7843 Views

Camp-x Backpacker 1 gapahuk

Jeg har et godt brukt 20 år gammelt Helsport Stetind-telt. Det er egentlig mer enn lett nok (1,67 kg), men det har irritert meg at den innvendige høyden kun er 90 cm, slik at jeg aldri kan sitte helt oppreist. Jeg var på jakt etter et nytt lett telt, med bedre innvendig høyde. Etter å ha prøvesittet og ligget i en Campx gapahuk, tenkte jeg at det til tross for en nesten mistenkelig lav pris var en interessant telt-hybrid som fortjente utprøving.

Juli 08, 2018
Skrevet av:

administrator

Når man pakker ut denne gapahuken, merker man at materialer og løsninger er billige og svært enkle. Teltstengene virker såpass spinkle at man føler de må tres forsiktig i stangkanalene for at leddene ikke skal knekke. Til gjengjeld er teltpluggene tunge og solide, hele 25 gram pr stk. Det følger ikke med noen bruksanvisning, men oppsettet er ganske enkelt, blant annet fordi det ikke er noen fikling med barduner.

 

Forventninger

Så hva kan man egentlig forvente av et produkt som koster mindre enn en tiendedel av et kvalitetstelt i samme størrelsesorden? For å starte med det positive; dersom du ikke er lengre enn rundt 1,80 m, er det fullt mulig å overnatte her. Da har du også plass til diverse bagasje ved siden av deg. Alternativt kan to barn opp til åtte-ni år sove her, og de vil nok oppleve teltet som romslig. Man kan sitte oppreist inne uten å komme borti taket, noe som slett ikke er en selvfølge i minimalistiske telt.

Backpacker 1 er også en artig konstruksjon ved at den gir muligheten til å sitte og spise med åpen dør, i et tørt rom med flott utsikt. En liten overbygning som strekker seg førti centimeter ut i overkant av åpningen gjør at man her kan sitte rimelig tørt selv i regnvær, alternativt få beskyttelse mot sollys. Når glidelåsen er helt åpen kan døra fungere som et slags utendørsgulv til frokosten. Siden teltet er selvstående er ikke pluggene strengt tatt nødvendige, noe som senker totalvekten til 1400 gram. For gramjegere er det faktisk mulig å spare inn mye mer. Jeg har testet en overnatting der jeg droppet de to korte stengene, festet bakkanten av teltet med to lette alu-plugger, og hovedbuen i forkant av teltet med en bardun og plugg. Det ga en totalvekt på rundt 1,1 kilo, fortsatt med innvendig sittehøyde og ingen problemer med å sove. Da snakker vi om et virkelig lett krypinn.

 

Begrensninger

Samtidig er det åpenbart at Backpacker 1 har noen begrensninger. Med tynne teltstenger og ingen barduner er det høyst uvisst hvor mye vind det tåler. Jeg ville nok ikke satset på at det tålte vindhastigheter på mer enn frisk bris (10,7 m/s), som igjen setter noen krav til ly på teltplassen. Ventilasjonen er begrenset til det rundt 20 cm brede myggnettingfeltet øverst i døra. Blir det varmt og du ønsker mere lufting, må du åpne døra og risikerer selvfølgelig også å slippe inn all verdens insekter. Teltet er testet i noe regnvær og har så langt holdt tett. Det blir noe kondens på innsiden av duken etter regnvær, og det kan bli noe fukt i enden av soveposen. Lukten kan også nevnes, det er en merkbar og svakt ubehagelig plast-lukt inne i teltet når det er nytt, men det har avtatt ved bruk.

Den spesielle kombinasjonen av et enlagstelt og en gapahuk, gjør Backpacker 1 til en enkel lettvekts overnattingsmulighet. Det er mindre egnet på vindutsatte steder, og har begrenset med ventilasjon. Det kan likevel være et aktuelt telt i flere sammenhenger, både padleturer, og sykkel-/ vandreturer i lavlandet. Det er eksepsjonelt rimelig, og kan være en inngangsbillett til friluftsliv til de som ikke har, eller ikke ønsker å bruke, tusenvis av kroner på et telt. Jeg vurderer Backpacker 1 som et av de sjeldne kjøpene der man føler man faktisk får mer enn det man betaler for.

 

Camp-x Backpacker 1 gapahuk

Veil. pris: 399.-. Vekt: 1,55 kg komplett, inklusive seks plugger på til sammen 152 gram, og tre stenger på totalt 560 gram. Brukt: ti netter, padle- og sykkelturer. Info: xxl.no. Beskrivelse: En-duks gapahuk i polyester, oppgitt vannsøyle er 2000 mm. Lengde 235 cm, bredde 125 cm, innvendig høyde 115 cm. Ingen barduner eller bardunfester. Det øverste feltet i døra er myggnetting. En innvendig lomme.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy