4652 Views

Backpackere med padleårer på øyhopping

Det var Helgelandskysten med øyene som ble sommerens unike padleopplevelse, og det som backpackere med padleårer.

Januar 05, 2015
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Litt betenkt på kjøringen nordover pakket vi ryggsekkene, tok et godt grep om vingårene våre og kjøpte minipris hos NSB til turen Oslo – Mosjøen. Både vi og årene kom vel frem, kun stoppet av solslyng på Nordlandsbanen! Akkurat solslyng er vel ikke det vi forventet her, men det lovet definitivt godt for de neste ti dagene med padling!

Bilde 1 Backpackere venter på ferga

Backpackeren venter på ferga som alltid kommer.

Flott kajakker ventet

Sandnessjøen er et godt utgangspunkt for å nå øyene med hurtigbåtene og fergene som kommer og går når vi trenger de. Første stopp var Seløya i Herøy kommune. Med kun årer hadde vi funnet frem til Seløy Kystferie, som skulle ordne både overnatting og kajakker til oss. Vi skulle padle dagsturer og gleden var stor over leilighet ytterst på brygga og to fine havkajakker som ventet.

Ørn

Du får garantert se havørn på padleturer på denne dele av kysten. 

 

Så var det været da. Det var strålende med bris fra nord og nesten skyfri himmel. På den første padleturen kom gåsehudopplevelsen. Etter å ha padlet et par timer rundet vi et nes, og der sto den, havørnen, og det kun 20 meter fra oss. Snart ser vi en til og de bare står der og speider utover havet. For to søringer med base i indre Oslofjord stoppet nesten pusten en liten stund. Enkelte ganger er man glad for kameraet i cockpiten, denne dagen var en sånn.

Bilde 3 Makrell på kajakkturen

Nå blir det stekt makrell til middag.

 

Stor padlelykke

Herøy med Seløya byr på flott padling, kritthvite strender, øyer både i sør og vest, spektakulær utsikt til Dønnamannen og De syv søstre. Strandhugg, bading, torsk og makrell fisket fra kajakken. Fisken sammen med medbrakt vin og litt grønnsaker og fløte fra Jokerbutikken, gav sommerens beste fiskesuppe. Padlelykken tok oss med storm de første dagene på Helgeland! Tropenatt var det også.

 

Turen gikk videre med hurtigbåt via fjelltur og lundefugler på vakre Lovund til verdensarvøya Vega. Også her hadde vi funnet en som leiet ut kajakker, Vega Opplevelsesferie. Denne gangen ventet en super toer på oss, også den i glassfiber. Det var en positiv overraskelse med kvalitet på kajakkene på turen. Sammen med medbrakte årer var utstyret bra og vi savnet ikke egne kajakker.

Bilde 7 Padler i solnedgand

Kajakkpadler i solnedgang, ved Seløya.

 

Mulighet for alle

Nord og øst på Vega er det et litt annet «terreng» enn Herøy. Det er flatere, tett med holmer og skjær, så turene kan være innaskjærs om du ønsker det. Vi padlet i morgenlyset, solnedgangen, så ørner og hegrer lette fra sine utsiktspunkt. Det var vakkert! På Vega så vi også flere som tok sine første padletak ved å delta på kajakk-kurs, så her var det muligheter og tilbud til alle.

 

Fra Nes hvor Vega Opplevelsesferie holder til, er turen mellom holmer og skjær til Handelstedet Vegstein en fin opplevelse. Turen er på rundt 15 kilometer, men kan lages så lang du vil. På Vegstein er det fint ivaretatt med museum og kafe i den gamle røde bygningen på brygga. Kafevertinnen bød på varme vafler med hjemmelaget syltetøy av rabarbra og svisker. I fjor hadde hun laget og solgt 70 glass, i år skulle 96 glass omsettes! Det smakte fortreffelig for padlerne, som hadde holdt god fart i kajakken i den fine skjærgården.

Donnamannen

Så stille er havet på en drømmedag for en padler. Her ved Dønnamannen.

Som en gotteripose

Når været slår til som i sommer, skal man lete godt for å finne noe finere enn å padle på Helgelandskysten. Det er stille, vakker, genuint, fisken biter, naturen er spektakulær og dyrelivet det samme. Dessuten er sjøkart som viser tusenvis av holmer og skjær som å åpne en gotteripose for oss padlere. Det var spennende å ta varianten med å la bilen bli igjen hjemme og basere seg kun på årer og bruke offentlig transport. Det fungerte utmerket, og var akkurat så lite stress med som vi ønsket.

 

På hjemreisen valgte vi å bytte ut Nordlandsbanen med et døgn på verdens vakreste sjøreise, Hurtigruten. Om bord der med alle turistene som lar kameraene gå varme, fikk vi enda en bekreftelse på hvor fint det er å være kajakkpadler og å være der ute hvor disse fester kameralinsene sine. Det var en god avslutning for to backpackere å sitte på dekk og la andre krefter ta den avsluttende etappen på en tur i nord som vil få god plass i minneboka!

Vega

Torsken biter i skjærgården ved Vega. Snart er den fiskesuppe.

 

Fakta:

Her overnattet og leide vi kajakk

Seløy Kystferie – www.seloykystferie.no

Vega Opplevelsesferie – www.vegaopplevelsesferie.no

For flere muligheter kontakt, turistinformasjon –           www.visithelgeland.com

Reiser du med baggasjen i kajakken er «under åpen himmel» et alternativ. Det er ubegrenset med muligheter for sanddyner å sove på.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy