5427 Views

Ingen visste at det ble springflo om natta!

De tre brødrene  legger endelig ut på padleturen de har planlagt i ett år. Forholdene er perfekte der de glir gjennom Raftsundet på veg mot majestetiske Trollfjorden. Klokken 03 i natt kommer de til å flyte rundt på sine oppblåsbare luftmadrasser, sovende, men det vet de ingenting om nå!

Mai 12, 2022
Status kl 03! Veldig vått og ingen kajakker! Foto: Torleif Utnes.
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Her kan du nyte opplevelsen til de tre brødrene Arnt, Odd-Magne og Torleif Utnes da de dro på kajakk- og telttur i majestetiske Trollfjorden, uten å ane at i kveld blir det springflo med vannstand 48 cm høgere enn middel høyvann!

1

Raftsundet er tilbakelagt, nå nærmer Trollfjorden seg! Foto: Torleif Utnes.

Topp stemning
Etter rundt 20 km på silkeføre gjennom Raftsundet, glir de inn gjennom munningen av den kjente Trollfjorden. Det er t-skjorte vær og stemningen på topp. Fjorden ligger i grenseland mellom Lofoten og Vesterålen og er omgitt av bratte, ville fjell på over 1000 meters høyde, med flere små breer. Den er mest kjent for den 70 meter smale munningen mellom stupbratte fjell. Turistnæringen omtaler munningen som «skremmende storslagen»!

Vel inne i fjorden slås telt og lavvo opp på en flott gressbakke med bålplass etter tidligere gjester. Leiren ligger perfekt til like ved en rolig elv, på tørr tørr grasbakke, og med utsikt rett mot Trollfjordens smale munning. Etter en rolig kveldstur stekes det biff på stormkjøkkenet. I den vindstille kvelden kommer både en hollandsk seglskute og Hurtigruten inn gjennom den smale munningen. Begge snur rolig og kjører ut igjen. De tre brødrene observerer to italienske seglbåter som ligger ved land lengre borte, ellers er de alene. Rundt midnatt kryper de inn i soveposene og sovner raskt til elvesusen etter en lang dag utendørs.

-Torleif! Vi flyt!
Tre timer etter våkner de opp. Vannstanden inni i teltet er 15 cm, alle kajakkene er forsvunnet og det er ingen mobildekning!

-Jeg våknet av at soveposen limte seg til kroppen, og det nyttet ikke å presse den ut for den kom like fort tilbake! Da jeg snudde meg for å rette soveposen ut, svelget jeg sjøvann! Jeg bråvåknet selvsagt, og da jeg så bort på min bror Torleif, så lå han flytende og sovende på sitt oppblåsbare liggeunderlag! Jeg hadde ikke oppblåsbart liggeunderlag, og lå derfor fortsatt på teltgulvet! Klokken var 03 og Arnt vekket straks sin flytende bror med ordene: –Torleif, vi flyt! Arnt beskriver levende opplevelsen korte tre timer etter at de la seg.

Det blir hektisk aktivitet inne i tunnelteltet. Vannet når rundt 15 cm opp over teltveggen. Alt er vått. Sovepose, klær, liggeunderlag, sko, mat, telefon. De åpner teltdøra og oppdager at hele området står under vann! Alt de hadde i teltleiren tre timer tidligere flyter nå utover i fjorden. Og de tre kajakkene er borte!

Tomme kajakker midtfjords
Odd-Magne lå i telt like ved, og forteller at han våknet av levenet fra brødrene i naboteltet.

-Etter å ha sett de to vassende rundt i bare trusa, fikk jeg på meg de våte klærne, forteller Odd-Magne. Langt utpå fjorden skimtet vi kajakkene. Det er ikke mobildekning i området så vi kunne ikke ringe noen. Vår store frykt var at noen skulle oppdage de tre tomme kajakkene midtfjords i Trollfjorden og dermed utløse en enorm redningsaksjon!

Odd-Magne løper bort til de to italienske seglbåtene lengre inne i fjorden. De har en gummibåt liggende. Klokken er 03 på natten, ingen responderer på Odd-Magnes rop eller banking, og han våger ikke tyvlåne gummibåten. Enda lengre borte ligger en liten bygning tilhørende Trollfjord Kraft. Ved kaien ligger en arbeidsbåt med en liten gummibåt på taket av styrhuset. Heller ikke her får Odd-Magne kontakt med noen.

6

Under vann! Foto: Torleif Utnes.

Må man så må man!
Odd-Magne snur seg og ser utover fjorden. Det ligger klær, mat, padleutstyr og annet materiale og flyter, og han bestemte seg for at de bare måtte få hentet disse kajakkene! Han klatrer derfor opp på styrhustaket på arbeidsbåten og løsner gummibåten. Sammen med Torleif ror de drøye 500 meter utover i fjorden og får tak i kajakkene. Flytende utstyr, klær og mat samles opp på returen mot land. Gummibåten til Trollfjord Kraft ble løftet opp på plass etter bruk. Tusen takk for lånet, sier Odd-Magne og bruker Padling som kanal til å takke Trollfjord Kraft.

Tøy og soveposer blir hengt opp på snorer mellom bjørkene, og til alt hell får de fyr på en fyrstikk slik at det blir varm kaffe til kalde kropper. Spagettien har Trollfjorden allerede laget klar, men ingen føler for kald saltvannsspagetti direkte fra posen! I stedet blir tubeost og litt halvbløtt brød lykken her tidlig på morgenkvisten. Brødrene innser at alt er for vått til å fortsette. De må avbryte turen de har planlagt i et år.

–Vi mener at vannstanden må ha vært vesentlig høyrere enn ved springflo på grunn av at vi så sveiseapparat og annet verktøy ligge under vann ved Trollfjorden Kraft. Det fløt også en god del bygningsmaterialer, og Trollfjord Kraft burde kjenne til de lokale forholdene, konstaterer de tre brødrene.

7

Vil du smake Trollfjordens egen pasta? Foto: Torleif Utnes.

Kartverkets statistikk
Søk i statistikken til Statens Kartverk viser at det på dette tidspunktet var, ved nærmeste målestasjon (Kabelvåg), observert maksimal vannstand på 317 cm relativt til sjøkartnull. Det var 48 cm høgere enn middel høyvann, og karakteriseres som springflo. For å dykke ytterligere ned i statistikken, så var denne springfloa 13 cm høyere enn middel springflo for området, og altså mer enn nok til at gressmatta i teltleiren ble oversvømt!

At tidevannet innimellom går høyrere enn vanlig er ikke noe nytt. Ute på havet kan forskjellen på høy- og lavvann være en meter, men langs land kan forskjellene være mye større på grunn av lokal geografi. I Sør-Norge ligger tidevannsforskjellen på rundt en halv meter, men i Nord-Norge kan den være opp mot fire meter. Springflo, altså ekstra høyt høyvann, får vi når sola, månen og jorda står på linje.

8

Nydelige forhold blant fjell og fjord. Foto: Torleif Utnes.

Sjekk ditt område!
Som kajakkpadler på saltvann bør man følge med på tidevannet, særlig i områder man ikke er kjent i eller områder med velkjente, sterke tidevannsstrømmer. Tidevannet strømmer med høyest hastighet i tredje til fjerde time etter høyvann og lavvann. Ved padling gjennom trange innløp, over grunne terskler og i smale sund kan man derfor komme ut for sterk strøm til tross for at man kanskje har padlet samme sted tidligere på helt rolig vann. Broder Arnt avslutter med den morsomme tankerekken.

-Hva om jeg også hadde hatt oppblåsbart liggeunderlag? Da hadde også jeg flytt sovende på vannet og ikke merket noe. Jammen skulle vi ha stilt oss mange spørsmål om morgenen når vannet var borte og vi ikke ante hva som hadde skjedd! Hvorfor er alt vått? Hvor er kajakkene? Hvor er tingene våre? Hva har skjedd?! På spørsmål om brødrene har gjennomført turen i ettertid, svarer Arnt raskt.

–Nei, men vi har snakket om det. Da blir teltleiren satt oppå en fjellhylle og kajakkene boltet fast!

 

Her sjekker du tidevannet for ditt område:
HER sjekker du tidevannet for de neste to døgn!

HER får du tidevannstabeller for utskrift!

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy