen livredning og førstehjelp. Bedrifter har også benyttet seg av Ut i det fri når det skal skreddersys spleisende arrangement, kick off og teambuilding. – Mange er takknemlige for at andre kan legge til rette for slikt, og naturbaserte aktiviteter er i vinden, forteller Eliassen.

Padling på primstaven

Først ut på kalenderen i 2024 er rullekurs og workshops i basseng og en vinterpadletur i mars. Destinasjonen er Hvaler og har du ikke egen kajakk og heller ikke bil – ja, så kan du like fullt melde deg på. Fra Oslo og helt fram til Sand Marina går det buss, utstyr og kajakk kan du låne. Tørrdrakt må leies.

Det eneste som kreves er en god sovepose som holder minst 6 minus, underlag og telt, matlagingsutstyr, klær, drikke og mat for to dager. Få dager etter denne turen arrangeres kurs i brott – og bølgepadling for nybegynnere i samarbeid med Eian Fritid, deretter ruller det på med ulike kurs og både lange og korte turer. Vi har også et veldig morsomt kurs i tørking av mat til tur. Dette er i samarbeid med Norvantur, og her lærer deltagerne og sette sammen sin egen smakfulle og næringsrike tørkede turmat, som et alternativ til ferdige poser som inneholder mye man ikke har oversikt over.

Ut i det fri
Bløte pakker: Våttkort i julegave kan være en lur idé og kan bestilles av Ut i det fri AS. Eliassen minner om at mottaker må være litt interessert selv. Hvis ikke kan initiativet slå tilbake. Et våttkortkurs bør ikke komme som en stor overraskelse! Foto: Kim Bomstad.  

Ringer i vann

I tre år på rad har Ut i det fri AS også tatt med seg deltakere til Kroatia. I år er det Hellas som gjelder. Programmet finpusses i disse dager og lanseres straks. Nettopp dette tilbudet med yoga og padling er Eliassen ganske alene om, men kurs og turarrangører er det flere av som han konkurerer med.  – Nei, retter Per Olav Eliassen vennlig og både pedagogen og livredderen trer fram: – Padlemiljøet her er både gjennomsiktig og lite, det er ingen idé å konkurrere. I stedet supplerer vi hverandres tilbud og gjør hverandre gode.  Jeg har et godt forhold til lokale padleklubber som DNT Vansjø Havkajakk og Fredrikstad og Sarpsborg Kajakklubb, og sender mange nye padlere deres vei, Det er en fin ting å kunne gjøre sier Eliassen.Men for å bli god, må man også planlegge og holde seg oppdatert. For 2024 legges de aller siste brikkene på pass nettopp nå. Eliassen ser framtil et nytt kalenderår: – Jeg gleder meg!

 

Foto hovedbilde: Anette Heggem

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy