2676 Views

Sove ute, men også litt inne. 27. september er gapahukens dag

September 25, 2023
septemberpadling: Foto: Pexels
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Det er september, men fortsatt sesong for å sove ute. Mulig frister det ikke å ligge under åpen himmel. Mulig regner det fra alle hold? Velg deg en gapahuk.

27. september er det gapahukens dag. Ordet er betegnende nok. En bygning ute vegger, men med tak. Rettere sagt, en gapende vinkel. På sett og vis sover du inne, men likevel utendørs. Konstruksjonen har gjerne bare tre vegger og et tak. Noen er utstyrt med benker. Andre kan gjøres hyggelig med granbar som gulv. Det er med andre ord ingen god unnskyldning for å velge å ta natten hjemme. Pakk derfor underlag og sovepose i kano eller kajakk og begi deg ut på tur.

Å sove under stjernene: Det er lett å føle seg liten når man er langt utenfor byens lysforurensning og stjernehimmelen virkelig gjør seg gjeldende.
Mørke ingen hindring: Husk å legge til før mørket faller på. Foto: Padlesiden

Alt håp er ute

I Norge skal det være om lag 1500 åpne hytter,  koier eller gapahuker til fri benyttelse. Det finnes byggesett for gapahuker, men du kan fint sette opp et slikt overnattingssted selv. Bruk da gjerne materialer fra nærmiljøet. Trær og kvister. Tror du at andre vil ha nytte av stedet, eller du selv vil komme tilbake, da kan du la gapahuken stå. Best er det likevel å rive byggverket etter, forlate stedet slik du fant det og slette alle spor.

Foto: Tobias Bjrørkli
Høstpadling: Om høsten har du havet for deg selv og natta må fremdeles gjerne tilbringes ute.  Foto: Tobias Bjrørkli

Hva er en gapahuk? Naturvernforbundet forklarer. 

Ordet betyr «gapende vinkel»

Byggverk av tre vegger og et tak, eller to sidevegger og et skråtak fra bakken og opp

Opprinnelig brukt for overnatting og ly mot vær og vind.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy