This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Frokosten har lenge vært måltid nummer en. Ikke bare det første. Men det viktigste. Nå rokkes det på denne sannheten.
– Middagen, skriver Marit Kolby og Hanne Fisher – det er dagens viktigste måltid. Årsaken er ganske innlysende. Det er gjerne nå vi spiser sammen. Det er nå vi får i oss en kombinasjon av vitaminer, fett og protein. På tallerkenen ligger grønnsaker, kjøtt og fisk. Det er nå vi skal fylles av nye krefter!
Kanskje har du hørt at frokosten er dagens viktigste måltid? Det er vi helt uenige i!
Spesielt for dem som i løpet av en lang dag bruker mye energi, eksponeres for vær og vind og i tillegg bruker mye hjernekapasitet til vurderinger og strategi, er middagen et viktig satsningsområde. Skal du få resultater, da slurver du ikke med næringssammensetningen her. Men hvordan komponere gode middager hver dag? Hva skal vi egentlig spise?
Middagen tar kaka
Spørsmålet er så relevant at det faktisk er blitt bokas tittel. Og joda, forfatterne tar med både frokost, lunsj og middag – til og med desserten gir de oss. Likevel er det altså middagen som er måltidet nummer en. Her inngår eksempelvis ekte kraft kokt på knoker og avskjær. Et suipertips er eksempelvis å ikke kaste avskjæret og skrell fra grønnsakene. Hvis du ikke har tid med det samme – finn fram en lynlåspose og legg det hele i fryseboksen. Når du skal lage kraft neste gang, da legger du det frossent rett i kjelen.
Mye mat, lite avfall
Mange av oppskriftene i kokeboka viser til retter som kanskje er bedre dagen etter. Ikke minst kan de spises som rester. Med andre ord blir det ikke bare styrkende måltider, men også mindre svinn. Enkelte tips kan virke litt vel enkle. Har vi virkelig sunket så dypt at vi ikke vet hvordan vi lager en enkel hvit saus? Kanskje har vi det? Hva skal vi spise kan på mange vis sammenlignes med Ingrid Espelid Hovigs blå-og hvit-rutete kokebok. Maten tas på alvor, det er reelle oppskrifter som tar sulten på alvor.
Samtidig skriver vi 2024 og en god kokebok må også, som denne, inkludere mål om lite avfall og mye mat for pengene.