3740 Views

Sæteråa må bare oppleves

Elven starter på grensen mellom Nes Kommune og Sør Odal Kommune. Og man krysser den med bil langs FV175 mellom Årnes og Skarnes på sørsiden av Glomma.

September 27, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Man starter fra Disenå ved et flott opparbeidet grøntareal med benker, utegrill og toaletter. Her er det tilrettelagt for badende og et flott sted å sette ut kajakker. Man padler så medstrøms Glomma ca. 100 meter før man svinger inn i Sæteråa.

Når man har passert under jerbanebrua og tunnelen under RV175 kommer man inn i et eldorado med vadefugler, ender, bever og rådyr.
Vel inne i åa slynger den seg i krappe svinger ca. 6 km oppover mot Skøyensagen.

På forsommeren er det fantastisk bare å sitte i kajakken og høre lyden av vakker fuglesang mens man senker skuldre og bare nyter livet.
Padler man stille og forsiktig kan man nesten være sikker på å møte Hr. Bever rundt neste sving.

I mai er det mye vann i åa, noe som fører til at vannet går godt inn over land. Her skapes det store grunner man kan padle over, og her holder Gjedda til. Noen ganger hopper man litt i kajakken når de største eksemplarene skyter fart rett under åra.

 

 

Vakker natur.

 

Når man nærmer seg Skøyensagen smalner åa kraftig og man må snirkle seg frem mellom kvister og trær. Dette gir en flott opplevelse av å være tett på naturen. Vel fremme ved den lille demningen kan man leke litt i strømmen eller bare slappe av litt mens man hører vannet fosser. Bedre meditering skal man lete lenge etter.

Man kan dra kajakken ovenfor demningen ved Skøyensagen og fortsette en snau kilometer til. Men den resterende padlebare strekningen har så tett vegetasjon at dette ikke er verdt strevet. Men har du sterk utforskertrang kan du i alle fall si at du har padlet hele åa 🙂

Padler man slik som oss og er på vannet kl. 18 får man med seg de fine fargene på blomster og vegitasjon på vei opp. Og er man heldig med været er det bare å nyte turen ned igjen når solen begynner å gå ned.

Beregn god tid på denne turen. Totalt er turen kun 12 km, men 4 timer går utrolig fort når man sitter og smygpadler for å komme tettest mulig på dyrelivet. Det finnes flotte rasteplasser langs hele åa.

 

 

Enkelte steder padler man nærmest under trærne.

 

Tidlig morgen eller ettermiddag/kveld anbefales. Denne perioden er Beveren mest aktiv. Elg og Rådyr beiter og drikker langs åa i tidlige morgentimer, men man må være stille.

På vår tur så vi utallige bever, samt rådyr som løp langs vannkanten.
Ender er det rundt hver eneste sving, og IPODen kan du legge igjen hjemme. Fuglesangen langs åa er god nok underholdning hele veien.
Sæteråa får terningkast seks 🙂

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy