3229 Views

Padling, plast og pyramide

Oktober 23, 2023
Vegard André Olsen
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Et holdningsarbeid som sprer seg. Det er hva Vegard André Olsen kaller et pyramidespill. På kajakktur er det like naturlig å plukke plast som å padle. 

Men hysj! Det er ikke nødvendig å si dette høyt. Best er det hvis handlingen og søppelplukkingen bare skjer – og, selvsagt at noen ser det. Da vil de kanskje selv gjøre det samme selv. Nå er plastspillet i gang. Vinneren er naturen, menneskene – ja, hele kloden!

Den blå planeten: Kloden forblir ikke blå hvis plasten kastes i havet. Foto: Vegard André Olsen

Ser det store i det små

Olsen er for tiden daglig leder av Rana Spesialsport. Ved siden av rollen som hemmelig plastplukker, har han som mål å ta med seg hjem mer søppel enn han tok med seg ut på tur. Samtidig liker Olsen å tenke stort. Hans peker her på ansvaret til de større selskapene.

– Med det samme noe kan lønne seg økonomisk, da kan store deler av plastproblemet i havet løses.

Gammel plast erstattes av ny

På sine mange padleturer på Helgelandskysten i Nordland, mener Vegard André Olsen at plastavfallet er blitt mindre. – Det har vært en negativ utvikling lenge og det vil ta mange hundre år før vi er i mål, men med organisasjoner, aksjoner og dugnader, går det tross alt fortere, sier han. Olsen påstår at kysten blir renere for hvert år, men hvert år finner han også ny plast. Tar det aldri slutt?

Nødhjelp og godt eksempel

– Å plukke plast er jo dessverre bare brannslukning, sukker han, – men det nytter, og best er den innsatsen vi som padlere bare gjør uten å snakke om det. Å plukke plast er ingen sak, det er noe vi gjør med den største selvfølge, – da vil de som kommer etter oss gjøre det samme.

Håpet er lysegrønt. Bli med på padletur inkludert plastplukking på Helgelandskysten. Foto: Vegard André Olsen

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy