4219 Views

Med kajakk i Ersfjorden

Når jeg padler utover Ersfjorden kommer jeg inn i ei anna tidsregning… Jeg studerer steder, gamle minner og husker historier jeg har lest. Alt er stille, avslappende og vakkert. Jeg avslutter gjerne dagen tilbake i Ersfjordbotn. Plutselig er jeg tilbake i travle 2010. Slik føles det hver gang.

Mai 11, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Rundt Tromsø by finnes mange spennende områder, godt egnet for kajakkpadling. Her presenter jeg den veilause Ersfjorden på Kvaløya, slik jeg opplever den fra kajakk. Fjorden strekker seg ca. 15 kilometer mot vest og ut i storhavet. Enklest er det å starte fra Ersfjordbotn som ligger kun 20 minutters biltur fra Tromsø by. Et annet alternativ er å starte fra Rekvik nær utløpet av Ersfjorden i nordvest. Rekvik ligger en times kjøring fra Tromsø.

 

Skjermet av fjell

På bilturen inn til Rekvik passerer man de flotte fjell på Kvaløya og mange gode startsteder for alternative kajakkturer. Ersfjorden er ikke spesielt vanskelig å padle i med hensyn til vær. På nordlig og sørlig vind er fjorden godt skjermet av høye fjell. Østlig vind kan ta bedre og vestlig vind står inn fjorden fra havet. Jeg liker ofte å padle nær land. Det er trygt og man kan studere detaljer bedre. Å ligge midt i fjorden er ”kjedelig”. Bredden på Ersfjorden varierer mellom 1 til 1,5 kilometer.

 

 

Oversiktsbilde over Ersfjorden.

 

Ersfjorden er veiløs bortsett fra til Ersfjordbotn på østsiden av fjorden. Det er vel det som gjør fjorden så spennende. Nordsiden av Ersfjorden er bratt og utilgjengelig til fots, mens vestsiden er litt mindre bratt. Nordsiden er usatt for store snøskred. Det ligger 4-5 mindre småbruk utover fjorden, nesten på alle de plasser hvor en liten jordlapp kunne brødfø en familie. Man hadde noen få dyr pluss gjorde fjordfiske. I tillegg var disse utvalgte bostedene ganske skredsikre.

 

Tomme hus

Etter andre verdenskrig kom motorbåter i bruk, og da kunne man raskere dra ut til gode fiskefelt. Mange flyttet innover til Ersfjordbotn og nærmere byen. Husene ble tomme. I dag benyttes mange av de gjenstående husene som fritidshus. I gamle dager bodde det mange barn her. De gikk på internatskole i Rekvik, som da var ei veilaus lita bygd, men som hadde skole.

 

 

På tur i Ersfjorden.

 

Noen barn gikk også på internatskole i Ersfjordbotn. Her var barna hele skoleuka, og hvis været var bra kunne de dra til hjemplassen sin i helgene. Rekvik var også skoleplass for flere øyer på yttersiden av Kvaløya. En bekjent arbeidet som lærer i Rekvik etter krigen. Reisen dit fra Tromsø, hovedsakelig med båt, kunne ta flere dager hvis været slo seg vrangt. Ja, tidene har forandret seg mye… Rekvik fikk fast veiforbindelse til Tromsø sist på 70 tallet. I dag kan man kjøre fra Tromsø til Rekvik på en time.

 

Forulykket i snøskred

Drar man utover Ersfjorden på sørsiden, passerer man først det lille huset ved Eliasgammen. Etter en times padling er man ute ved Spirevika, og under fjellet Stortinden. Familien som bodde her i 1906 ble 4. april rammet av et snøskred. Et sørpeskred traff huset og fylte det med snø. Tre barn på 4, 9 og 12 år forulykket i snøskredet. Huset ble ikke bygget opp igjen. 1-2 kilometer lengre ut ligger Sandholmen. Her var det et lite fiskebruk, og flere familier bodde her.

 

 

Utsikt mot Brattbergtinden. Her kan du ta deg en dusj sittende i kajakken.

 

Lengre utover var gården Kråkskard og nesten helt ytterst i fjorden, gården Maritheimen. På nordsiden av Ersfjorden er det en gård på Myrnes og en annen under fjellet Skamtind. Området på nordsiden er beryktet for store snøskred som kommer ned fra bratte områder under fjellet Hollendaren. Folk her kjente til faren ved snøskred og det var derfor ikke mange ulykker. Men i 1980 forsvant to kveitefiskere i et stort snøskred her. Det meste av Ersfjorden er bratt og da er sjøen den eneste brukbare transportvei. Ønsker man mer informasjon om livet utover Ersfjorden i gamle dager så er boka ”Hildringer” fra ”Hillesøyforeninga” veldig spennende.

 

 

Storslagen natur og vakre strender i Ersfjorden.

 

 

Som jeg sa i starten, her er man inne i ”ei anna tidsregning”. Dette er et svært spennende område for kajakk. Har du noen ledige dager i Tromsø så anbefales Ersfjorden. Du finner flere turrapporter fra Ersfjorden og Kvaløya på www.ryggsekk.net

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy