2478 Views

Ute på dypt vann – og opp igjen

Oktober 04, 2023
Skrevet av:

Marte Ostmoe

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. Hva har vi padlere å bistå med innen dette feltet?

Norges Padleforbund tenker ikke bare på klatring i padlestigen og økt fysisk styrke. Som en del av våttkortstigen, tilbyr de også kurs i ledelse for padlere med psykiske utfordringer. Kurset heter ETU Ledelse Psykisk helse arrangeres to ganger i året. Modulen er tilpasset aktivitetsledere, turledere og veiledere. Etter en intens helgesamling skal deltakerne være bedre rustet til å håndtere, ta i mot og inkludere padlere som på et eller annet nivå har det vanskelig psykisk. Videre er målet for kurset er at deltakerne kan starte opp tilbud i sin klubb, og da gjerne på dagtid, tilrettelagt målgruppen.

Lidelser og plager

Ifølge Folkehelseinstituttet er det flere og flere mennesker i Norge som sliter med psykiske utfordringer. Det er imidlertid hensiktsmessig å skille mellom psykiske plager og psykiske lidelser. Når vi snakker om plager, peker dette på forbigående opplevelser av nedstemthet, uto og engstelse. Begrepet «psykisk lidelse» bruker vi snarere når symptombelastningen er stor og kan diagnostiseres. Vi snakker her om en eller annen form for tap av funksjonalitet som går ut over det sosiale liv, skole eller jobb.

Trist
Mørke tall: Antall mennesker som sliter psykisk øker stadig. Unge kvinner topper statistikken.
Foto: Karina Khalilov

Vann renser

Fysisk aktivitet og kan hjelpe mot psykiske plager. På Helse Norges nettsider finnes mange gode råd. Det er heller ingen hemmelighet at sosialt samvær og følelsen av felleskap kan forebygge og hjelpe. Helse Norge sier det slik: – Velg en aktivitet som du liker og føler du får til.

Frisk luft kan også ha en oppkvikkende effekt. I møte med kompetente ledere fra Norsk Padleforbund får både nye og gamle padlere muligheten til å utfordre seg selv i trygge omgivelser. Målet er opplevelsen av mestring.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy