6693 Views

Smart padleseil med enkel håndtering

Padling har testet West System sitt padleseil, ”WindPaddle”, under varierende vindforhold. Vår konklusjon er at dette er et utmerket hjelpemiddel for en kajakkpadler, spesielt på lengre turer. Noe av det beste med seilet er at det slår seg automatisk opp på et øyeblikk, og at det er enkelt å håndtere. Det er imidlertid en fordel om båten din har et ror som styres ved hjelp av pedaler.

Januar 25, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Vi har testet Adventure versjonen av seilet på en singel kajakk, Boreal Baffin, på de ytre delene av Vestlandskysten. Seilet fungerte best på lange, åpne fjorder med stabil vind, og som naturlig er, litt dårligere mellom holmer og skjær med varierende vindforhold. ”Windpaddle” er svært enkelt å bruke, men det er smart å ta en rask kikk på bruksanvisningen først.

Overivrig

Selv var jeg kanskje litt for overivrig på en tur over Fensfjorden. Plutselig oppdaget jeg at vinden hadde tatt seg opp litt. Det var forhold til å seile. Padleåren ble raskt stukket under en strikk. Så ble stroppen som holder seilet sammen ble fjernet, og vips så sto seilet spent ut i full størrelse, før jeg hadde fått festet det til dekket. Seilet ble raskt sluppet forover, slik at vinden slapp taket. Deretter var det bare å feste de to stroppene til dekkstauet på hver side, ta tak i styresnoren og dra seilet i aktiv posisjon igjen, så ”føk” jeg av gårde i to-tre knop.

 

Det riktige er selvsagt å gjøre det i motsatt rekkefølge. Seilet beholdes sammenslått, men uten stroppen som holder det sammen på. I stedet stikker du det under dekksstrikken foran cockpit. Festene med plastkarabinkroker i enden festes til dekksliner eller andre festpunkt på hver side av kajakken, så kan du padle i fred og ro til du bestemmer deg for at det er tilstrekkelig med vind, eller at det er tid med en pause fra padlingen. Da er det nemlig bare å ta tak i styresnoren, nappe seilet løs fra strikken, og i løpet av ett sekund så er det operativt i full størrelse.

 

Bra med frisk vind

La meg med en gang gjøre det klart at det er fordel med litt vind på Windpaddle Adventure versjonen på litt under en kvadratmeter, ferdig oppslått. Med fire fem sekundmeter vind siger du forover, men ikke særlig raskt. Men om du ikke har det spesielt travelt, og trenger en pause er det greit nok. Tar vinden seg opp litt blir opplevelsen en helt annen. Jeg padlet sammen med to padlekamerater, også de i hver sin singelkajakk, og når vinden kom opp i frisk bris og kanskje litt mer i kastene, måtte mine venner ta i for å holde følge. Og jeg brukte bare seilet. Herlig!

 

Jeg har en kajakk med skegg, som svinger flott ved kanting, men der svinging ikke er like enkelt med seil. Jeg hadde i alle fall litt problemer med styringen, ikke når vinden kom rett aktenfra, men når den kom litt skrått mot akterskipet. Også ved bølger ble det vanskelig å holde retningen, selv om vinden kom fra riktig retning. Jeg brukte både kanting og åre, og jeg tror opplevelsen hadde blitt en annen med en kajakk med ror. Men for all del, det gikk for så vidt greit å holde retningen, men åren måtte brukes aktivt.

 

 

Du har brukbart utsyn fremover gjennom et laminert plastvindu midt i seilet.

 

Festet styresnor

Problemet er at man bare har to hender. Med ror og pedaler er det ikke noe problem, men med ene hånden på styresnoren og med en åre som av og til måte flyttes over på motsatt side, ble det litt klabb og babb til tider, spesielt når vinden var på sitt sterkeste. Jeg hadde imidlertid en stor karabinkrok til slepetauet hektet inn på den ene skulderstroppen til vesten, i forkant. Der festet jeg styresnoren til seilet, og seilingen ble langt enklere. Hvor smart dette er om det skjer noe uforutsett, vet jeg ikke, men handlingen av seil og åre gikk langt mer smertefritt, og jeg hadde hele tiden en hånd fri. Jeg la også styrelinen bak nakken til tider, noe som også fungerte fint.

 

Om du synes vinden blir i sterkeste laget, og det begynner å gå for fort, er det bare å senke seilet ned i plan med båten slik at det ikke fanger så mye vind. Eller du kan slippe det helt ned på dekket, slå det sammen og padle i stedet. Padleseilet er utstyrt med et gjennomsiktig stort laminert vindu midt i seilet, slik at du hele tiden har oversikt fremover. Vinduet kan brettes, bøyes og utsettes for mye uten at det blir ødelagt. Seilet er produsert i samme type polyester materiale som brukes på store racing båter. Det er derfor solid, slitesterkt og absorberer heller ikke fuktighet og blir tungt om det dyppes i vann. Det erfarte vi flere ganger, når vinden brått endret retning og seilet klappet sammen og kom i kontakt med sjøen.

 

Seiling i sidevind

Det går også an å seile i vind som kommer ganske skrått inn bakfra. Jeg prøvde, og klarte det, selv uten ror. Med ror er jeg sikker på at det vil fungere problemfritt. Men du trenger å holde styrelinen i hånden for å regulere seilets stilling. Av og til ved litt sterk og skrå vind, svinger seilet fra side til side, og man føler at det når som helst kan klappe sammen. Derfor er det smart å eksperimentere litt med hvor du plasseres bunnfestene til seilet eller hvor høyt du holder styrelinjen. Etter litt prøving og feiling finner du en perfekt posisjon.

 

For undertegnende var padleseil en ny og artig opplevelse. Under kryssing av brede fjorder eller padling langs lange fjordstrekk, hvor man stirrer på ett og samme nes i flere timer, er det herlig å kunne slå opp et seil. Du kan ta deg en velfortjent pause mens milene glir unna. Litt av problemet er at du kanskje lar deg friste til å droppe hele padlingen. Det er ikke meningen. Et padleseil er ment som et hjelpemiddel og som en anledning til å få et lite avbrekk i padlingen. Ønsker du å seile er det bedre å satse på andre farkoster.

 

Tekniske data:

WindPaddle Adventure                                             Wind Paddle Cruiser

Diameter oppslått           106,7 cm                             142,24 cm

Diameter nedpakket       38,1 cm                               50 cm

Seilflate oppslått             0,8937 m2                           1,589 m2

Vekt                              368,5 gram                          623,7 gram

Veiledende pris              kr. 1.290,-                           kr. 1.595,-                                          

Forhandler: West System Norge AS

www.westsystem.no

www.windpaddle.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy