4441 Views

Breiflabb

For alle som liker fisk og ønsker et eksklusivt måltid til padleturen, er breiflabb et utmerket valg. Har du først fått tak i en fersk, god råvare, så er det bare å hive seg rundt. Du trenger ikke en lang rekke av ingredienser og tilbehør for å imponere eller skape et festmåltid; breiflabben vil uansett komme til å spille hovedrollen.

November 01, 2019
Breiflabb servert med moste poteter, stekt bacon og paprikasnadder, puré av brokkoli og ferske basilikumblader, og en smakfull sjy fra steking av ulike ingredienser. Unngå å steke breiflabben for mye; stekt fisk blir best når fiskestykkene er saftige og smidige. Dampsteking – med lokk – kan være et bra alternativ; da vil vi lettere lykkes med å beholde saften i fiskestykkene.
Skrevet av:

administrator

Det finnes et hav av breiflabboppskrifter å velge i på nettet, men personlig er jeg tilhenger av å gjøre det enkelt – i alle fall på padleturer. Ikke strev etter å kreere altfor mange avanserte smaker, men la heller de iboende smakene i råvaren bli løftet frem og få skinne gjennom «riktig» tilbehør. Dersom vi kan oppnå spennende og harmoniske smakskombinasjoner uten å bruke altfor mye krydder, så er det som oftest et stort pluss. Skulle du være uheldig og få flere dager gammel råvare fra ferskvaredisken, har du mulighet til å kamuflere smaken gjennom «hardere» krydring.

Breiflabb er utmerket til grilling – på grunn av den faste, smidige konsistensen. Men her har jeg valgt to varianter der pannestekt fisk er utgangspunktet for dem begge. I den første kommer breiflabben med kokte poteter, stekte gulrøtter, trukket brokkoli og en fløte- / rømmesaus med reker til topping. I den andre varianten er følget moste, kokte poteter, stekt bacon og paprika, og en grov puré av kokt brokkoli, fersk basilikum og noen eddikdråper. Jeg vil også anbefale at du nyttiggjør deg sjyen fra stekingen av bacon, paprika og fisk. Den vil tilføre både saft og deilige, naturlige smaksessenser.

 

Alt. I

Koking av potetene er det som tar lengst tid. Ønsker du at tilberedningen «on location » skal ta kortest mulig tid, så koker du like godt potetene hjemme. De vil da behøve enda kortere varmebehandling enn det som kreves for å steke fisken. Brokkoli trekkes på stedet. Kok opp vann. Legg i brokkolikvastene når kokeboblene kommer til overflaten. Skru nesten helt av varmeeffekten på brenneren, slik at det ikke koker, men at vanntemperaturen ligger rett under 100 grader. La kvastene trekke 3 – 4 minutter, før de tas ut av vannet. Rens og kutt opp gulrøtter i tre – fire millimeter tynne skiver og fres disse på panna, enten for seg selv eller sammen med breiflabbstykkene.

Steketiden for breiflabben vil avhenge av både varmeeffekt på stekepanna og av størrelse på fiskestykkene. Bruk relativt høy varme, men unngå å svi breiflabben. Ønsker du å ha «rene», hvite stykker når måltidet skal serveres, bør du unngå å steke dem på alle sider. Bruk da lokk eller aluminiumsfolie over for dampsteking. Tre – fire minutter vil normalt være tilstrekkelig for ikke altfor store «breiflabbkoteletter».

Det er lite hokuspokus som behøves dersom du har skaffet deg fersk breiflabb. Råvaren, oppskjært i passelige porsjonsstykker, vil bli forvandlet til en kongelig delikatesse på få minutter i stekepanna. Ingen marinering. Ingen melblanding. Bare en kombinasjon av stekeolje og smør. Gjør det enkelt – med få ingredienser – i alle fall når du er på padletur. Breiflabb i fløte-/ rømmesaus med kokte poteter, stekte gulrøtter og trukket brokkoli er uansett et herremåltid – om ikke kongelig!
Det er lite hokuspokus som behøves dersom du har skaffet deg fersk breiflabb. Råvaren, oppskjært i passelige porsjonsstykker, vil bli forvandlet til en kongelig delikatesse på få minutter i stekepanna. Ingen marinering. Ingen melblanding. Bare en kombinasjon av stekeolje og smør. Gjør det enkelt – med få ingredienser – i alle fall når du er på padletur. Breiflabb i fløte-/ rømmesaus med kokte poteter, stekte gulrøtter og trukket brokkoli er uansett et herremåltid – om ikke kongelig!

 

Fløte- og rømmesaus får du selvsagt fra fløte og rømme. Når pannestekingen av fisken går mot slutten heller du i godsakene. Ønsker du en tykk saus trenger du ikke fløte. Det aller siste er rekedrysset, etter at gassbrenneren er skrudd av. Rekene skal egentlig ikke ha varmebehandling; får de for mye av det vil de bli seige.

 

Alt. II

Kok brokkolien til den er blitt myk. Mos den antioksidantrike grønnsaken og lag en puré av brokkoli og ferske basilikumblader. Noen dråper eddik kan være greit for konsistensen. Puréen kan du lage hjemme; den behøver ikke være varm ved servering, men det skader selvsagt ikke at den er det. Rens og skjær opp grovkuttede poteter, som så kokes til de er myke. Mos potetene med eltejern og tilsett en smørklatt og litt naturell-yoghurt eller rømme, ved behov. Tilsett salt og krydder etter ønske.

Oppkuttede baconbiter og paprikastrimler stekes på panne i en blanding av vegetabilsk stekeolje og smør (gjerne bare smør, dersom det inneholder rapsolje eller annen stekeolje). Siden baconet gir en del saltsmak kan det være smart å redusere bruken av salt på selve fiskestykkene. Men salt, pepper og fiskekrydder bør være tilgjengelig for padlevennene dine når måltidet serveres.

Steking av breiflabb – som for alt. I, men uten fløte-/ rømmesaus og pillede reker. Bruk gjerne sjyen fra steking av bacon, paprika og breiflabb; den vil inneholde masse deilige smaker.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy