Lesertips

Lesertips er sendt inn fra våre lesere. Her kan du lese om tips til turer, utstyr, kajakk, bekledning og mye mer. Kanskje du har noen tips du vil dele?

Skotørker

Sure padlesko og hansker er et velkjent problem for padlere. Neopren som brukes rett mot huden, får ofte en egen lukt, og den er som regel ikke av det gode. Det gjør igjen at mange henger eller setter utstyret ut til å tørke i friluft.

En håndholdt VHF-radio koster ikke så mye.
VHF i kajakk

I denne utgaven har vi fått et tips fra Ronny Riise, fulltids padlekursholder, ivrig bruker av sjøen og NPF Veileder hav og International Coach i British Canoeing. Han er også ganske sikkert den som har holdt flest padlekurs på Vestlandet. Riise forteller:

303 Aerospace protectant

303 er et begrep i padlemiljøet. Det brukes på lateksmansjettene på padlebekledning og på gummiluker. På lukene har stoffet to funksjoner; det beskytter lukene mot uv-stråling og det gjør dem mye lettere å få av og på.

Vakre labyrintar ved Tysnes

Denne artikkelen er mellom anna frå nordsida av Tysnes, frå dei tronge sunda mellom Våge og Malkenes, med Bjørnafjorden utanfor. Ein førstegongspadlande i området vil oppleve sunda mellom øyane og holmane som ein labyrint. Enkelte passasjar er så smale og grunne at det på fjøre sjø er vanskeleg å komme gjennom sjølv med kajakk.

Smart hempe på dekkstrikk

Lesertipset i dette nummeret kommer fra Alf Andreassen i Alfa Fritid. Han er en meget kunnskapsrik og erfaren padler, og lanserer med dette en løsning for å gjøre det enklere å få tak i strikkene på dekk.

JIF skurekrem

Tipset i dette nummeret kommer fra daglig leder i Eian Fritid AS, Hege Suarez Eian. Hun har et enkelt, billig og genialt tips til vårpussen av kajakken.

Kart og kompass

Hans Ove Galtung er en meget erfaren havpadler fra Bergen. Han har padlet så og si hele Norskekysten i tillegg til hyppige turer i Bergensskjærgården og Nord- Norge. Han vil slå et slag for de ferdighetene man opparbeider seg gjennom personlig erfaring over tid:

Termosvann til hanskene

I sist nummer skrev jeg at jeg fryser lett på hendene. Her vil jeg komme med et tips jeg lærte ute på en holme en iskald vinterdag. Det er like enkelt som det er virkningsfullt. En kamerat hadde med en termos ekstra med varmt vann, tok hanskene mine og helte dette oppi og tømte ut «Ta på deg hanskene nå!». Det var en enorm forskjell for de frosne fingrene mine å komme ned i varme hansker.

Dekksrigg for brottpadling eller vinterpadling

Dette tipset fikk jeg av Einar Magnussen, som er en gammel ringrev i padlemiljøet og som har et åpent og nysgjerrig sinn. Han lærte dette trikset i Danmark der surfeveteranene så behovet for å kunne gripe raskt og sikkert om dekkslinene på kajakken, noe som ikke alltid er så lett når de ligger rett mot skroget.

Kompakt og solid taueline med hurtigutløser og øye til å feste karabinen, som har stor åpning for raskt utkast og lett pakking.
Whetman Sea Bean Elite Towline+

Jeg mener at en god taueline er det viktigste utstyret en padler bør ha i tillegg til det helt opplagte; bekledning, vest, åre og spruttrekk.

Kajakktralle fra Seakayakinguk

I denne utgaven vil jeg komme med et tips selv. Jeg har prøvd mange kajakktraller i min padlekarriere, og fram til nå har jeg brukt en tralle fra Eckla som har fungert fint. Men den er stor og krever godt feste til kajakken om den skal brukes på ujevnt underlag.

Sko med feste på svabergene

Christin Larsen er helårspadler opprinnelig fra Senja og har padlet mye rundt om i landet de siste årene. Hun er aktiv i Os padleklubb og en humørspreder av de sjeldne. Hun vil framheve betydningen av gode sko.

Kort taueline på dekk

Anja Rydning er en ivrig helårspadler i Bergen som har laget seg et lite arrangement av bånd, utløser og karabinkroker på framdekket. Dette mener hun er et godt hjelpemiddel ved padling, og har alltid denne festet på dekk og klar til bruk.

Camp-x Backpacker 1 gapahuk

Jeg har et godt brukt 20 år gammelt Helsport Stetind-telt. Det er egentlig mer enn lett nok (1,67 kg), men det har irritert meg at den innvendige høyden kun er 90 cm, slik at jeg aldri kan sitte helt oppreist. Jeg var på jakt etter et nytt lett telt, med bedre innvendig høyde. Etter å ha prøvesittet og ligget i en Campx gapahuk, tenkte jeg at det til tross for en nesten mistenkelig lav pris var en interessant telt-hybrid som fortjente utprøving.