2947 Views

Svart senker natten seg – å padle i mørket

Desember 15, 2023
mørkedapling
Skrevet av:

Marte Ostmoe

«Solskinnspadlere». For erfare padlere kan ordet uttales med en viss forakt. Noen oppsøker heller det motsatte. De tiltrekkes mørket.

Hvorfor skal man sove bare fordi det er mørkt? Dette sier Frode Stokkeland fra Flekkerøy bølgepadlere. Stokklands r-er røper at han sogner til et av landets sørligste punkt.  Stedet er Flekkerøy utenfor Kristiansand. Her er det ikke bare bløte konsonanter, hver fredag morgen, tidlig, tidlig, oppsøker Flekkerøy bølgepadlere det våte element. Dette til tross for at sola ennå ikke har våknet. Dette til tross for at både himmel og hav er en eneste sort sort masse.

Svart belte

– Det gir liksom en ekstra touch, ja, svarer Frode Stokkeland. Han snakker om mørkepadling og kan fortelle at det som nå er en tradisjon, startet opp som en tilfeldighet. En innskytelse for 10 år siden. Frode var som vanlig på vei til jobben i sin rolle som utbygger. Det vil si, før han satte seg i kontorstolen skulle han ta en tur innom treningssenteret som strategisk sett var plassert i første etasje i samme bygning. – Å trene på tredemølle hver fredag morgen var altfor kjedelig, konkluderer Frode i dag. Denne morgenen gikk det med andre ord et lys opp for mosjonisten. Fortsatt var det så tidlig på morgenen at luften var stummende mørk. Armbåndsuret viste 05.30.

Jeg startet opp med mørkepadling 9. januar 2014 og har holdt på siden.

padle i mørke
Sorbet: Hver fredag morgen treffes Flekkerøy bølgepadlere for å møte mørket, isen og vinteren. Foto: Flekkerøy bølgepadlere

I trygge hender

Stokkland oppfordrer alle padlere til å prøve det samme. Eller kanskje ikke riktig alle? Det vil si, under denne aktiviteten må du ikke være alene! – Vi har blitt en fast gjeng fra Flekkerøy bølgepadlere, forteller han. – Vi  treffes hver fredag morgen. Stokkland legger til at dette med å padle sammen selvsagt gjør situasjonen både tryggere og langt mer hyggelig. For en stund siden var det eksempelvis en i gruppa som for andre gang fikk skulderen sin ut av ledd. Da var det uhyre viktig at de andre var til stede for å organisere sleping og henting med ambulanse. Men også mindre dramatiske hendelser kan virke store nok når havet er belagt med skummende, sort velur.

Ved et par anledninger har vi mistet hverandre av syne.

På plass og lett å finne

Når noen i gruppa forsvinner i mørket, da gjelder det å følge reglene. Deltagerne av Flekkerøy bølgepadlere tar fram telefonen. Ikke for å ringe, men for å lyse. Hvis personen fortatt ikke viser seg, da er avtalen at alle skal padle tilbake til basen. Basen til bølgepadlerne ligger på Geiderøya på Flekkerøy rett inn fra velegnede områder for brott- og bølgepadling syd for Oksøy fyr.

Å ha tilgang til noe slikt gjør det selvsagt lettere å raskt komme både inn og ut av padlesituasjonen. Utstyret ligger klart. – Det tar cirka 15 minutter fra vi treffes til vi er ute på havet, informerer Stokkland. Det samme gjelder når turen er slutt. Godt og vel 45 minutter etter at han har lagt inn årene, sitter han nydusjet og godt tilbakelent på kontorstolen med en kopp kaffe. Det er to helt ulike verdener som får plass innenfor dagens første timer. – Det gir noen gode refleksjoner ja, filosoferer Frode Stokkeland. Ikke bare har han unngått et monotont treningssenter. Han har praktisert noe av det han liker aller best her i verden og samtidig fått brukt tid sammen med venner som deler hans lidenskap. Vi befinner oss desidert på den mørkeste tiden av året. På denne tiden er solskinnspadlerne helt fraværende. En anne gruppe inntar bølgene. Frode Stokkland er ikke i tvil:

Det er nå det er gøy å padle!

retrett, padle i mørket
Retrett: Klokka er ennå ikke sju, men turen avsluttes. Kontoret kaller. Foto: Flekkerøy bølgepadlere

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy